Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La computació entrarà a les escoles

El Ministeri d'Educació, amb la col·laboració de les autonomies, introduirà experiències de programació i robòtica en Primària, ESO, Batxillerat i FP

El Ministeri d'Educació i Formació Professional posarà en marxa este curs 2018-19 l'Escola de pensament computacional adreçada a alumnes de Primària, ESO, Batxillerat i FP. L'objectiu principal d´esta iniciativa és oferir recursos educatius oberts, formació i solucions tecnològiques que ajuden als docents a incorporar estes habilitats en les aules.

El projecte, que coordinarà l´Institut Nacional de Tecnologies Educatives i de Formació del Professorat (Intef) del ministeri, es desenvoluparà en col·laboració amb les conselleries i els departaments d´Educació de les comunitats autònomes. Totes elles ja han mostrat el seu interès a participar.

La Comissió Europea (CE) considera que el pensament computacional és una habilitat fonamental en el segle XXI, tant per les possibilitats laborals que ofereix per als estudiants com per a la participació plena dels ciutadans en una societat cada vegada més digitalitzada.

Objectius 2030

En este panorama, l´Escola de pensament computacional contribuirà a aconseguir diversos objectius de l´Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible: educació de qualitat, igualtat de gènere, treball decent i creixement econòmic, i reducció de la desigualtat en i entre els països.

A més, recerques recents revelen que incorporar experiències de programació i robòtica en els primers anys educatius incidix de forma positiva en la motivació de les xiquetes en relació amb les matèries conegudes com STEM per les sigles en anglés de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques.

Altres estudis han demostrat que els estudiants d´entorns socials desfavorits són els que més es beneficien quan s´integren la programació i la robòtica en Primària.Primària

Incorporar la programació informàtica amb llenguatge Scratch

L´Escola de pensament computacional proposa per a l´etapa d´Educació Primària incorporar la programació informàtica com un recurs vinculat a l´àrea de les Matemàtiques. Amb el llenguatge de programació Scratch 3.0, els i les estudiants treballaran diferents conceptes matemàtics que, d´una altra forma, podrien resultar-los més abstractes. En les activitats de formació podran participar un màxim de 20 docents de cada comunitat autònoma.

ESO

Tecnologies creatives amb software i hardware de codi obert

En Educació Secundària Obligatòria (ESO) es crearà la Classe de Tecnologies Creatives, en col·laboració amb l´Obra Social la Caixa. Este projecte utilitza software i hardware de codi obert i convida als i les alumnes a explorar l´electrònica a través d´experiments teòrics i pràctics, la qual cosa els proporciona una comprensió integral sobre els fonaments de la programació, l´electrònica i la mecànica. El programa compta amb 220 kits de robòtica que es repartiran per les autonomies tenint en compte la seua població escolar.Batxillerat i FP

Programació de robots, drons i cotxes amb lleguatge Python

En les etapes de Batxillerat i FP, l´objectiu de l´Escola serà iniciar als estudiants en el món de la programació de robots i que treballen de forma atractiva amb continguts vinculats a la mecànica i l´electrònica. Per a açò utilitzaran un simulador de robots al qual se li han implementat extensions per a programar dispositius utilitzant el llenguatge de programació Python com ara drons, cotxes autònoms de Fórmula 1 o robots com PiBot utilitzats en l´àmbit educatiu. Donat que el simulador es troba en fase experimental, podrà participar un docent per cada comunitat autònoma.

Entre este mes i el pròxim se seleccionarà als professors i professores participants de cada regió. En desembre, gener i febrer de 2019 se´ls donarà formació específica i al febrer i març tindrà lloc el treball en les aules. Els resultats s´exposaran al maig en una fira de tecnologia educativa.

Compartir el artículo

stats