EcoEscoles és una iniciativa que compta amb el suport de la Conselleria d'Educació mitjançant les ajudes a projectes d'investigació i innovació educativa. Està establit en centres escolars agrupats (CRA) en què es tracten temes de desenvolupament rural, mediambiental i ecològic. L'eix central del projecte és l'hort escolar i l'agent protagonista és l'alumnat. En este sentit,hi participen més de 6.500 alumnes i 442 docents de 30 centres educatius de Primària, Secundària i Educació Especial en 12 municipis de les comarques de la Safor, la Marina Alta i la Marina Baixa.

La setmana passada, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, acompanyat per l'alcaldessa d'Alcalalí, Maribel Molina, va participar en la jornada «Educant a la natura», organitzada per la xarxa.

«EcoEscoles és un projecte excel·lent perquè genera participació, crea xarxa, connecta escoles i transmet valors de solidaritat i sostenibilitat mediambiental. Perseguix, en definitiva, allò que perseguix este govern: construir una escola cada vegada més compromesa amb el seu entorn i decidida a millorar la vida de les persones», destacà el conseller Marzà.

«Gràcies a EcoEscoles l'alumnat aprén a treballar, cultivar i estimar la terra mitjançant l'hort escolar, descobrix conceptes tan rellevants com sostenibilitat, agricultura ecològica o proximitat; i, sobretot, desenvolupen un esperit crític envers el món que els envolta, a més de prendre consciència de la necessitat de protegir i respectar el medi ambient», afegix el conseller.

Els centres que conformen la xarxa del projecte EcoEscoles organitzen al llarg del curs diverses activitats sobre educació ambiental relacionades fonamentalment amb problemàtiques locals i comarcals com ara incendis forestals, gestió de l'espai agrícola o polítiques municipals, entre altres.

A més, promouen la formació del professorat, l'accés a la informació i l'intercanvi d'experiències; i introduixen l'alimentació ecològica i de proximitat en els menjadors.

EcoEscoles compta, a més, amb el suport d'Agricologia, l'associació Agricologia Recupera, la Xarxa Llauradora de les Comarques Centrals, el Grup d'Acció Local Rural Muntanyes d'Alacant, i diferents associacions de jubilats i AMPA.