Si algun país ha sabut vendre´s a la resta del món eixe han sigut els Estats Units. L´American way of life, els esdeveniments polítics i, sobretot, Hollywood, han fet que forme part de l´imaginari col·lectiu. Es tracta del «país de les oportunitats» que està a milers de kilòmetres però del que sembla que ho sabem tot.

Però per a conéixer-lo de primera mà, este curs 2018-19 un total de 66 docents valencians van decidir canviar d´aula gràcies al programa «Profesores Visitantes» del Ministeri d´Educació i Formació Professional: 60 impartixen classe a centres educatius nord-americans; tres a Canadà i altres tres al Regne Unit.

En total, són 523 els professors espanyols que es beneficien del programa, dels quals la majoria (479) triaren els EUA, i una minoria Canadà (14) i Regne Unit (30).

A més, als Estats Units també hi ha més professores i professors valencians treballant, a través d´altres programes de mobilitat, intercanvis o contractacions directes. Levante-EMV ha contactat amb alguns d´ells i tots coincidixen que és un repte que paga la pena, encara que els primers mesos lluny de casa són «durs» i cal una «gran inversió inicial».

Michigan: María José García Vaquero

María José García Vaquero (Castelló, 1974) és mestra interina i actualment es troba donant classe per al Detroit Public Schools Community District, a Michigan, on només l´Ambassador Bridge la separa del Canadà.

«En el Col·legi La Mola d´Alcossebre vaig estar substituint a un professor que estava en els Estats Units i, com sóc una ment inquieta, vaig investigar i em vaig presentar a l´any següent. Mai havia tingut una experiència internacional, però crec que esta és la primera de moltes», assegura.

Ara, aprofita la seua estança als EUA per a viatjar al major nombre d´estats possible, fer cursets i millorar el seu nivell d´Anglés, ja que quan torne a la Comunitat Valenciana pensa opositar per tercera vegada a la recerca de la plaça que no va obtindre en les dues convocatòries anteriors.

Colorado: Vicente Artés

Fins a Telluride, un poble de l´estat de Colorado conegut com «la Suïssa d´Amèrica», ha arribat Vicente Artés (Gandia, 1985), com a professor de 4t grau de Dual Language, l´equivalent a 4t de Primària amb un 50 % de la docència en castellà i altre 50 % en anglés.

«Vaig vindre fugint de la rutina i en Estats Units cada dia és diferent, sempre descobrixes alguna cosa nova. Sóc un fanàtic de l´NBA i mai vaig imaginar que podria estar en un estadi a uns pocs metres de Lebron James», confessa.

A través de «Profesores Visitantes» va arribar fa dos cursos a un centre d´Indiana, on va tindre molts problemes i lamenta no haver rebut el suport del ministeri. Malgrat això, va decidir continuar al país i ara, està contractat pel seu centre actual.

El jove explica que el sistema educatiu dels EUA és «molt diferent de l´espanyol, ja que el director o directora és qui entrevista i contracta als treballadors, perquè no existix el funcionariat». A més, a l´any només hi ha nou «sick days», dies de baixa per malaltia.

Florida:Carlos Gómez

De l´IES La Sénia de Paiporta fins a la Plantation High School del comtat de Broward, al sud de Florida. Eixe és el salt que ha donat Carlos Gómez (València, 1970), qui assegura que la major diferència entre ambdós països es dóna en el nivell educatiu que va des de l´equivalent de 3r d´ESO fins a 2n de Batxillerat: «els High Schools són macrocentres de més de 1.000 alumnes (el meu és de 2.000), són grans campus amb gran autonomia». Altra diferència és que «hi ha quatre avaluacions en compte de tres» i que «les mesures de seguretat són extremes: les aules estan sempre tancades i hi ha un gran debat sobre l´ús d´armes». Així, es fan simulacres antiterroristes, d´huracans i contra incendis.

Nou Mèxic: Silvia Sancho

Silvia Sancho (Ontinyent, 1976) és professora de Matemàtiques al Santa Fe High School, a l´estat de Nou Mèxic, encara que té plaça a l´IES l´Estació d´Ontinyent com a docent d´Informàtica. Va decidir emprendre l´aventura «per a viure-la en família». «Pense que és una bona oportunitat per a millorar el meu anglés i el dels meus fills; una experiència per a créixer com a professora i a nivell personal», apunta.

De fet, després de la seua participació al programa, pensa tornar a Ontinyent per a «intentar aplicar a l´aula tot el que he aprés ací».

Colorado: Victoria del Olmo

En Colorado estan, també en família, Vicente Andrés Chirivella (València, 1974) i Victoria del Olmo (Algeciras, 1977), ambdós professors de centres concertats valencians. «Era un repte personal i professional; deixar la zona de confort, la casa, els amics i part de la família per poder vore altres maneres d´enfocar l´educació, conéixer-te a tu mateix en un altre context i cultura i oferir a la teua família la possibilitat de vore el món amb noves mires», explica.

De Colorado, destaca que «es promou la criança en el medi natural» i que la gent ajuda molt «perquè hi ha molt sentiment de comunitat».

Quant a l´àmbit acadèmic, reconeix que «xoca que en 4t curs només dediquen una hora a Educació Física en tota la setmana i repartida amb Música» o que es tendix a separar a l´alumnat per nivells de lectura o Matemàtiques, el que no compartix «la idea que tenim d´inclusió educativa» i fa que l´escola siga «molt competitiva».

També destaca que cada any d´experiència del professorat «suposa un nou increment en la nòmina, igual que si millores la formació».

Montana: Andrea Ferrer

El cas d´Andrea Ferrer (València, 1990) és diferent. Ella va contactar amb la seua escola de Missoula (Montana) a través d´una web. «Sempre m´ha agradat la cultura americana i el país en general i tenia clar que volia vindre ací quan acabara la carrera. L´experiència està sent molt positiva perquè em tracten genial i tinc la possibilitat de viatjar prou», exposa. La part negativa, diu, són els hiverns: «es fan durs perquè hem arribat a temperatures de -32ºC».Kentucky: Vicent Marqués

A Lexington (Kentucky) està Vicent Marqués (Montcada, 1980), professor de Social Studies, que estava treballant al Col·legi Jaume Apòstol d´este municipi de l´Horta Nord i ara compta amb una excedència. «M´abellia un canvi d´aires i esta és una bona oportunitat d´anar a un lloc fascinant al mateix temps que t´assegures una font d´ingressos», explica. Impartix 7é i 8é grau en un programa d´immersió en castellà. «És una manera d´aprendre noves metodologies i com és un sistema educatiu prou diferent del nostre», afirma. «Una aventura molt intensa», conclou.