Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació

Qui era Joan Fuster?

Estudiants del col·legi sant francesc d'Assís de cocentaina creen dins de la classe de valencià un trivial literari gegant amb la vida i l'obra dels nostres autors

L'alumnat de 4t d'ESO del Sant Francesc d'Assís de Cocentaina jugant al trivial literari. col·legi sant francesc d'asis

Qui era Joan Fuster? Per què es va fer periodista Vicent Andrés Estellés? Quina és la primera novela d'Enric Valor? I així fins a 150 preguntes sobre escriptors i escriptores del segle XIX i XX. Este és el producte final del trivial literari que ha elaborat l'alumnat de 4t d'ESO del Col·legi Sant Francesc d'Assís de Cocentaina dins de l'assignatura de Valencià i que ha convertit l'aprenentatge de la literatura en un joc.

«Havia de ser un trivial a mida natural per poder jugar al pati, ja que traslladar-nos fora de l'aula era una perspectiva engrescadora, i havia de perdurar perquè pogueren jugar altres cursos que vingueren després de nosaltres per tal de donar-li continuïtat del nostre projecte», explica Encarna Pascual, la professora de València dels 25 xics i xiques de 4t d'ESO d'esta escola de la capital del Comtat.

Pascual aposta sens dubte pel treball amb projectes encara que comporte un esforç extra pel professorat. «No traiem el 100 % de tot el món, però si que traus més que en una classe convencional», diu. A més, apunta, «l'esforç que fa l'alumnat ha de tindre la seua part visible, per a que veja que el què fa té sentit i estiga orgullós del producte final». Tot i això, per no parlar de que l'adolescent està «més receptiu quan el traus de l'aula, doncs el que tenen al davant ja no és la teoria del llibre».

«L'interessant és el camí»

Però, més enllà de l'encoratjador que pot resultar l'aspecte lúdic de l'aprenentatge, Pascual subratlla que «l'interessant és el camí, el trajecte cap a eixe aprenentatge». L'organització dels i les joves en sis equips, responsabilitzant-se casdacun d'ells d'un període literari (Renaixença, Noucentisme...), la recerca d'informació, la selecció d'allò més important, la elaboració de les preguntes i respostes...

«Cal llegir, seleccionar, analitzar... tots saben que no val el còpia i pega (jo els dic que també se fer el control+c, control+v)», detalla la professora. «Hi ha un feedback constant -continua-, ja que veus molt el comportament dels alumnes: qui s'implica, qui és creatiu, qui viu dels altres, qui aporta coses...». Tot és fruit del treball en equip, ja que els materials se compartixen en xarxa... A més, també està la comunicació dels coneixements als companys i companyes mitjançant l'exposició oral a l'aula de tots els períodes de la literatura.

Compartir el artículo

stats