Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació en les aules

Recuperem la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana de l'Alcora

Més de 200 estudiants de 4 a 18 anys del municipi de la comarca castellonenca de l'Alcalatén i dels voltants participen en un projecte multidisciplinari per a convertir la fàbrica en un nou espai de trobada

Recuperem la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana de l'Alcora

Si per alguna cosa és coneguda l'Alcora és per haver acollit durant quasi 300 anys la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d'Aranda. Va ser fundada l'any 1727 i, durant segles, va determinar l'economia, la cultura i la societat alcorina, i també la dels pobles dels voltants. El seu tancament, progressiu però inevitable, va suposar per a la indústria ceràmica de la comarca la fi d'una era. Els veïns de l'Alcora, però, no han oblidat mai aquella part de la seua història i la fàbrica continua sent, malgrat que està tancada, l'empremta d'aquells temps. És per això que la recuperació, física i pel que fa a la memòria, d'allò que és i del que va ser la fàbrica ha sigut una premissa que s'ha perseguit durant els últims anys. I en esta acció, els estudiants tenen un paper molt rellevant.

Amb el projecte «Reial Fàbrica: 300 anys d¡innovació, memòria i territori», inclòs dins de la proposta conjunta de recuperació de l'espai i l'ús de l'espai industrial, es vol, des d'un punt de vista interdisciplinari i de comarca, «tornar a donar vida a l'edifici, no tant com a fàbrica sinó com a museu o plaça, com a punt de trobada per al teixit social de la comarca», explica Daniel Andrés Roig, professor de l'IES Ximén d'Urrea de l'Alcora i coordinador del projecte.

Es tracta d'un projecte de dos anys de duració i en modalitat agrupada, desenvolupat per quatre centres educatius de la comarca de l'Alcalatén: l'IES Ximén d'Urrea, el CEIP Costur, el CEIP Comtessa de Llucena i el CEIP Naram de Figueroles. També participa en diverses activitats el CEIP Sant Joan de Moró. Este projecte se suma al que es va encetar l'any passat, en què participen cinc centres educatius de l'Alcora, anomenat «La Reial Fàbrica al 2027: Recuperem el nostre patrimoni, sumem competències i restem desigualtats».

Les línies generals de la iniciativa reconeixen la comunitat educativa com a garant de la divulgació, protecció i recuperació de la Reial Fàbrica de l'Alcora i tot el seu patrimoni material i immaterial: matèries primeres i espais de transformació, l'aigua i la llenya com a subministrament energètic, la mà d'obra i les seues produccions (recollides en la col·lecció del Museu), etc.

Andrés Roig explica que amb este projecte es pretén implicar a tot l'alumnat de l'Alcora i pobles dels voltants. Hi participaran uns 200 estudiants de 4 a 18 anys, que treballaran de manera interdisciplinària. En les diferents assignatures, els escolars estudiaran les professions, els documents de l'època, les rutes industrials, la recuperació de rutes de treball, el paper de la dona, el moviment obrer, els esmalts...

Des d'Infantil fins a Secundària

Esta tasca es distribuirà per etapes educatives. En Infantil treballaran coneixements sobre l'entorn cultural i patrimonial, experimentaran amb els diferents materials, seran protagonistes de processos creatius i es milloraran les competències lingüístiques en les llengües del currículum. Els i les alumnes de Primària coneixeran i experimentaran amb el seu entorn natural, social i cultural, introduiran els vessants generals de l'art i alguns dels seus principals referents, integraran les tecnologies de la informació i de la comunicació en el procés creatiu i d'investigació en la millora educativa i coneixeran els jocs tradicionals de l'època, els faran seus, crearan espais de joc i reflexionaran sobre l'evolució i el paper que en estos àmbits ha tingut la dona, ara i abans.

En l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i altres programes de formació de persones adultes s'analitzaran els coneixements previs de l'alumnat sobre la Reial Fàbrica i la ceràmica en general, es produirà material audiovisual de manera creativa, es geolocalitzaran amb mitjans electrònics les obres artístiques relacionades amb la Reial Fàbrica, compararan la Revolta dels Caragols amb el moment actual i la demanda social d'una major participació de la ciutadania en la política i coneixeran l'obra artística d'autors com Xavier Montsalvatje. Una de les experiències més interessants han estat les anomenades «vivències». Alumnat dels primers cursos de l'ESO entrevisten els seus majors per a recuperar la memòria històrica de la Reial Fàbrica. Aquestes entrevistes es publiquen després en diversos formats gràcies a l'ajuda del Museu de Ceràmica de l'Alcora, motor fonamental del projecte.

Compartir el artículo

stats