«Cada vegada són més els senyals que apunten cap a la necessitat d´un replantejament educatiu. La societat en general i especialment la comunitat educativa, està prenent consciència sobre la necessitat d´un canvi que vaja més enllà d´ajustos o reformes superficials, i que pose el focus del sistema educatiu en el desenvolupament integral de l´alumne.

Des d´esta proposta parteix la important regeneració que està portant a terme EduCaixa, el programa que engloba l´oferta educativa de l´Obra Social la Caixa i que durant el curs 2017-18 ha arribat a 282 escoles i 49.065 alumnes de la província de València. L´objectiu d´EduCaixa és formar part d´este procés de transformació educativa i convertir-se en un agent de canvi que promoga intervencions capaces de tenir un impacte significatiu sobre el desenvolupament de les competències de l´alumnat, a través de projectes educatius de qualitat.

Seguint en esta línia, el programa impulsa projectes, recursos i materials que promouen l´educació en valors, l´art i la cultura, el despertar de les vocacions científiques i el foment de l´educació financera i emprenedora. Per al curs 2018-19, les previsions apunten al fet que EduCaixa arribarà a prop de 49.500 alumnes i vora de 300 escoles valencianes.

Els professors també disposen d´un altre tipus de materials que poden utilitzar per a treballar amb els alumnes en l´aula. A través del portal educaixa.com, la comunitat educativa compta amb gran varietat de recursos multimèdia i materials descargables amb propostes d´interès social, cultural i científic. Un espai en el qual, a més, els docents poden aportar les seues opinions i votar o compartir activitats amb els seus col·legues de professió a través de les xarxes socials.

Així mateix, poden sol·licitar en qualsevol moment materials educatius en forma de kits d´aprenentatge per a realitzar activitats amb els seus alumnes i fomentar el treball en equip. L´any passat 17.127 alumnes i docents de la província de València van accedir als continguts online. EduCaixa disposa d´una gran varietat de kits físics que disposen de materials fàcils d´utilitzar i atractius.

Hàbits saludables.Entre ells, el KitCaixa Hàbits Saludables, creat i desenvolupat de la mà de la Fundació SHE, presidida pel cardiòleg Valentín Fuster, per a fomentar als xiquets d´Educació Infantil la reflexió sobre les seues accions quotidianes. A partir diferents activitats es treballa l´alimentació, el descans, la importància de tenir una vida activa, el coneixement de les parts del cos, els sentits i les emocions. Durant el curs 2017-18 ho han treballat 1.146 alumnes valencians de fins a sis anys.

Educació en valors. Destaca també el KitCaixa Valors, que el seu principal objectiu és fomentar l´autoestima i el reconeixement de les qualitats dels alumnes, així com l´aprenentatge del respecte a les normes, el valor de la diversitat, la tolerància, el diàleg i el compromís. Este kit, que a València ha arribat a 1.888 alumnes en el passat curs, es complementa amb altres recursos online que tracten sobre l´educació socioemocional.

Planetari mòbil. D´altra banda, dins dels recursos físics també es disposa del Planeta mòbil, una cúpula unflable amb capacitat per a unes 20 persones, de 5 metres de diàmetre i altura. Esta activitat pretén que els alumnes s´acosten al món de l´astronomia i la biologia. Han participat en el Planeta mòbil 8.198 escolars valencians dels últims cursos de Primària, ESO, Batxillerat i cicles de FP de Grau Mitjà i professors.

Emprenedoria per a joves. Per als estudiants de Secundària (14 - 18 anys), EduCaixa impulsa el Programa Joves Emprenedors que té com a prioritats treballar sobre el concepte d´emprenedoria i descobrir als alumnes les característiques i els valors d´una actitud emprenedora. Tallers, kits físics per a treballar en l´aula i nombrosos recursos educatius en forma de vídeos i interactius són les eines que ofereix el programa en matèria d´emprenedoria i educació financera. 1.806 escolars ho han treballat durant el curs passat en les aules valencianes.

Big Data per Secundària. El passat curs s´estrena el «BigData», la intel·ligència de les dades, un nou programa que ofereix eines que permeten als alumnes desenvolupar una actitud activa, crítica i realista cap a les tecnologies i les dades digitals. Els ensenya a reconèixer la presència de dades digitals i la seua implicació en la nostra vida ; el valor d´extraure´ls i processar-los per a generar coneixement i participar en la societat. El professorat pot accedir al programa inscrivint-se en la seua plataforma web, bigdata.educaixa.com que també ofereix l´aplicació BigData EduCaixa. Fins hui ho han utilitzat 229 estudiants de València.