Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

OPINIÓ

Escola cooperativa, escola corresponsable

Els fulls dels mesos han anat caient del calendari i un any més, la vista del de setembre ens recorda que tot torna a començar i que també ho fa el curs escolar. L'educació, eixe immens repte col·lectiu, probablement el més important que tenim com a societat, comença a mobilitzar treballs, a generar esperances i, també, a obrir (i a reobrir) debats.

Sabedors de la transcendència d'eixe immens repte col·lectiu, des del cooperativisme educatiu encetem el curs reconeixent tots eixos treballs, molt especialment els del conjunt de treballadors i treballadores (docents i personal d'administració i serveis) que fan realitat, cada dia i a cada centre educatiu, tot el que significa l'educació. Encetem el curs conjurant-nos pel manteniment, i el compliment, de les esperances i anhels de les comunitats educatives, molt especialment les esperances i anhels, conscients i inconscients, de tots els xiquets, xiquetes i joves que, entre classes i jocs, són subjecte actiu d'eixe dret fonamental que també és l'educació. I encetem el curs també apostant per afavorir debats constructius que es basen en la responsabilitat compartida que agents diversos tenim en la tasca de continuar millorant el sistema educatiu valencià. Perquè aquest immens repte col·lectiu només és possible afrontar-lo des de l'assumpció de responsabilitats compartides i compromeses amb la millora d'una educació de qualitat per a tots i per a totes.

El cooperativisme educatiu, les escoles cooperatives valencianes, ens sentim corresponsables en la gestió de l'educació entesa com a servei públic i hi actuem en conseqüència. Ho fem sent conscients que som un agent que coparticipa en la gestió d'eixe servei i que hem rebut l'encomanda expressa (mitjançant la signatura del concert) que eixa gestió es done en unes condicions que asseguren una educació de qualitat per tothom.

En el nostre cas, eixa responsabilitat compartida l'assumim d'una forma ben concreta. Des de l'economia social, amb els valors i els principis cooperatius, unes coordenades que emmarquen els nostres projectes educatius en un moviment global: el cooperativisme. Un moviment arrelat en pràcticament tots els sectors econòmics i en diversos àmbits socials (també a l'educatiu) que fomenta l'emergència i consolidació de projectes col·lectius caracteritzats per una gestió participativa, inclusiva i compromesa amb l'entorn cultural, social i ambiental.

Aquest principi de corresponsabilitat fa que adoptem una actitud de cooperació vers la resta d'actors que actuen dins del sistema educatiu. Perquè no entenem una altra forma de contribuir a la millora de l'educació que eixa via cooperativa. En eixe sentit, lligat al principi de corresponsabilitat, creiem també que la igualtat efectiva de drets i deures pel que fa al rol dels centres educatius sostinguts amb fons públics ha de ser una altra via de millora del sistema educatiu. Perquè la realitat del sistema educatiu es basa en l'existència de xarxes diverses de centres pel que fa a la seua titularitat i perquè l'exigència d'una gestió de qualitat del servei públic educatiu en cap cas pot partir de l'assumpció, per part de cap part, de posicions de subsidiarietat o de manca de responsabilitat respecte al que aquesta gestió implica.

Bé sabem que aquest posicionament ens porta a debats que, a voltes, es plantegen envoltats d'uns prejudicis que, en molts casos, tenen poc a veure o es troben molt allunyats de la realitat i les necessitats de les nostres aules. Potser, com a forma de superació d'aquests prejudicis, podríem adoptar un punt de partida àmpliament estès segons el qual a l'ensenyament públic no el defineix la titularitat dels centres educatius, sinó els seus objectius socials, la seua aposta per la participació i el principi democràtic en el seu funcionament.

Mentrestant, corresponsablement, continuarem treballant per dignificar l'educació valenciana, perseguint junt amb molts altres els objectius globals del sistema i sense perdre de vista el que de ben segur deu ser el seu fi més noble, i més primordial: ser eina de canvi que permeta avançar cap a una societat activa en la lluita contra les desigualtats, compromesa amb la inclusió i al servei de la cohesió social. Un objectiu per a l'educació valenciana que resulta absolutament afí a aquell pel qual també treballa el model d'escola cooperativa.

Molt bon curs per tothom!

Compartir el artículo

stats