La Universitat de València (UV) engegà en març «El cofre de la mar», una aposta didàctica i educativa amb què es vol revaloritzar la Mediterrània, dirigida a estudiantat de Primària. L'activitat, gratuïta i formada per 12 experiments, explica el funcionament marí a partir dels corrents, les onades, la llum o la pressió, i relaciona aquests fets amb la biodiversitat, la contaminació o el canvi climàtic.

Cada centre inscrit rep un bagul que conté els objectes necessaris per realitzar dotze experiments relacionats amb la densitat, la pressió, els corrents, les onades, les marees, la llum i els colors, les espècies, l'ecosistema mediterrani, la bioacústica, la bioluminescència, la contaminació i el canvi climàtic. Està format per 25 elements, entre els quals destaquen un tanc d'aigua, una memòria USB, dos calamars lluminosos, una webcam, una guia didàctica, colorants alimentaris, fitxes d'animals marins, pipetes, un conte i una maqueta de marees.

«És una proposta que acostarà la mar a les aules, amb la qual s'intenta explicar la ciència d'una forma pràctica i dinàmica, creant experiències perquè l'alumnat interactue i puga comprendre els conceptes teòrics», indiquen Pau Fortea, Noèlia Sosa i Uxue Urkia, de l'Associació Idemar Belharra, l'entitat que ha elaborat la proposta. «Educant des del coneixement científic pretenem encuriosir pel medi marí i fomentar així el respecte cap als nostres oceans», apunten.

El projecte, ideat per fomentar un millor coneixement dels valors culturals i mediambientals de la mar, l'ha llançat la Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València, i, entre altres, col·laboren la Conselleria d'Educació, a través del Cefire de Torrent, i Las Naves de l'Ajuntament de València.