Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cada dia un problema matemàtic

La Societat d'Educació Matemàtica al-khwarizmi publica un calendari únic en espanya on cada jornada planteja als i les estudiants un repte a resoldre

Un calendari on cada dia del mes és un problema matemàtic, eixa és l'original proposta per esperonar la passió pels números dels i les joves de Secundària que cada curs des de fa 23 anys llança la Societat d'Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana (Semcv) Al-Khwarizmi. Este calendari únic en Espanya, és trilingüe, doncs s'edita en valencià, castellà i anglés. Una aposta que li permet curs rere curs volar més enllà de les terres valencianes cap al sud, fins instituts de Sevilla, Almeria i Ceuta, o també les terres altes del nord (l'IES del Pont de Suert a Lleida) i fins i tot més enllà dels Pirineus, ja que el treballen a centres de Secundària de França, Regne Unit i Alemanya.

Al principi s'editava en paper, gràcies a la col·laboració de l'editorial SM, però des de fa uns anys ha multiplicat el seu abast gràcies a internet i les xarxes socials. Encara que la Semcv Al-Khwarizmi segueix enviant una edició impresa del calendari a cadascun dels seus 500 professors i professores associades, qualsevol centre educatiu o estudiant interessat en la resolució de problemes pot descarregar-se'l en el web de l'associació (semcv.org/calendarimat) full a full o tot sencer en un arxiu comprimit . A la xarxa social Twitter (@Calendarimat) cada jornada es publica el problema del dia en tres idiomes.

Aplicar continguts del currículum

Des de fa 9 cursos, el calendari de la Semcv el coordina el professor Rafael Martínez Calafat, qui encara que es va jubilar fa tres anys quan era docent de l'Institut públic d'Educació Secundària (IES) La Plana de Castelló, continua al capdavant d'esta iniciativa amb la il·lusió del primer dia. «El nostre objectiu és motivar en l'alumnat el gust per les matemàtiques mitjançant la resolució de problemes on els i les joves poden aplicar directament els continguts del currículum», detalla Rafael Martínez.

Per este motiu, el calendari presenta estructurats els seus problemes segons el tipus d'estudiantat que va adreçat des d'ESO (12 als 16 anys) fins a Batxillerat (17-18 anys).

Al mateix temps, prosseguix el coordinador, també es vol «donar a l'alumnat amb més ganes per aplicar i aprofundir en el seu conèixement matemàtic noves situacions que no apareixen als llibres de text introduïnt problemes d'altres sistemes educatius com el britànic, el francés o els dels països de l'Europa de l'Est, estos últims amb una llarga tradició d'ensenyament de les Matemàtiques amb moltíssimes coses que no es donen en el currículum espanyol».

El calendari d'este curs es va encetar l'1 de setembre passat i es tanca el 30 de juny de 2019. Per tant inclou 303 dies de problemes matemàtics, encara que la xifra d'interrogants és menor, uns 250, en ocupar alguns enunciats dues caselles. En este sentit, Martínez detalla que la idea original era que l'enunciat fora el suficientment curt per a cabre en la casella del dia, però en l'ESO les assignatures no són estanques i hi ha competències que es deuen abordar conjuntament, com és el cas de la comprensió lectora». Per això hi ha problemes amb enunciats llargs, «per avançar en comprensió lectora des de les Matemàtiques», diu Martínez.

Ajudar a preparar les olimpíades

Altres finalitats del calendari són ajudar als estudiants a preparar les Olimpíades Matemàtiques i les proves cangur. Les solucions a les qüestions es publiquen una vegada acabat el curs i la Semcv organitza un concurs doble en el qual premia a l'alumne o alumna que propose la solució més enginyosa als problemes plantejats i també reconeix el treball en equip al grup d'ESO i Batxillerat que done resposta a totes les activitats del mes.

«Cada any tenim més alumnes que es presenten al concurs, el curs passat van ser més de 100 xics i xiques, i això t'emociona», conclou el coordinador del calendari.

Compartir el artículo

stats