Llanternes, sacs de dormir, roba còmoda i d´abric, els diners justos... i, sobretot, moltes ganes d'aprendre i de treballar. Tot açò i moltes altres coses són les que una vintena d´alumnes de l'IES La Sènia de Paiporta s'han emportat fins a Búbal, un poble d´Osca al qual li han tornat la vida durant una setmana.

L´alumnat de 1r de Batxillerat d´este institut de l'Horta Sud ha participat en el programa «Recuperació i utilització educativa de pobles abandonats» del Ministeri d´Educació i FP. Este consistix a apropar la vida rural als joves i incidir en l´educació ambiental de l´alumnat, que a través del contacte directe amb la natura, aprén la importància del medi ambient en la vida de les persones i en el desenvolupament de la societat.

Gràcies a ser un del centenar de centres de tota Espanya que el ministeri ha seleccionat -i un dels sis valencians-, el grup de Paiporta va estar tota la setmana passada en Búbal, un poble de la vall de Tena que va quedar despoblat als anys 60 per la construcció d´una presa. En 1984, es va iniciar la seua reconstrucció i ara s´ha convertit en tot un enclavament educatiu, ja que des d´eixe any acull, periòdicament, grups d´estudiants tant en estiu com durant el període lectiu.

«L´alumnat s´encarrega del manteniment i, amb monitors, fa activitats mediambientals, dinàmiques de joc... i, a més, s´impregnen de la cultura d´ací», explica Luis Sanchis, professor de Biologia de La Sénia, centre que participa per primera vegada.

Els i les adolescents tingueren activitats 16 hores al dia, des de les 8:00 fins a les 24:00. Als matins, com explica el professor, era el moment de mantenir el poble: encarregar-se de la depuradora, cuidar els horts i els animals, llevar les males herbes... Després, tots i totes participaven en activitats socioculturals i, a les nits, compartien jocs i temps lliure.

«Es tracta d´un programa també molt educatiu per a les tasques de casa, perquè, per grups, els estudiants s´encarreguen de parar taula, d´arreglar les habitacions... A més, aprenen a menjar sa», detalla Sanchis, que assegura que des del primer moment les famílies han estat «encantades» amb la idea del viatge.

En este cas, l´IES de Paiporta ha tingut la sort de compartir l´estada amb l'Institut Español Lope de Vega de Nador (Marroc), pel que els seus dies a Búbal també s´han convertit en un autèntic intercanvi cultural.

Tanmateix, durant la setmana els menors han estat allunyats de la tecnologia, ja que només tingueren els mòbils una hora al dia i no tenien televisió ni estigueren en contacte amb cap altra pantalla.

Curtmetratge en marxa

La participació en este programa s´engloba dins del projecte del centre que du a terme este institut de Paiporta, que promou entre l´alumnat els valors de respecte i protecció del medi ambient, com una manera de recuperar l´estima per la tradició agrícola i de conscienciar sobre l´amenaça del canvi climàtic. Per tant, hi ha hagut un treball previ al viatge i també continuarà posteriorment. Tan gran és la seua aposta per la cura del medi ambient que duen a terme un projecte d´innovació («Ecosénia»), amb l´objectiu de fer una gestió sostenible dels residus del centre. També participen en un Erasmus+ KA2 anomenat «Being Healthy, makes you wealthy», que compartix amb centres de cinc països. Entre tots, ideen activitats que fomenten el ciclisme, amb l´objectiu de reduir la contaminació i promoure alternatives ecológiques.

A més, durant l´estança a Búbal, l´alumnat de Batxillerat ha gravat un curtmetratge que servirà per a documentar l´experiència i per a transmetre-la a la resta de l´alumnat, especialment als més joves.

«Amb la creació del documental aprenen què és la figura de l´script [professional que s´encarrega de la continuïtat i la coherència], quins són els plànols i els moviments de la càmera i que allò que no es mostra no es coneix», explica Guadalupe Mínguez, professora d´Arts Plàstiques, qui també va acompanyar al grup. Per a ella, «és una experiència única en la qual els alumnes poden aprendre més en una setmana que en mesos amb els llibres, perquè ho fan in situ». La docent opina que separar per matèries «està obsolet» i aposta per l´ensenyament de capacitats de manera transversal. I és que, durant l´estança, al poble s´aprén Antropologia, Història, Literatura, Ciències Naturals, Socials... a través de les diferents propostes que es plantegen als grups.

Segons Luis Sanchis, «és una experiència molt enriquidora perquè es treballen coses que no sempre pots fer a classe». «Aprenen que les coses costen treball i ho fan en un entorn increïble com és la vall de Tena, que és espectacular i molt diferent del lloc de residència habitual. Entren en la dinàmica perfectament i gaudixen», afegix.

Per a este docent, que és la segona vegada que participa en el programa, l´esforç paga la pena perquè els adolescents «tornen canviats». A més, la relació entre professorat i alumnat millora molt, ja que han conviscut les 24 hores al dia durant una setmana, així com la relació entre els joves.

L´alumnat també fa un balanç positiu del programa. «Les cases i els camps de Búbal són molt bonics. Hem conegut les llegendes, les tradicions i les històries de les famílies que vivien ací abans; i hem aprés com guardaven els animals. Abans, jo ja havia fet moltes excursions a la muntanya, però no m´imaginava que anara a ser tan emocionant», reconeix Mario Serrano, que cursa 1r de Batxillerat a la Sénia i ha participat en el viatge.

A la seua companya Balma Montesa, que té 16 anys com ell, l´aventura l´ha «sorprés moltíssim». «És genial estar amb un altre centre; és una experiència bonica que crec que no oblidaré mai», diu. «Hem donat menjar a gallines, conills, ovelles, porcs...; hem portat palla per a alimentar-los; hem ajudat a construir un mur; hem netejat un camí...», relata.

Sobre estar pràcticament «desconnectats», l´alumna explica que «pensava que seria pitjor, però ho hem portat molt bé. Quan m´han donat el mòbil una hora, no el volia, me sobrava temps i tot!».

Ara, ja de tornada a Paiporta, la tasca d´estos estudiants és explicar tot el que han viscut a la seua comunitat educativa i editar totes les imatges que han gravat, en les quals relaten les seues vivències a Búbal en primera persona. A més, compararan este viatge amb l´entorn de l´Albufera, que van estudiar el curs passat.

A més d´este municipi d´Osca, el ministeri també desenvolupa este programa educatiu en Granadilla (Càceres) i Umbralejo (Guadalajara), altres pobles abandonats i recuperats. Poden participar estudiants de 3r i 4t d´ESO, de cicles formatius de Grau Mitjà, d´Ensenyaments Artístics i de Batxillerat.

Centres valencians

Onze centres educatius van sol·licitar participar en l’actual edició de «Recuperació i utilització educativa de pobles abandonats». D’estos, sis van obtindre plaça. A més de l’IES La Sénia de Paiporta, per Búbal ja han passat o passaran: el Col·legi Abad Sola (Gandia); i els instituts Bahía de Babel i Gran Vía (Alacant), i Haygón (S. Vicent del Raspeig). El CIPFP Faitanar (Quart de Poblet) anirà a Granadilla (Càceres), segons fonts del Ministeri d'Educació i FP.