Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

"El ioga canvia el clima de classe i ajuda a optimitzar les condicions d'aprenentatge"

D'on sorgix la idea d'escriure Taller de yoga para niños

El llibre naix de la il·lusió de fer una guia que explique què és el ioga i quines eines utilitzar per a poder practicar-lo amb els xiquets. També de ganes de compartir el resultat de molts anys d'experiència i exploració al costat de xiquets, educadors, mestres i adults en esta disciplina i en la dansa i el teatre. Al llibre es respira creativitat i és fruit de l'amor cap a l'educació i els xiquets, i de l'interés per incidir en una bona educació que respecte l'ésser humà.

El ioga és el complement d'una educació integral?

És holístic. Un gran mestre va dir que l'educació és el procés de descobrir i desenvolupar-se des de dins, no quelcom que ve de fora, i només és possible en un entorn positiu de confiança, reconeixement, coratge i responsabilitat i amor. En ioga aprenem amb el cos, no només amb el cervell; i ens acompanya en l'art de viure, perquè aporta idees molt profundes.

En el llibre, amb activitats dirigides a menors de tres a 14 anys, diuen que estos són «ioguis naturals». Per què?

Perquè naixen amb talents i dons. Tenen bona respiració i postura corporal, curiositat infinita, i actitud d'obertura a la vida. El que fa el ioga és recordar-los com de bé ho estan fent i desenvolupar tot el seu talent i tresors que tenen.

Estes característiques les perdem quan ens fem adults?

Sí, estes capacitats innates en un estat pur es perden quan entra tot el raciocini i la capacitat d'analitzar. Vivim en una societat amb hàbits molt estressants, molt competitiva i sempre més pendent dels resultats que de gaudir de les experiències. El ioga ens recorda els dons perduts i dóna espais còmodes perquè explorem les nostres capacitats i agafem confiança, sense guanyadors ni perdedors. Els xiquets gaudixen d'explorar, són aventurers i descobrixen que tenen una respiració, un cos i un sistema nerviós. Prenen consciència, saben que poden relaxar-se i tenen moments per tornar cap endins i per recuperar forces.

Quins beneficis del ioga destacaria en els més menuts? Diuen que ajuda a combatre les pors i l'insomni, entre altres coses.

Els ajuda a equilibrar-se. Ho volen tocar i escoltar tot però, de tant en tant, els seus sentits necessiten descansar. El ioga dóna aliment a tots els nivells de l'ésser humà: físic, emocional, mental i espiritual. Això desenvolupa una confiança profunda i ajuda a afrontar i liderar els reptes de la vida i a relaxar-se i canalitzar la dispersió. Els xiquets arriben a l'escola cansats, nerviosos, amb un excés d'estímuls sensorials... i això comporta una gran agitació mental i dificultats per a estar receptius, per concentrar-se... este estrés és enemic del cervell quan aprens i pot frenar o inhibir les capacitats d'aprenentatge. A més, fa que el xiquet no puga agafar la son ni desenvolupar-se saludablement. A través dels estiraments, la relaxació, la respiració... alliberem estrés.

Com es pot introduir el ioga a les aules?

En xicotetes dosis o pauses, de forma regular i en moments concrets de la realitat educativa. Això canvia el clima de l'aula i ajuda a optimitzar les condiciones d'aprenentatge, ja que ajuda a digerir els continguts. Científicament se sap que quan un xiquet està relaxat i no rep cap informació de fora, hi ha zones del cervell que continuen funcionant (el lòbul frontal) i processant tota la informació.

Com és l'experiència amb els més menuts? Es divertixen?

Sí veiem que disfruten, que senten llibertat i que poden explorar. Als tallers introduïm els contes, que són una gran font de motivació i confiança i fan que cultiven l'atenció. També sintonitzen molt amb les postures que representen arbres, animals... És important que a classe hi haja moments actius i altres més tranquils; la sorpresa també és molt important. Al llibre, a més, remarquem molt el paper de l'educador: no només ensenyem les habilitats, sinó també el que som; els xiquets connecten fàcilment amb el llenguatge no verbal. Per tant, hem de cultivar la coherència, amb xicotetes dosis d'empatia i molt d'amor.

I com es pot aplicar a classe?

El ioga a classe és totalment diferent a fer-ho amb una estora. Generalment es fa assegut entre la taula i la cadira i a classe, i es gaudix de més espai en algunes especialitats com Música o Educació Física. Depén de l'espai, pots fer unes dinàmiques o altres. A l'aula es poden fer xicotetes dosis de respiració de dos a deu minuts quan arriben del pati, cansats i dispersos, o quan han estat treballant molta estona. Es pot fer una xicoteta concentració de sentir els peus en les sabates, les cames a la cadira, tancar els ulls, o fer un recorregut per tot el cos amb la respiració... que fa que el xiquet allibere cansament i estiga fresc per a poder seguir. És com una preparació per a les activitats que faran. Cal posar els llapis i els llibres a punt per a continuar quan òbriguen els ulls.

Ara es parla molt d'alumnat amb TDAH. El ioga està especialment indicat per a ells?

Es tracta de menuts sobreestimulats i sobreexcitats mentalment, amb un desajust del sistema nerviós, que no saben frenar això. Necessiten que els donem eines perquè puguen desenvolupar les seues capacitats. És molt important reforçar l'equilibri i aportar eines de calma a l'aula. L'educador és un model i si està nerviós serà complicat que els alumnes es relaxen. És molt important que els docents també facen algunes sessions de ioga. En el llibre, també hi ha algunes activitats precisament per al mestre per a abans d'entrar a l'aula: fonamentalment, parar i respirar.

Compartir el artículo

stats