Més de 1.000 docents de 50 centres d'Educació Infantil, Primària, Secundària, Especial i de Formació de Persones Adultes han participat en la tercera edició de la Setmana de l'Aprenentatge Basat en Projectes (ABP), activitat formativa organitzada pel Cefire de València i adreçada a centres de nivells educatius no universitaris.

Durant la jornada, realitzada la vesprada del dijous 7 de juny al Centre Cultural del Carme de València, els participants van tindre l'oportunitat de conèixer el resultat de les diferents experiències, que foren compartides pels seus impulsors a través de panells, tallers, estands, conferències i activitats diverses. D'esta manera, els centres tingueren l'ocasió de donar a conèixer el seu treball, d'aconseguir la validació social d'ell i també d'aprendre de l'experiència d'altres escoles i instituts.

Silvia Martínez, directora del Cefire de València, calcula que amb esta edició i al llarg dels tres últims cursos són més de 200 centres i prop de 3.000 docents els que han implementat esta metodologia innovadora amb el seu alumnat. «Si fem un senzill càlcul, el col·lectiu d'alumnat que ha realitzat una immersió en la metodologia de l'ABP, almenys durant una setmana del curs, supera els 50.000. Pel que podem afirmar que és una activitat d'èxit, contrastada empíricament i amb repercussió directa en l'aula», assegura.

L'ABP és una proposta formativa que pretén introduir als centres canvis metodològics que ajuden a desenvolupar el currículum des de la vessant competencial, a més de tindre en compte els interessos de l'alumnat. El professorat, a través de l'ús les TIC, l'aprenentatge cooperatiu, una visió oberta de l'aula (socialització rica) i les estratègies alternatives d'avaluació crea unes situacions d'aprenentatge que comporta que l'experiència siga memorable per a tots els participants.

Des del mes de setembre i a través del Cefire s'ha realitzat una formació en la metodologia ABP per part de Miguel Ariza i el seu equip de Conecta13, que ja havien experimentat la «Semana de los Proyectos» en Andalusia en els darrers anys i que també van coordinar les dues primeres edicions.

Amb el recolzament directe per part de l'equip d'assessors i assessores, s'ha aconseguit cristal·litzar la formació rebuda en una autèntic canvi metodològic en els centres, que ha deixen de banda llibres de text, estructures i metodologies tradicionals per a treballar de forma cooperativa, integrada i interdisciplinar. Així, més de 1.000 docents han assumit el repte de formar-se i dur endavant en cada centre un treball d'Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) durant, almenys, una setmana i arribant a la major part possible del seu alumnat.

Compartir experiències

La Setmana de l'ABP és una experiència d'èxit que aposta pel disseny i la posada en pràctica de tasques integrades i projectes amb caràcter global en cada centre, prenent com a referència el desenvolupament de les competències clau. S'ha aconseguit promoure que el màxim de docents de cada centre participen en la realització de projectes i que tant el disseny com els resultats d'estos projectes siguen compartits amb la comunitat educativa. Amb esta metodologia, a l'avantguarda en la innovació educativa a tota Europa, s'aconseguixen millores significatives en l'aprenentatge dels alumnes, que hi participen amb un alt grau de motivació, en tant que són els protagonistes principals del seu aprenentatge.

En conclusió, esta proposta formativa suposa per a l'alumnat una experiència vital d'aprenentatge significatiu i per al professorat és una experiència enriquidora de desenvolupament professional.