Ja han passat dos anys des que Avanqua, només fer-se càrrec de la gestió de l´Oceanogràfic de València, va iniciar un projecte poc freqüent: promoure la recerca marina a través d'una fundació que, a més, destinara els seus esforços a la conservació i divulgació.

Així va nàixer la Fundació Oceanogràfic, un organisme viu i dinàmic que s'ha convertit en un referent tant en els àmbits científics i mediàtics com en els socials i associatius: només en el seu primer any, es desenvoluparen més de 50 estudis i treballs de recerca i conservació i en el que va d'any ha sumat altres huit publicacions en revistes científiques internacionals.

Al mateix temps, s´han promogut un nombre notable de diferents activitats que perseguixen conscienciar a la societat sobre la realitat del món marí i ajudar a la conservació de les espècies que l´habiten. En paraules de Celia Calabuig, presidenta d´Avanqua i de la Fundació Oceanogràfic, «volem contribuir a crear una cultura de desenvolupament sostenible, en la qual el progrés i el benestar humà tinguen el mínim impacte negatiu en el nostre entorn. Cooperar amb projectes de recerca que ens ajuden a entendre i trobar la millor manera de millorar els oceans i les espècies que l´habiten». «Observant, cuidant i entenent als animals que estan a la nostra cura, podem ajudar als que sofrixen en la natura», explica.

Activitats d´aniversari. Per a la celebració dels dos anys que hui complix la Fundació Oceanogràfic, s´han preparat diferents activitats pensades per a famílies amb xiquets i xiquetes d´entre tres i 14 anys.

La primera és Visita amb científics, un recorregut pels principals espais de l´Oceanogràfic junt amb els investigadors.

Una altra de les activitats preparades és Tortugues a la xarxa, que permet als més menuts conéixer millor a les tortugues marines i les amenaces a les quals s´enfronten, com les captures accidentals o la contaminació. El pas de les tortugues pel centre de recuperació de la Fundació Oceanogràfic (ARCA del Mar), és una oportunitat única per a treballar amb elles.

Escoltant als dofins és altra de les apostes. Què significa la paraula «odontoceto»? I «misticeto»? Com es comuniquen els dofins? Esta activitat dóna resposta a estes preguntes i mostra com són els hidròfons que usen els investigadors.

Per últim, la proposta Petits científics identifica els diferents grups d'animals marins mitjançant un joc que consistix en muntar les seues figures, el que permet reconéixer les mostres biològiques que es mostren; i aprendre les característiques de cada animal junt amb un educador. En finalitzar cadascun dels tallers, els assistents participen en una solta de tortugues (Emys orbicularis) en l´Albufera de l'Oceanogràfic.

Recerca aplicada. La missió de la fundació de l´Ocenogràfic-gestionat per Avanqua, del grup Global Omnium- partix de la recerca, que es fa en unes condicions extraordinàries ja que, gràcies a l'entrenament dels cuidadors, els animals col·laboren i s´obtenen dades que d'una altra forma seria impossible i que servixen per a aplicar-ho a la realitat dels mars.

Les investigacions es basen en cinc àrees: fisiologia dels vertebrats marins (capacitat cardiorespiratòria dels animals i com els afecta la manca de menjar); sanitat marina; recerca basada en la conservació i benestar animal, per a la qual és fonamental la monitorització, que servix per a definir indicadors de comportament, per exemple; i biodiversitat i societat.

Conservació. El nucli de l'acció per la conservació es troba a l'ARCA del Mar en la qual fins ara s'han recuperat més de 400 tortugues, una xifra que registren pocs centres al món. Açò és possible gràcies a la conscienciació dels pescadors i a l'acció de la Xarxa de Varaments (formada per la Conselleria de Medi ambient, la Universitat de València i l´Oceanogràfic).

En 2018, s'han recuperat 60 quelonis i s'han desenvolupat nombroses accions de divulgació amb la solta d´animals a les platges.

A més, diversos organismes nacionals i internacionals demanen ajuda a la fundació per al marcatge, estudi i tutelat de tortugues, com el programa «Head starting».

També es treballa en la reintroducció de tortugues de terra, d'aigua dolça, i de l´ofegabous; i en la cria en captivitat d'anguiles.

Projecte Xàbia. Este projecte s´inicià l´any passat a partir d'un estudi de la biodiversitat dels fons marins del litoral. Actualment, es troba en la fase divulgativa i de formació dels col·lectius socials i educatius que, posteriorment, seran els encarregats de fer arribar el missatge proteccionista a la població en general i als diferents sectors socials.

Divulgació. Un altre dels pilars de la fundació és la divulgació de missatges i valors ecologistes i de protecció del medi ambient. Neteja de platges i fons marins; solta de tortugues; cursos formatius; conferències, accions informatives a centres hotelers, campanyes en mitjans de comunicació... fan arribar el missatge a tota la població.