La Fundació Oceanogràfic s'ha proposat reduir la quantitat de fem que arriba a les platges durant la nit de Sant Joan. Per això, la vesprada del pròxim dissabte, 23 de juny, en la platja de Gandia distribuirà amb Lanjarón 20.000 bosses de plàstic oxodegradable per a la recollida de residus. Estes borses tenen la peculiaritat de no generar microplàstics en la seua degradació, perquè es descomponen en diverses etapes, gràcies a certs additius químics, per la qual cosa resulten més respectuoses amb el medi ambient.

Manuel Toharia, divulgador científic i assessor de l´Oceanogràfic comenta que el plàstic abandonat «tarda molts anys a degradar-se i, en fer-ho, sol formar residus minúsculs, els microplàstics, que són digerits pels organismes marins, que acaben per emmalaltir o morir. A més, si els consumim, acaben afectant-nos greument també als éssers humans».

En algunes àrees, els microplàstics ja multipliquen per sis la presència del placton i les perspectives per al futur són molt fosques: en 2050, podria haver més plàstic que peixos en els mars i el 99 % de les aus marines podrien haver ingerit plàstic.

«No està de més recordar que entorn al 80 % del fem de tot tipus, domèstic o industrial, acaba en el mar»- afirma Toharia- «cosa gens estranya vist que el nostre planeta té un 71% de superfície marina».

Com a conseqüència d´esta arribada massiva de residus als oceans, milions d'animals marins -com aus marines, foques, balenes, dofins i tortugues- moren cada any, perquè, per exemple, les tortugues confonen les bosses amb les meduses, el seu aliment.

Per això esta Nit de Sant Joan, l´Oceanogràfic recomana la recollida responsable dels residus generats a les nombroses festes costaneres, perquè es gaudisca de les fogueres però que en finalitzar no es deixe rastre en el mar i que l´únic que hi haja a l´arena siga el que deixen les tortugues.