La Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Conselleria d'Educació, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló, organitza hui una jornada d'activitats lúdiques i didàctiques per a celebrar el Dia Europeu de les Llengües. Es tracta d'una commemoració que té lloc el 26 de setembre a totes les regions europees, a la qual la Generalitat es suma des de 2015, i que té l'objectiu de fomentar el respecte a la diversitat cultural i lingüística d'Europa, on es parlen cada dia més de 200 llengües.

Hui, un total de 791 alumnes de 6é de Primària de 21 centres de Castelló participen en els tallers i les activitats lúdiques i didàctiques organitzades. El programa començarà amb el Taller de Portfolio Europeu de les Llengües, realitzat per docents i pel Servei d'Educació Plurilingüe, i amb el Taller de Llengua de Signes, a càrrec dels professionals i intèrprets de la Federació de persones sordes de la Comunitat Valenciana (Fesord), que també participa en a jornada.

Les activitats continuaran amb «L'escola canta» junt amb la Banda Municipal de Castelló. Finalment, actuarà el grup The Pinker Tones que interpretaran «Els viatges de Rolf & Flor», l'adaptació en viu dels seus coneguts llibre-discs infantils.

A banda de les activitats que es realitzen a Castelló, les celebracions del Dia Europeu de les Llengües arriben també a les comarques de València i Alacant. A València, es pot visitar l'Arbre de les Llengües, situat al jardí de la Conselleria d'Educació, que torna a «parlar» amb una composició musical d'Alberto Rodilla. Esta escultura, de l'artista Monique Bastiaans, és un homenatge a l'Arbre de la Ciència de Ramon Llull i, al mateix temps, representa les 7.000 llengües vives que hi ha al món.

A Alacant, el Bus de la Llengua de la campanya de promoció del valencià «Sempre Teua», recorre esta setmana la comarca de la Marina Alta. Hui i demà pararà en Ondara, i el dijous i dissabte estarà en Pedreguer. En cadascuna de les parades, el bus compta amb diferents tallers per als més menuts i per a joves, i amb informació de promoció lingüística per tota la ciutadania.

A més, també està en marxa un concurs en el qual es sortegen 50 samarretes amb el lema de la campanya i en el qual es pot participar a través del Facebook de «Sempre teua», seguint les instruccions ahí indicades.

El conseller viatja a Brussel·les

També en el marc de la commemoració del Dia Europeu de les Llengües, el conseller Vicent Marzà està a Brussel·les (Bèlgica), on ha sigut convidat pel Consell d'Europa per explicar el model de plurilingüisme implantat amb la nova llei valenciana.

Tanmateix, el conseller visitarà escoles i participarà en una taula rodona sobre estratègies i bones pràctiques d'ensenyament en regions multilingües.

La conselleria aposta per l'aprenentatge de llengües com a eina per a superar les diferències culturals i arribar a comprendre altres realitats i cultures. La intercomunicació i la comprensió afavorixen la tolerància i el respecte per la identitat i la diversitat. El Consell d'Europa, mitjançant la celebració del Dia Europeu de les Llengües, vol promoure el plurilingüisme i aconseguir que, cada dia més, els ciutadans europeus es comuniquen en diverses llengües en funció de les seues necessitats.