Alumnat de 14 centres educatius de Primària i Secundària de la Comunitat Valenciana participen en el programa pilot #DretsAmbOrgull, impulsat des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives amb motiu de la celebració el passat 17 de maig del Dia Internacional contra la LGTBIfobia.

El secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, explica que esta iniciativa, que inclou diferents activitats, tallers i concursos, té com a objectiu «acostar la realitat de les persones LGTBI a l’alumnat, trencar amb els estereotips i prejudicis que afecten este col·lectiu i entendre la diversitat com a valor en el més ampli sentit». Entre els centres participants estan CEIP Óscar Éspla (Alicante), CEE Tamarit (Elx), IES Batoi (Alcoi); IES Bovalar (Castelló); IES Oleana (Requena), Som Escola (València), IES Tavernes Blanques, IES Montdúver (Xeraco), IES Gonzalo Anaya (Xirivella), CEIP Benimàmet (València), IES l’Om (Picassent) y el IES Jordi de Sant Jordi (València).

Per a Ibáñez, el programa #DretsAmbOrgull és una oportunitat perquè els xics i xiques «eliminen els clixés i prejudicis que han sigut transmesos en el procés de socialització, com la família, l’escola, el grup d’iguals o les xarxes socials». Des del programa es proposen activitats on es requerix la implicació i participació del professorat i alumnat. La proposta educativa aprofita l’afectivitat i les emocions com a base per a l’aprenentatge en valors, i fomenta l’actitud crítica enfront dels missatges estereotipats que es rep de l’entorn i que afecta de manera negativa en les relacions.

Esta iniciativa als col·legis s’emmarca dins de la campanya de sensibilització que la Direcció General d’Igualtat en la Diversitat ha posat en marxa enguany sota el lema «Trenca l’estereotip». Per a esta fi s’ha comptat amb persones de l’àmbit LGTBI, de 18 i 30 anys, que protagonitzen de manera altruista una campanya que busca centrar-se en les persones més joves, a les quals s’ha volgut donar veu perquè expliquen quins són els principals obstacles que la societat posa a la diversitat sexual, familiar i de gènere.

El secretari autonòmic recorda que la campanya coincidix amb la presentació de l’avantprojecte de la Llei Valenciana per a la Igualtat de les Persones LGTBI.

Espais segurs

Espais segursCulturama és l’empresa adjudicataria que desenvolupa el projecte pilot #DretsAmbOrgull. Expliquen que les activitats es desenvolupen en tres fases (informació i sensibilització, acció i difusió, tant al centrre com fora a través de les xarxes socials). L’objectiu es crear estratègies que eduquen en el respecte a la diversitat, per a fer de les escoles i instituts espais segurs i lliures de discriminació i, per tant, una societat més igualitària.