Sembla una moda. D'uns anys a esta part, a més de l'onomàstica tradicional, cada dia ens veiem gairebé obligats a celebrar alguna cosa. Són tantes les celebracions que podem fregar la saturació. Però hi ha dies que sí hem de celebrar, recordar, manifestar, cridar. Nosaltres sí, ens toca. Celebrem el Dia de la Discapacitat, però ens atrevim i reivindiquem una nova forma d'anomenar-lo, el Dia de la Capacitat.

Les Escoles San José és un centre amb enorme tradició a atendre persones amb diversitat funcional. Compta amb quatre aules específiques en l'etapa de Secundària, que atenen alumnes amb necessitats educatives especials de 13 a 21 anys, oferint-los un currículum adaptat i funcional que responga a les seues necessitats i proporcionant una inclusió real en un grup d'iguals i en un centre ordinari.

El recent decret parla d'inclusió i equitat educativa. Per a nosaltres, que ens ho creiem, tindre a estos i estes alumnes és un regal. Però també és una contínua lluita. No només hi ha campions en la pel·lícula, a la qual li donem mil gràcies per fer visible el que per a molts és invisible. Els campions estan a la nostra escola, als carrers, en les associacions, en la societat.

En el nostre centre, la diferència és normalitat. Els alumnes d'Educació Especial així ho perceben, perquè la inclusió no pot reduir-se a un espai físic, sinó a un sentiment. Formar part d'alguna cosa i sentir-se valuós, ser capaç.

Des de fa tres anys, en el Dia de la Capacitat celebrem una Jornada d'Antics alumnes, famílies, professionals i comunitat educativa. Creure ens uneix. Lluitar també. Fer visible l'invisible. Estem convençuts que són uns campions. Són molts els antics alumnes i famílies que tornen al que ha estat i és la seua casa. Vénen feliços perquè continuen sentint-se valuosos i valorats. La jornada està plena de somriures, abraçades, records i de noves trajectòries.

Enguany comptem hem contat per a la jornada amb dos antics alumnes i una família que pertanyen a l'Associació Aderes de Burjassot, font d'inspiració per a Javier Fesser i la seua pel·lícula Campeones. La música fou a càrrec d'una família, membre de la Fundació VIA (Vida Independent i Autisme).

*Laura Muñoz és coordinadora d'Educació Especial Específica a Escuelas San José Jesuïtes (València)