Hi hauria moltes maneres de presentar als xiquets i xiquetes del CEIP Rosa Serrano, però no cal, perquè elles i ells es presenten a soles. De fet, fer-ho tot «a soles» i de manera autònoma és la filosofia del projecte que han dut a terme durant tot el curs i que la pròxima setmana els portarà fins a dalt de l'escenari de l'auditori del poble.

L'alumnat de cinc anys d'esta escola de Paiporta protagonitza una obra que s'emmarca dins de la metodologia LÒVA (L'Òpera com a Vehicle d'Aprenentatge), en la qual tots els elements han sigut ideats i creats des de zero pels més menuts. Des del nom de la companyia teatral fins a l'elecció de la música, les lletres, les coreografies, el control tècnic... tot està dirigit i protagonitzat per l'alumnat, que té molt assimilat el seu paper dins de la companyia creada ad hoc.

«El projecte que estem fent s'anomena LÒVA i la companyia és 'Arc de Sant Martí'. L'òpera es diu 'La fantasma blanca' i el nostre logo l'hem dibuixat a classe. Amb este projecte hem aprés a ser una pinya i a treballar junts, que és el que més ens agrada», expliquen Estela i Víctor, que fan de relacions públiques i intèrpret del projecte, respectivament.

La característica que fa diferent esta òpera a la preparada en altres centres és que la dirigixen i protagonitzen escolars de només cinc o sis anys, i no alumnat de Primària o de Secundària, com és habitual.

Durant el curs, entre els 25 alumnes s'han repartit totes les professions «de majors» necessàries perquè una obra d'estes característiques tire endavant. Així, al grup hi ha tècnics de so i d'il·luminació; una directora d'escena; diversos intèrprets; relacions públiques; escenògrafs; compositors; encarregats de vestuari, maquillatge i perruqueria; escriptors; directors de producció; i músics.

Els més menuts tenen molt clar que encara que l'obra tinga cinc protagonistes, «totes les professions són importants, no només les que actuen, perquè sinó no s'escoltaria res, l'escenari no estaria decorat...», afegixen.

Per exemple, Estela apunta que en les últimes setmanes es va encarregar «de cridar a l'Ajuntament» i que van aconseguir una entrevista; a més, també ha hagut d'explicar el projecte «davant d'altres escoles de la comarca» i ja han assajat a l'auditori, on cadascú coneix el seu lloc: darrere de l'escenari, davant, als comandaments tècnics de la sala de control...

La fantasma Amor

«Benvinguts a l'òpera, benvinguts, quatre xiquets perduts...» són les primeres paraules, cantades a cor pels 25 xiquets i xiquetes, que ballen al mateix temps i amb una gran coordinació.

Els protagonistes de «La fantasma blanca», l'obra ideada per l'alumnat de 5 anys, són Hugo, Mar, Víctor i Lara. Amb música i ball durant més de mitja hora, es relata la història de dos xiquets i dues xiquetes del segle XIX, que es perden i acaben en una casa vella i abandonada. Allí viu la fantasma Amor (la xiqueta Alma), que dos d'ells capturen. Els altres companys els expliquen que no han de tractar-la així, l'alliberen i els cinc es fan amics. Finalment, els protagonistes tornen amb els seus pares, però prometen a Amor que passaran a vore-la sovint.

Per a desenvolupar tota esta trama -que dura al voltant d'una mitja hora i compa amb música en directe à carrec d'Abel, Leo, Dani i María-, els escolars han tingut el suport de la seua tutora, Pilar Navarro, i de la mestra de música, Mari Carmen Santacruz, que explica que el projecte sorgix d'un curs amb el Cefire. «Fa dos anys ho férem amb 6é de Primària i enguany hem anat més lluny per a representar-ho amb Infantil cinc anys. És una dificultat afegida per la seua curta edat, però ens hem adonat que són capaços de fer tot el que se'ls proposa», assegura.

«Un LÒVA consistix a crear una òpera des de zero. Tots són iguals d'importants i cadascú realitza la seua professió. Ells creen el logo, el nom de la companyia, de què va... El més important no és la representació final, sinó tot el procés que han anat fent durant tot el curs: és un treball del primer dia, fins a l'últim», resumix la mestra.

A més de la constància i el treball, la tutora explica que este grup «està acostumat, perquè hem fet moltes actuacions i els agrada molt cantar i ballar, tenen eixa característica i decidírem fer-ho encantats».

El resultat quasi a final de curs és sorprenent. Amb només cinc o sis anys, els més menuts coneixen perfectament el seu lloc i la seua responsabilitat a l'obra, a més d'explicar perfectament tots els pasos que han fet i quin és el tema principal. Però també, com és normal, no deixen de ser xiquets i xiquetes: les mestres expliquen, entre riures, que la companyia estigué a punt d'anomenar-se «Els ninja negres» i que per poc no apareixen vampirs i zombis a l'obra.

Llevat d'estes i altres anècdotes, la professionalitat i el compromís en el projecte és tan elevada que, com explica la tutora, «al principi de curs es signa un contracte amb la família, els xiquets i les mestres i es planteja tot el que va afer-se. Després, a poc a poc, decidírem el tema, pintàrem el logo que es va triar per votació, ens visitaren diferents professionals que ens ensenyaren com són els seus treballs...».

A més, també s'ha involucrat als cursos de tres i quatre anys d'Infantil, que apareixen en escena en una de les cinc parts. «Pensàrem que seria molt bonic ampliar-ho i que participe tot Infantil», apunta Navarro.

Jorge Paredes, el director del CEIP Rosa Serrano, apunta que el projecte educatiu del centre «busca la participació activa i donar veu a tots els agents, a més d'obrir el centre a la societat». Assegura que malgrat que esta ocasió «el repte era molt major», perquè és amb alumnat d'Infantil, «hem vist que són autònoms i poden fer-ho». A més, la mestra de Música destaca que «el més bonic» és que «qualsevol xiquet i xiqueta pot participar». «Les discapacitats no es veuen, tots treballen i donen el millor de cadascú i el projecte potencia les coses bones», assegura.

Ara és el moment dels últims preparatius: les famílies, l'alumnat i les mestres cusen el vestuari que lluiran a l'actuació, que serà el pròxim dimarts (19 de juny) a l'Auditori Municipal de Paiporta, en dues sessions: una per a la comunitat escolar, i altra oberta al públic amb invitació.