Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació en les aules

Un euro «master xef» contra l´abandó escolar

L´IES La Sénia de Paiporta participa en un Erasmus+ amb set instituts d´altres sis països que busca engaxar a l´alumnat a les aules mitjançant tallers de cuina

Un euro «master xef» contra l´abandó escolar

«Bona part dels nostres alumnes abandonen els estudis al final de l´ESO. Què podem fer per enganxar-los al seu futur? Com afavorir l´emoció per aprendre? Poden aprendre amb mètodes no formals?» Totes estes preguntes que es fa Carlos Gómez, professor d´Anglés a l´Institut públic d´Educació Secundària (IES) La Sénia, han trobat resposta a l´Erasmus+ Feed4Saving que impulsa este centre educatiu juntament amb altres 7 instituts de 6 països europeus (Romania, Grecia, França, Portugal, Turquia i Itàlia amb 2 centres) des del curs 2016-17.

Esta associació estratégica clau del tipus KA2 (cooperació per a la innovació d´intercanvi de bones pràctiques entre centres docents) promou la utilització de mètodes no formals d´ensenyament mitjaçant tot un seguit de laboratoris, entre els què destaquen els de cuina però també hi ha artístics, matemàtic, linguístic ..., amb l´objectiu de reduir la taxa d´absentisme escolar als diferents nivells educatius (ESO, FP Básica, cicles i fins i tot Batxillerat).

Feed4Saving, que vol dir «alimentar per estalviar», aspira segons Carlos Gómez «a recuperar a l´alumnat en risc d´abandonament escolar, fent que l´institut siga una segona casa per a ells i elles». Així, en este euro master xef contra l´abandó de les aules el premi no és el davantal blanc, sinó com diu el professor de l´IES La Sènia «enganxar als alumnes als estudis» mitjançant els tallers de cuina i dinàmiques de grup per motivar-los i treballar l´empatia així com les habilitats socials i emocionals.

Els productes finals d´este Erasmus+ , a més d´un manual recopilatori d´activitats i dinàmiques de grup en anglés i traduït a les llengües de tots els socis, incorpora un recull de videoreceptes amb plats tradicionals dels països participants o també receptes de nova creació (lasanya d´esgarraet per exemple) fetes per l´alumnat. També inclou unitats que relacionen la teoría matemática de Fibonacci i la presentación dels plats, materials il·lustratius de com decorar una taula (mis-en-place) o promoure una alimentació saludable.

A tal fi s´han dut a terme una mobilitat introductòria a Romania (noviembre 2016), seguida de la recepció a Paiporta (març de 2017) de 42 alumnes i 15 professors europeus, i de les mobilitats dels curs actual (França octubre 2017 i Itàlia març 2018) «on 10 alumnes de Batxillerat i FP han pogut gaudir d´una magnífica experiència no només educativa sino també vital», subratlla Gómez. El projecte, que es tancarà a Portugal este juny, «té un impacte molt positiu, ja que hem aconseguit reduir les faltes d´assistència», apunta el professor. L´objectiu final és rebaixar un 5 % la tasa d´abandonament escolar.

Gaspatxo, paella i «torrijas», el menú preferit dels joves de l´IES La Sénia

Cada institut ha de gravar tres videoreceptes per a difondre-les als seus companys de l´Erasmus+ Feed4Saving. El menú per les i els joves de l´IES de La Sénia són com a entrant gaspatxo, paella de plat principal i «torrijas» de postre. Este centre de Paiporta és un dels instituts públics de la Comunitat més oberts a Europa amb tres Erasmus+ KA2 en actiu: Be Healthy de promoció d´hàbits de vida saludables, este Fed4Saving més un altre d´FP anomenat Vital.

Compartir el artículo

stats