Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació en les aules

Una nova manera de vore i viure l'entorn de les escoletes

Ninos rep un guardó d'unicef per les bones pràctiques en innovació infantil al seu centre de Picassent - Famílies, docents, experts i alumnat de PFQB han convertit les zones exteriors de l'escola en espais coeducatius

Una nova manera de vore i viure l'entorn de les escoletes

El projecte «L’espai somiat», que pretén transformar els espais exteriors de Ninos Montpeixet, l’escoleta de Picassent de Florida Grup Educatiu, ha sigut reconegut per Unicef. La cooperativa valenciana ha rebut una «marca de qualitat» en l'IX Certamen de bones pràctiques que es celebrà a Oviedo la setmana passada.

A través de «L’Espai Somniat», un projecte educatiu concebut en diferents dimensions, l'equip d'educadores de Picassent ha convertit el pati exterior en un espai pedagògic i coeducatiu. «La transformació no solament ha sigut física; també té un component emocional, un missatge de cura de la naturalesa, una gran implicació de l'equip educatiu i de les famílies de l'alumnat. Així hem aconseguit tindre una escola participativa i un espai somiat», destaquen les dissenyadores del projecte Nati Sobrevela, Mar Moreno i Neus Albert.

Este procés de pati educatiu no solament ha involucrat a les famílies i a l'equip pedagògic, a més, també s'han tingut en compte les aportacions d'experts en diferents matèries, com jardineria, fusteria, pintura o arquitectura. Tanmateix, han participat estudiants del programa formatiu de Qualificació Bàsica (PFQB) de l'Ajuntament d'Alcàsser. Així, el centre educatiu pretenia fer de l'escola un lloc obert a la comunitat i convertir el seu espai exterior en un punt d'unió i de connexió amb la comunitat.

El resultat del projecte ha sigut un espai educatiu que convida a l'alumnat a descobrir i viure noves experiències en el pati, a través de materials de reciclatge, naturals i senzills. Ara, les noves estructures i organització de l'espai exterior fomenten un joc més autònom, creatiu i tranquil. També generen modalitats de joc més cooperatives, enfront de rols més competitius.

Col·laboració del PFQB

Per a la creació de «L’espai somiat», Ninos Escoles Infantils també ha comptat amb l'ajuda de l’alumnat del programa formatiu de Qualificació Bàsica (PFQB) de l'Ajuntament d'Alcàsser, una entitat que ajuda a joves a adquirir competències per a integrar-se en el món laboral i reinserir-se al sistema educatiu. «La implicació i motivació han donat a este projecte un sentit social, humà, solidari i cooperatiu», destaquen des del centre.

Amb este reconeixement, Unicef valora l'esforç de Ninos Monpeixet, una de les 15 escoles infantils de la xarxa Ninos, per a dur a terme projectes de ciutadania global i incentivar-los en la millora permanent i innovació en l'Educació en Dret.

A més, coincidix que enguany Picassent ha aconseguit el segell de «Ciutat Amiga de la Infància», amb el qual Unicef Espanya i els seus socis de programa reconeixen el treball del municipi en el disseny i desenvolupament de polítiques locals d'infància i joventut en sintonia amb la Convenció sobre els Drets del Xiquet, aprovada per Nacions Unides en 1989 i ratificada per Espanya en 1990.

Més d’una dècada d’escoles infantils

? Les escoles infantils Ninos Gestió Educativa van nàixer en 2008 dins de la cooperativa Florida Grup Educatiu, que enguany celebra 40 anys d’existència. Amb Ninos, la cooperativa ha donat resposta a la demanda d’una oferta educativa centrada en l’etapa dels 0 als 3 anys. Una dècada després, a més del reconeixement d’Unicef a l’escoleta de Picassent, Ninos també compta amb el Premi a la Gestió Innovadora (2011) i el Premi a la Millor Empresa Cooperativa (2012) per la seua bona gestió en l’àmbit de l’ensenyament, ambdos guardons de Caixa Popular. També cal destacar el paper d’assessorament de les escoletes, que participen en el disseny d’espais per a la infància dels museus del consorci de la Generalitat Valenciana.

Compartir el artículo

stats