El Consorci de Museus llança la segona edició de la seua convocatòria «Resistències artístiques» de producció artística en entorns educatius, que seleccionarà 30 projectes col·laboratius per al seu desenvolupament en almenys 30 centres del territori valencià. D’estos, almenys la meitat han de correspondre a creadores o creadors arrelats al territori valencià.

El termini per a la presentació de sol·licituds finalitzarà el 6 de maig i, pròximament, amb l’ajuda del Cefire artisticoexpressiu es llançarà una convocatòria oberta per províncies perquè els centres educatius puguen sol·licitar els projectes.

Amb un pressupost de 252.000 euros, «Resistències artístiques» és la convocatòria de perfil educatiu amb més inversió de totes les realitzades pel Consorci de Museus. El director de la institució museística, José Luis Pérez Pont, destaca que en la seua segona edició, la convocatòria «s’amplia per a arribar el pròxim curs 2018-19 a un nombre més gran de centres a Castelló, València i Alacant».

Segons manifesta Pérez Pont, «l’objectiu és incorporar els llenguatges de la creació contemporània en els processos d’aprenentatge i ampliar l’àmbit professional de les creadores i creadors mitjançant la producció de projectes artístics col·laboratius als centres educatius».Tota la comunitat educativa

Tota la comunitat educativaPoden optar a la convocatòria creadores i creadors, a títol individual o en col·lectiu. Els projectes han d’involucrar la comunitat educativa, ja que els estudiants i els professors han de ser agents actius d’un procés de creació artística contemporània, participatiu i relacional, que atén les demandes i necessitats de la comunitat escolar.

Els objectius dels projectes seran: visibilitzar la situació dels entorns escolars a través de l’aplicació de processos de creació artística contemporània; fomentar la creació artística com a eina d’anàlisi i reflexió de problemes socials, polítics o de gènere en l’àmbit escolar; així com promoure la capacitat social de resoldre conflictes amb el treball en comunitat i establir relacions entre la creació artística contemporània i els àmbits d’educació formal.

D’acord amb el Codi de Bones Pràctiques en la Cultura Valenciana, s’ha establit un jurat, del qual formen part José Luis Pérez Pont, gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana; Pepa Ortiz Romaní, assessora d’Educació Plàstica, Visual i Audiovisual del Cefire artisticoexpressiu; Ana Martínez-Collado, professora d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat de Castella-la Manxa; i Carmen María Belmonte, professora de l’IES Lluís Vives.

De les propostes es valorarà tant la seua adequació als objectius com la seua qualitat artística i educativa; i la trajectòria dels sol·licitants; a més de la viabilitat pressupostària del projecte i el seu caràcter innovador.

La dotació econòmica total és de 252.000 euros, dividida en trenta imports de 8.400 euros per a cada un dels projectes (5.000 euros destinats a la producció del projecte, 3.000 euros en concepte d’honoraris i fins a 400 euros per a desplaçaments).

Els projectes tindran una duració de tres mesos, es desenvoluparan entre el pròxim setembre i juny de 2019, i tindran a la seua disposició les instal·lacions del Museu d’Art Contemporani d’Alacant, del Centre del Carme de València i del Museu de Belles Arts de Castelló.

En la primera edició de «Resistències artístiques» es buscava desenvolupar tres projectes en tres centres educatius, però un d’ells es va estendre a 10 escoles més. Així, participaren els instituts Districte Marítim, Riu Túria i Benicalap a València; a més del Salvador Gadea (Aldaia), el Ramón Muntaner (Xirivella), l’Alcalans (Montserrat), el Peset Aleixandre (Paterna), el Doctor Faustí Barberà (Alaquàs), El Quint (Riba-roja), el Clot del Moro (Sagunt), el Jorge Juan d’Alacant i El Caminàs de Castelló. Els projectes es desenvoluparen de la mà de la mediadora Ana Peris; Miguel Romero i Anna Pellicer, i el Col·lectiu Cràter.