Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

"El benestar animal inclou la salut, el comportament i les emocions dels animals"

"El benestar animal inclou la salut, el comportament i les emocions dels animals"

El professor Xavier Manteca, una autoritat universitària i de recerca sobre el benestar animal, ha impartit una conferència en el delfinari de l´Oceanogràfic de València davant un públic curiós i interessat en la matèria, un concepte que es va desenvolupar a mitjan segle passat.

Amb el constant passeig de curiosos dofins a les seues esquenes, en la piscina central, Manteca va centrar la seua xerrada en quatre aspectes: el concepte de benestar animal; els indicadors que permeten estudiar-ho; la seua aplicació en la recerca i conservació; i com resulten molt útils per a estos fins institucions com l´Oceanogràfic i la seua Fundació.

En l'anàlisi del benestar animal es mesura la salut, - l'absència de malalties i lesions- el comportament - mostra de conductes naturals- i les emocions ja que, igual que els humans, els animals són capaços d'experimentar emocions positives i positives

A través de quins indicadors es pot mesurar el benestar dels animals?

El benestar té a veure amb el balanç de factors com la salut, les conductes naturals i les emocions durant un període de temps. Es pot mesurar la prevalença de malalties i el comportament, ja que a través del comportament els animals ens diuen com estan. I, dins d'este àmbit, tenim altres indicadors que són les conductes anormals, que apareixen quan els animals estan malament, i la modificació de les conductes que són pròpies de l'espècie, que, en veure's modificades en la seua freqüència, la seua durada o la seua intensitat, ens indiquen també com es troba l'animal.

I, finalment, el tercer grup d'indicadors són els fisiològics, mesurant les seues hormones, proteïnes o els marcadors del sistema immunitari, que també aporten informació de com es troben.

Per què i per a què es mesura?

Mesurar-los és important per identificar problemes i per comprovar que el que realitzem per solucionar-los està funcionant. És important per una qüestió de tipus ètic o moral. Moltes persones compartim la convicció moral que els animals han de tractar-se bé, que no està bé causar-los sofriment.

De manera que té a veure amb la conservació?

El benestar està relacionat amb objectius transcendentals com la conservació, perquè institucions com l´Oceanogràfic de València poden fer i fan una labor molt important quant a conservació i esta labor és molt més fructífera€ de fet és indispensable que els animals estiguen en bones condicions.

L´Oceanogràfic respon a este model?

Els models d'aquaris han evolucionat i ja no són meres col·leccions d'animals, sinó que tenen un funció educativa, de conservació i de recerca. I crec que l´Oceanogràfic de València és un exemple excel·lent d'este canvi de model, perquè tenen nombrosos programes d'educació del públic i a més contribuix de forma decisiva a la conservació de diverses espècies i a la recerca aplicada tant a la conservació com al benestar animal.

És útil , llavors, per als investigadors tindre accés a les espècies marines en un medi controlat?

Sens dubte. De fet hi ha treballs i projectes de recerca que són fonamentals després en la seua aplicació en el medi natural, però que només poden realitzar-se en animals que estan en situacions controlades. Per tant, la sinergia entre entitats com l´Oceanogràfic i programes de recerca al medi natural és un model ideal, que permet que el nostre coneixement de les espècies marines i de les espècies en general avance de manera significativa.

La recerca del benestar animal és aplicable a qualsevol espècie?

En totes. Mamífers, aus, peixos€ Crec que hi ha un camp de treball enorme només en peixos. Hui sabem que els peixos són perfectament capaços d'experimentar dolor i altres formes de sofriment, que tenen un comportament molt complex i el que inicialment es va desenvolupar en l'àmbit del benestar de mamífers i aus és perfectament aplicable amb les modificacions lògiques a les de la biologia de cada espècie, als peixos.

Compartir el artículo

stats