Són els millors entre l'alumnat més excel·lent, aquells i aquelles que han destacat en els estudis pel seu esforç, la seua constància i les seues qualificacions excel·lents. Són 19 les dones i 21 els homes que han guanyat els premis extraordinaris de Formació Professional (FP) del curs 2016-17.

Es tracta d'un reconeixement oficial de la Conselleria d'Educació «dels mèrits de l'alumnat que ha cursat brillantment esta etapa educativa» i per això es concedix un premi de grau mitjà i un premi de grau superior per cada família professional. A més de l´expedient acadèmic, el tribunal que estudia les sol·licituds també té en compte altres mèrits, com estar en possessió d´un altre títol d´FP, tindre experiència laboral en el sector del cicle estudiat o disposar de certificats que acrediten el coneixement d´altres idiomes.

A continuació, el llistat de tots els premiats, i més avall, els testimonis d'alguns d'ells.

Juan Miguel Galiano (39 anys), ha estudiat un FP superior en Tècnic en imatge per a diagnòstic, i és un dels huit premiats amb què ha contactat Levante-EMV. Va cursar estos estudis al CIPFP La Costera aprofitant el temps lliure que tenia, ja que esperava la convocatòria d´oposicions. «Em vaig llicenciar en Empresarials, però la medicina sempre m´havia atret i la radiologia em cridava molt l´atenció», explica, i afegix: «la matèria em va agradar molt des del primer dia». Així, li va semblar un temari «molt amé» i que li motivava estudiar.

María Marco (25 anys) acabà a l'FP «de rebot, perquè vaig fer Batxillerat de Ciències però em vaig enganyar», afirma. La jove ha guanyat el premi extraordinari amb els seus estudis d'FP superior d'Il·luminació al Col·legi Juan Comenius de València, i ja tenia un altre pel cicle mitjà de Laboratori d´imatge. Reivindica que l´FP «no és per a tontos i la universitat per a llestos, és el millor que he fet» i recalca que per a traure bones notes «cal treballar moltíssim, perquè hi ha teoria però també molt de treball i pràctiques». Ara, està estudiant Disseny i Tecnologies Creatives a la Universitat Politècnica de València (UPV) i nota que l´FP li ha donat «una base molt bona; ja tinc els coneixements tècnics i puc centrar-me i gaudir més la part creativa». Per a ella, els bons resultats s´aconseguixen «dedicant moltes hores».

El mateix consell dóna Ana Belén Puig (30 anys). Titulada en Disseny d´Interiors, va decidir estudiar un cicle superior d´FP d´Edificació i Obra civil per a millorar la seua ocupabilitat. La clau és, segons diu, «estudiar i esforçar-se molt, ser treballadora i perseverant». Va cursar els seus estudis al Centre Privat Luis Amigó de Godella a la recerca d´«una base i coneixements més tècnics» que complementaren la titulació que ja tenia. A l´FP va tindre l´oportunitat de fer pràctiques a Dublin (Irlanda) on perfeccionà el seu nivell d´Anglés, el que li facilità ser contractada en l´empresa en la qual treballa en l´actualitat. Al seu FP, destaca, només hi havia tres xiques entre 15 alumnes.

D´altra banda, Sara Blasco (21 anys), té el títol de Tècnica Superior en Animació en Activitats Físiques i Esportives, perquè «no estava a gust a Batxillerat i no tenia nota per a entrar a la carrera que volia» i, a més, «volia tindre un títol que em permetera treballar en estiu». «Van ser dos anys molt divertits, no ens centrem tant en els llibres, com en Batxillerat», assegura l´exalumna de l´IES Violant de Casalduch de Benicàssim. Sara ara estudia Infermeria i, en un futur, espera poder especialitzar-se en infermeria per al benestar físic, unint les dues formacions que té.

Gloria Ester Soro (42 anys), treballadora en l´àmbit sanitari, també espera dedicar-se algun dia a la seua passió, que és la costura. Va aprofitar un període en què no treballava per a cursar el grau mitjà de Confecció i Moda que oferta el CIPFP Ciutat de l'Aprenent de València. «Sempre m´ha agradat la confecció i vaig decidir reprendre-ho. Va ser molt positiu. A esta edat era una altra manera de vore-ho tot, no ho recorde com els meus estudis anteriors», assegura.

A Ramón Muñoz Díaz (29 anys) sempre li ha interessat el control numèric per computadora i per això decidí estudiar el grau mitjà de Tècnic de Mecanitzat al CIPFP Vicente Blasco Ibáñez de València, un dels cicles amb la taxa d´ocupabilitat més alta.

«Em vaig traure el graduat d´ESO més tard i l´FP m´ho vaig prendre molt seriosament, perquè volia el títol per a millorar la meua situació laboral», recorda. «Malgrat que treballava, li vaig posar molt d´afany perquè la situació familiar era un poc complicada i m´ho havia de traure el millor que podia; les meues germanes em van ajudar molt», destaca.

També volia millorar la seua situació laboral Joaquín Antúnez (37 anys), que estudià un grau mitjà de Manteniment electromecànic en l´IES Eduardo Merelló (Sagunt). Aleshores no comptava amb un contracte fixe i la seua empresa demanava nous títols als seus treballadors. «El mòdul m´ha servit molt perquè dóna moltes nocions bàsiques de tot, és molt divers, i vaig conéixer de prop el manteniment de fàbriques robotitzades», assegura. Li agradaria fer el superior, diu que ho té pendent, i encara que fou «costós» perquè havia deixat d´estudiar en BUP, creu que tornar als estudis «sí ha pagat la pena».

Per últim, Clara Perales (25 anys) havia estudiat la carrera de Ciències Polítiques i era regidora de Guadassuar quan decidí matricular-se en l´FP superior de Prevenció de Riscos Laborals de l´IES Luis Súñer Sanchis d´Alzira. «A mesura que anava fent, m´agradava més i treia bones notes», explica. Creu que per a obtindre bons resultats és bàsica l´organització diària: «l´FP és més específic que una carrera universitària i més exigent, hi ha molts treballs i els plaços són més curts». Ara, cursa a la UPV un màster de la mateixa temàtica que el cicle.

Estos són només alguns exemples de l´heterogeneïtat de l'FP, que en les seues aules aglutina tant a alumnat jove titulat en ESO com a adults que ja han tingut contacte amb el món laboral i han decidit continuar formant-se. Pròximament, els premiats rebran un diploma acredidatiu en un acte de la Conselleria d´Educació i la distinció s´anotarà en l´expedient acadèmic.