Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Energia jove per a reviscolar l'entorn rural

l'Institut de Montanejos s'obri a la comarca de l'Alt Millars connectant als xics i xiques d'ESO a la realitat social, cultural i mediambiental del seu poble

8

Projecte "Monta-Energízate"

L'institut de Montanejos ha desenvolupat un projecte d’innovació en el qual l’alumnat ha trencat els murs de les aules per a acostar-se a l’entorn en què viu. Fruit d’açò han estat els treballs d’investigació interdisciplinars i projectes emprenedors, inclusius i cooperatius, de dinamització del territori que s’han plasmat a la jornada «Monta-Energízate».

«La cultura d'un poble és el senyal d'identitat dels habitants del mateix, per este motiu es fa necessari tenir-la molt present en l'escola». Este és el punt de partida que impulsa al professorat de la Secció d'Educació Secundària (SES) de Montanejos, l'institut públic d'este poble de l'Alt Millars de poc més de 500 habitants empadronats, a ficar en marxa el projecte d'innovació educativa «Monta-Energízate».

«La nostra proposta didàctica tracta d'acostar als i les alumnes al seu propi entorn, des de diversos punts de vista: cultural, social i mediambiental, ja que la neuroeducació ens recalca la importància de l'emoció com a base de l'aprenentatge», diuen. «A través d'allò més proper -apunten-, els xics i xiques se senten més identificats amb el què estan aprenent, d'esta manera, s'aconseguix que s'impliquen molt més en el seu propi aprenentatge i que prenguen consciència de la importància de les manifestacions culturals de la seua terra».

Este és el plantejament de les primeres jornades «Monta-Energízate», que s'han desenvolupat este maig al llarg de tres dies plens d'exposicions orals i projectes emprenedors amb un únic fil conductor: «eixir de les parets del nostre institut per a acostar-nos al nostre entorn». «Connectar cadascuna de les àrees amb la realitat que envolta al nostre alumnat s'ha convertit en la base d'este projecte interdepartamental. I eixa realitat ens ha regalat els recursos necessaris per a ajudar a l'educació dels nostres joves», apunten.

Treball en equip i multilingüe

Els objectius d'este esdeveniment en el qual l'institut s'ha obert cap a tot el seu entorn han estat tres: el primer «fomentar el sentit de la iniciativa i esperit emprenedor on els alumnes organitzen i dinamitzen esdeveniments socials, culturals i esportius a partir de les seues pròpies inquietuds, de manera inclusiva i cooperativa»; en segon lloc, «millorar l'expressió oral i escrita (en castellà, valencià i anglès) amb tasques pràctiques propostes des de totes les àrees»; i en tercer lloc «impulsar el treball en equip entre el professorat, alumnat, família i entorn soci-cultural».

«Creiem que este projecte afavorix la curiositat i el desig d'indagar, s'ha comparat la teoria amb la realitat, revalidant els conceptes i construint un coneixement més complet i rellevant», expliquen els docents. El seu desenvolupament, subratllen, «potencia la implicació i autonomia de l'alumnat, ajuda a l'adquisició de competències i pot millorar els resultats acadèmics, a més de fomentar la convivència i el plurilingüisme». També servix per a «la transferència del coneixement teòric a la pràctica, i a llarg termini beneficiarà el seu futur desenvolupament professional, focalitzant en la millora de l'expressió oral i escrita, així com a propiciar el seu esperit emprenedor».

Tradició oral, llegendes, rutes culturals, esports i taller de jotes

L’alumnat de 1r i 4t d’ESO ha recollit i exposat llegendes de l’Alt Millars. Els de 4t han dissenyat i presentat tres rutes turístiques per Montanejos: «L’aigua: font de vida i energia»; «Un paisatge singular»; i «Patrimoni cultural d’un poble». També s’ha fet un taller de jotes i una presentació sobre la lírica popular a càrrec de l’alumnat de 3r. Els xics i xiques de FP Básica de Cuina han preparat un dinar. Una gimcana matemàtica i una carrera 5K han arrodonit «Monta-Energízate».

Compartir el artículo

stats