La setmana pròxima, del dimecres 14 al dissabte 17 de novembre, es realitza en l´Oceanogràfic el curs «Maneig, manteniment i conservació d'aus aquàtiques i marines». Es tracta d'un curs de 16 hores que amplia l'oferta formativa que es realitza en l´Oceanogràfic durant l'any, que també inclou formació sobre tortugues, mamífers marins, corals i aquaris, meduses i taurons.

Este curs pretén aprofundir en aspectes genèrics i específics de les aus aquàtiques i marines, utilitzant l´Oceanogràfic com un recurs únic, que permet transmetre continguts de comportament, maneig i cura al medi controlat, així com fomentar actituds de respecte cap a estos animals i el seu entorn.

Sessions amb professionals

El contingut del curs és molt complet i alterna sessions teòriques amb altres pràctiques. Per a les parts teòriques, s'utilitzaran recursos audiovisuals i dinàmiques participatives en una aula a càrrec de diferents professionals de l´Oceanogràfic, que parlaran de diversos temes, com les adaptacions de les aus al medi aquàtic i la seua reproducció o medicina.

A més, dos professionals externs a l´Oceanogràfic i experts en l'estudi d'aus aquàtiques i marines, participaran en el present curs. Un d'ells és Luis Aleixos, membre de la Societat Valenciana d´Ornitologia (SVO) i responsable del Projecte d'Observació d'Aus i Mamífers Marins (R.A. m.) en el Cap de Cullera des de 2007 fins a 2016. Aleixos farà una xerrada sobre el seguiment que es realitza de les aus marines en el litoral de la Comunitat Valenciana. L'altre ponent és Eduardo Belda, professor titular de la Universitat Politècnica de València, membre del departament de Ciència Animal d'Ecologia del Campus de Gandia, que farà una xerrada sobre la interacció que tenen les aus marines amb les arts de pesca.

Pràctiques amb els cuidadors

Les sessions pràctiques es realitzaran en les diferents instal·lacions de l´Oceanogràfic, on els cuidadors explicaran aspectes sobre alimentació i cures de les espècies, incloent una sessió d'alimentació dels pingüins de Humboldt o l'entrenament dels pelicans.

Observar al costat dels cuidadors d'estes aus les seues diferents labors, permetrà als assistents al curs conèixer i entendre el maneig i manteniment necessari en les aus aquàtiques i marines en un medi controlat com el de l´Oceanogràfic.

El dissabte 28 es realitzarà una eixida a la Marjal dels Moros, un aiguamoll situat entre les poblacions de Puçol i Sagunt, que alberga una gran quantitat i varietat d'aus aquàtiques. En estar situada prop de la costa, en ella també és possible observar aus marines. En esta excursió s'identificaran les diferents espècies que s'observen i es comentaran les seues característiques. D'esta manera, l'alumnat podrà completar la informació obtinguda al llarg de les sessions teòriques i pràctiques de l´Oceanogràfic.

Per a més informació, es pot consultar el web de l´Oceanogràfic (https://www.oceanografic.org/actividad/cursos-del-oceanografic-2018/), on estan les dades d´estes i altres opcions formatives que es desenvoluparan fins al maig de 2019.