L'exposició «Dones valencianes que han fet història» s'instal·la el 27 de desembre al Nou Abacus de València (c/ Poeta Quintana, 5), on es podrà visitar fins al 13 de gener de 10 a 21 h. És una invitació a conéixer la vida i obra d'aquestes dones que, gràcies al seu talent i esforç, han marcat una fita en la història.

La mostra està formada per una selecció de dotze il·lustracions del llibre Dones valencianes que han fet història, realitzades per les artistes Tres Voltes Rebel, Raquel Carrero, Naranjalidad i Eli M. Rufat. Van acompanyades d'una breu descripció de la trajectòria de Bonanada, Isabel de Villena, Dorotea i Margarida Joanes, Jerònima Galés, Lucrezia Bori, Matilde Salvador, Isabel-Clara Simó, Anna Lluch, Matilde Asensi, Pepa Villalba, Mónica Núñez i Patricia Campos, les protagonistes de l'exposició.

En Dones valencianes que han fet història (Bromera, 2018), les autores ens proposen un recorregut per les vides d'aquestes dones extraordinàries per mitjà d'un àlbum que esdevé, d'una banda, una reivindicació de la necessitat de reconéixer el seu treball, i de l'altra, un acurat treball de recerca que pretén despertar la curiositat per continuar indagant en la vida i obra de dones que han destacat al llarg de la història.

Totes aquestes dones, 30 en total, han nascut al nostre territori i han deixat empremtes inesborrables. S'han dedicat a sectors diversos: són científiques, esportistes, músiques, empresàries, mestres, inventores, escriptores o pintores, entre altres. A l'hora de fer la tria, conten les autores, van buscar dones de totes les èpoques i de molts àmbits amb l'objectiu que xiquets però, sobretot, xiquetes «tinguen un mirall on reflectir-se i vegen amb normalitat que poden arribar a dedicar-se a qualsevol professió, com ja van fer totes aquestes antecessores».