Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Educació

Teatre fòrum per una societat millor

El CEIP Nuestra Señora del Carmen d'Aldaia i Quart de Poblet participa en el programa «escoles sense racisme» de l'Assemblea de cooperació per la pau. Dins d'este programa, que es desenvolupa durant diversos cursos, s'inclouen diferents activitats, com un teatre fòrum en què una de les protagonistes patix racisme i islamofòbia.

Una jove musulmana espera al bus i demana ajuda a dos xics per a orientar-se i saber com arribar al seu destí. Estos es burlen d´ella, li furten les coses i li lleven el lloc. Esta situació racista pot ocórrer, malhauradament, en qualsevol carrer de les nostres ciutats i pobles però, ara, els alumnes de 6é del CEIP Nuestra Señora del Carmen del barri del Crist, el nucli de població que compartixen Aldaia i Quart de Poblet, saben com actuar.

«A tu t'agradaria que t'ho feren?»; «que siga musulmana no importa, no pots parlar-li mal a una persona»; «per què penses que et furtarà alguna cosa? No pots jutjar a la gent sense conéixer-la»... són algunes de les reflexions que estos xiquets i xiquetes d´11 i 12 anys van fer, espontàneament, quan els integrants de Rocambolesc Teatre els van representar la situació.

Este teatre fòrum forma part del programa «Escoles sense racisme, escoles per a la pau i el desenvolupament» que du a terme l´Assemblea de cooperació per la pau en set centres valencians. Esta ONGD treballa en l´escola del barri del Crist des de fa tres cursos i una de les activitats que oferix és el teatre fòrum, que tingué molt bona acollida entre l´alumnat de 6é de Primària del CAES (Centre d´acció educativa singular).

Posant en pràctica la teoria d'Augusto Boal, l´alumnat parla i es posa en el lloc dels personatges, convertint-se així «no només en espectadors, sinó en actors i actrius que reinterpreten la història per resoldre un conflicte de forma pacífica», expliquen Aitana, Pau i Rafa, components de la companyia teatral. A classe, primer es fa una representació d´uns cinc minuts, després es convida als escolars a donar la seua opinió a través de diverses activitats i, per últim, el teatre fòrum acaba quan els alumnes es posen en la pell d´alguns personatges i modifiquen les conductes roïnes que han detectat.

«Els proposem una situació de desigualtat protagonitzada per una dona amb hiyab, que patix racisme. Al final, l´alumnat veu que no s´ha de jutjar a ningú i que totes les persones es mereixen el mateix respecte», apunten. La resposta dels escolars a esta activitat és sensacional, ja que «no és una xarrada en què estan asseguts, és vivencial, ho noten en el seu cos i en el seu cap. És interactiu, s´impliquen més i té una part lúdica», asseguren des de Rocambolesc Teatre.

A més, en representar una situació quotidiana, l´alumnat sempre es sent més involucrat i s´anima a dir la seua opinió. Tanmateix, el teatre motiva molt als més menuts. «És molt interessant fer-los parlar i posar-los en el lloc dels personatges. A partir d´ahí, ixen situacions de la seua vida quotidiana i saps què pensen realment. Veuen què diuen els altres i es crea un debat en el qual poden modificar les seues idees», expliquen l´actriu i els actors.

Per exemple, a classe, Loli tenia molt clar que «no s´ha de tractar malament a les persones immigrants, perquè tots tenim els mateixos drets». La seua companya, Mireia, apuntava que «tots ens mereixem el mateix respecte» i, per la seua banda, Darío afirmava que l´activitat li havia semblat divertida, sobretot la part que van haver d´interpretar els xiquets i les xiquetes. «M´he divertit fent-la i també veient als companys. Quan una persona és diferent no tens per què discriminar-la, ni jutjar-la abans d´hora. Primer cal conéixer-la», sentència.

La tutora, Elena Miralles, explica que activitats com esta formen part d´«una educació en valors i fan als xiquets i xiquetes reflexionar sobre l´emigració i el tracte a la resta». «És important que vegen que no només ho diu la tutora, sinó que altres persones de fora de l´escola també fomenten els valors, perquè coneixen la teoria molt bé però després ells mateixos reproduïxen comportaments negatius», assevera.

El teatre fòrum és una de les activitats que l´Assemblea porta a les aules, però també hi ha altres, com el cinema fòrum, la creació d´un manifest de convivència dels centres; un joc per a comprendre les desigualtats nord-sud; dues exposicions; i el conte «La tetera de Kabul», que servix per explicar el concepte de refugiat i solidaritat als més menuts.

Irene Escudero, tècnica de l´ONGD, explica que Assemblea de cooperació per la pau contacta amb les escoles i estudia quines són les necessitats de cada centre. «Creem una sinergia per treballar de manera conjunta i ens agrada que es prorrogue en diferents cursos, ja que estes coses no canvien de sobte, es noten amb el temps», reconeix.

Qualsevol centre pot participar en este programa, però els projectes d´Educació per a la ciutadania global es centren, fonamentalment, a barris i municipis on l´entitat també desenvolupa projectes de cooperació, com són el barri de Malilla de València i la comarca dels Ports, a més del Crist.

Els objectius d´este treball -que s´adapta als diferents nivells i edats- és acabar amb la conflictivitat, promoure la convivència i explicar a l´alumnat que els conflictes es poden resoldre amb conductes cooperatives i sense violència, expliquen des de l´associació. Així, amb les diverses activitats que es desenvolupen al llarg del curs treballen les qüestions de gènere, la convivència pacífica i l´educació inclusiva, front els prejudicis, els estereotips o el racisme.

Senya d'identitat de l'escola

Laureano Campos, cap d´estudis, explica que al Nuestra Señora del Carnen treballen la convivència amb tallers intercicles: ajunten alumnat d´Infantil amb els de 1r i 2n de Primària i també treballen junts des de 3r fins a 6é. «La integració i el trencament d´estereotips sempre han sigut una senya d´identitat de la nostra escola; és un centre molt integrador perquè tenim tot tipus d´alumnat, però hi ha estereotips que estan molt assolits i porta temps canviar-los», detalla.

Per això, entre altres coses, tenen un programa d´intel·ligència emocional, treballen les habilitats socials i decidiren col·laborar amb l´Assemblea de cooperació per la pau. No obstant això, asseguren que esta és una tasca de totes i tots, en la qual les famílies també tenen molt a dir.

Projectes en 7 centres valencians

Assemblea de cooperació per la pau desenvolupa el programa "Escoles sense racisme" en:

-Barri de Malilla, València: CEIP Rafael Mateu Cámara, CEIP Pablo Neruda i IES Malilla.

-Barri del Crist, Aldaia-Quart de Poblet: IES Beatriu Civera i CEIP Nuestra Señora del Carmen.

-Comarca dels Ports: CRA Els Ports i CEIP Mare de Déu de la Vallivana

Compartir el artículo

stats