La Conselleria d'Educació convoca les ajudes del Programa valencià per a la dinamització de les biblioteques escolars i el foment de la lectura als centres educatius, dotat amb un total d'1,35 milions d´euros, que s'assignaran als centres escolars públics que ho sol·liciten. La convocatòria s'inscriu dins del pla de foment del llibre i la lectura «Llegim, llegim, llegim», un dels eixos d'actuació de «Fes Cultura» (2016-20).

Estes ajudes pretenen impulsar els plans i les activitats per al foment de la lectura dels centres educatius, a més d´actualitzar i completar els seus fons bibliogràfic, que han de tindre títols que fomenten la igualtat de génere, la convivència i la inclusió. D'esta manera, es pretén que, a més de servir per al foment de la lectura, el programa també contribuïsca a una societat més igualitària, lliure, diversa i segura.

Criteris d'inversió

El termini per a sol·licitar la participació en el programa romandrà obert fins el 13 de novembre i les sol·licituds s'han de presentar a través de l'Oficina Virtual de la conselleria.

Del total de la quantitat assignada, cada centre ha d´invertir entre un 50 % i un 80 % a l'adquisició de fons bibliogràfics de ficció i no-ficció en qualsevol suport. La resta es destinarà a l'execució d'activitats i pràctiques.

Un màxim del 40 % de les obres adquirides hauran de ser literàries; la meitat, en valencià; i un altre 50 % per a obres amb autoria o coautoria femenina.

Pel que fa a la inversió en activitats,com acccions destinades al desenvolupament de la competència informacional i l'alfabetització múltiple, estes han d´estar previstes en el pla de foment de la lectura del centre. Com en el cas dels fons, el valencià ha de ser la llengua vehicular d´almenys la meitat de les propostes.

En ambdós casos, s´ha d´afavorir l´educació inclusiva i l'aproximació a la lectura a l'alumnat amb diversitat funcional, necessitats educatives especials o als estudiants nouvinguts.

Tanmateix, es vol propiciar que els centres es coordinen amb les biblioteques públiques properes i s'òbriguen a tota la ciutadania.