Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Vicent Marzà: "La Formació Professional és una porta que t'obri al futur i que t'ajuda a obrir-ne més"

El conseller assegura que la societat valenciana necessita l'FP "per millorar i canviar el model productiu"

Vicent Marzà: "La Formació Professional és una porta que t'obri al futur i que t'ajuda a obrir-ne més"

¿Per què cal promoure la FP?

Perquè la necessitem com a societat. La necessita el nostre estudiantat per formar-se i trobar un lloc de treball, i també la necessita la societat valenciana per millorar i per canviar el nostre model productiu. Per això, considerem que feia falta fer AvantFP, una gran trobada de la Formació Professional, oberta al conjunt de la ciutadania perquè puga vore la grandíssima qualitat de l'FP i la necessitat que tenim de gent formada en les 26 famílies professionals que s'impartixen. Totes elles estaran presents en AvantFP perquè la gent les puga conèixer i posar-les en valor.

¿Què es pot fer per trencar eixa inèrcia de que el bon estudiant ha d'anar a la Universitat i aquell que no va tan bé a l'FP?

Eixe és un dels objectius principals d'AvantFP: Fer vore als joves i a les seues famílies que els cicles d'FP et qualifiquen per a llocs de treball de qualitat i que molts d'ells, a més a més, són en sectors industrials que són els que menys destrucció d'ocupació tenen i, per tant, els que més estabilitat donen a les famílies i també a les persones. I açò és especialment necessari que la gent ho conega. Per un altre costat, només cal vore la demanda que hi ha de tècnics a nivell industrial i a nivell productiu. Ens fan falta persones formades en FP perquè més de la meitat dels treballs del futur, segons una projecció que s'ha fet a nivell europeu, són per a perfils tècnics tant de cicles de Grau Mitjà com de Grau Superior.

Fer un Grau Superior no tanca la porta a la Universitat, ¿no?

Al revés, l'obri. L'FP és una grandíssima opció per anar obrint-te portes en el teu itinerari de futur. Especialment en un món tan canviant com l'actual en què molts dels treballs que es demandaran en les pròximes dècades encara no hi existixen. Per tant, no és qüestió d'anar formant-se sols en un únic camp, sinó poder anar obrint diferent portes. I això ho permet l'FP, que et facilita seguir diferent itineraris formatius i anar adaptant-te al llarg de la teua vida a les formacions que vas necessitant i deixant sempre les portes obertes. Per tot açò, l'FP és una porta que t'obri al futur i que t'ajuda a obrir-ne més.

Un símptoma d'açò és que cada vegada són més els llicenciants o graduats universitaris que fan FP per millorar la seua empleabilitat.

Sí. De fet estem detectant que bona part del mercat del treball está cercant i demandant FP i molta gent titulada en graus universitaris està matriculant-se en Formació Professional. Nosaltres pensem que el camí adequat per obrir les portes es començar amb una FP i després, a mesura que un va adquirint coneixements tècnics i professionals, pot seguir estudiant i complementant la seua formació des d'un cicle de Grau Mitjà a un de Grau Superior i d'ahí a la Universitat o, fins i tot, a un altre cicle Superior, que també és una altra de les grans necessitats que hi ha. Els perfils que ens demanen des del sistema productiu les diferents empreses són el de gent amb coneixements de diferents disciplines, amb capacitat d'adaptar-se i amb un compromís amb l'empresa que es pot adquirir sobretot a través de les Formacions en Centre de Treball (FCT), que són la base neuràlgica de la Formació Professional.

¿Què ha fet la seua conselleria per fer créixer l'FP?

Primer, ampliar l'oferta. Així hem introduït vora 300 cicles d'FP nous en el sistema educatiu. Això ens ha implicat, evidentment una aposta inversora. Per això estem invertint molt més per alumne que abans. A més a més, estem adaptant les formacions a les demandes reals i a les necessitats del sector productiu valencià per a canviar-lo. I ahí estem treballant en una taula d'agents en la qual estan des dels sindicats i els alcaldes, presència territorial, i també presència empresarial. Per tant, estem adaptant la formació a les necessitats reals amb itineraris més flexibles. Bona mostra d'això és el cicle de Grau Superior de Química Industrial que hem obert en Castelló o les formacions a mida que estem fent amb altres empreses com Thyssenkrupp en Sagunt, perquè sabem que eixa adaptació té una gran ocupabilitat. El tercer eix és millorar la innovació i la qualitat, i per això bona part del nou professorat que hem incorporat a les aules és d'FP: per a fer desdoblaments, per a poder acompanayar millor als alumnes. També hem fet una dotació de material i equipament als centres de més de quatre milions d'euros i estem preparant unes convocatòries d'ajudes per fomentar la innovació educativa en la FP. I el quart eix és la visibilitat i el reconeixement públic. En esta trobada és vorà el punt culminant d'esta visibilitat de l'FP, però no ha sigut l'únic. Hem organitzat xarrades en congressos, simposis al voltant de l'FP, precisament per a posar-la en valor. I ahí agraïm el treball dels mitjans de comunicació, en especial Levante-EMV que ho fa cada dia i setmana a setmana amb el suplement educatiu AULA, on moltes de les experiències d'èxit que es donen a conèixer són d'FP.

Hi ha determinats cicles d'FP que estan de moda i, per tant són molt demandats encara que la seua empleabilitat és menor, mentre que altres, com els de Fabricació Mecànica, on malgrat tindre una ocupació del 100 % tenen places vacants. ¿Què s'està fent per orientar la demanda cap als cicles on les empreses valencianes tenen més necessitats?

Ahí estem treballant en diferents projectes, però el primer de tots és el treball de l'orientació en els centres educatius. Volem que l'alumnat conega bé el catàleg de tots els cicles d'FP que hi ha. I per això, l'hem actualitzat i l'hem fet públic, ja que fins ara no hi existia. Volem que els mateixos orientadors ajuden de forma més específica als alumnes. Hi ha un altre espai molt important, que és que les empreses puguen explicar la necessitat de treballadors que tenen. I ahí estem col·laborant amb elles i per això hi ha una millor connexió també amb prescriptors de l'FP, de les mateixes empreses i dels centres educatius, perquè puguen explicar quines són les necessitats. Química Industrial déiem abans que és especialment necessària, però també hi ha altres de Fabricació i de les branques industrials que són claus i ens calen vocacions. De fet, sí que comencem a veure un cert increment de la matrícula quan la gent coneix que hi una gran ocupabilitat.

Compartir el artículo

stats