Que els aliments vagen del camp a la taula és ben complicat -encara que seria allò desitjable- però el que és prou més senzill és portar un poquet del camp a classe. Això és el que s'han proposat des de la Unió de Llauradors, i ho aconseguixen gràcies a una maleta lúdica trilingüe que han creat, anomenada «Agro jocs», que proposa als escolars activitats sobre agroecologia, alimentació saludable i consum responsable. Quin plat es pot cuinar amb carxofa, faves, garrofó, arròs, pollastre i conill? Quin seria el postre més adequat per acompanyar-lo? Què és la quinoa? Les vaques poden eixir de l'estable a pasturar quan volen? Què signifiquen els números de l'etiquetat dels ous? Es poden posar ceres i colorants a les fruites? Estes són algunes de les preguntes que es responen en els jocs proposats per la Unió, perquè els centres ensenyen a l'alumnat aspectes que es consideren imprescindibles per dur una vida saludable, però que a casa i a les aules no estan tan presents com haurien.

«Pensem que és un tema que es treballa molt poc en les escoles; els hàbits alimentaris han canviat i és important que l'alumnat conega d'on vénen els aliments. A altres països i comunitats es fa, però ací encara no s'havia fet cap projecte així», explica Betlem Alberó, responsable de projectes de la Unió de Llauradors.

Així, han creat la maleta lúdica que es distribuirà a les 700 escoles valencianes que l'han demanat i que, dins, porta un joc de cartes sobre la temporalitat de les fruites i verdures, «perquè l'alumnat sàpiga quins aliments podem trobar al mercat i en quina temporada»; altre joc destinat a reconéixer fruites, verdures i llegums; i grans trencaclosques de menús saludables i equilibrats compostos per tot tipus d'aliments.

«Amb açò, els incentivem a què coneguen diferents productes del camp; a què descobrisquen receptes autòctones i tradicionals i sàpiguen quina és la millor temporada per a el·laborar-les; i quins ingredients els donen les proteïnes i vitamines necessàries», explica Alberó.

A estos, es suma un joc que indica quins aliments es poden combinar per fer batuts, per ensenyar «que no només hi ha sucs de pinya, de taronja o de poma».

Però, la vertadera joia de la maleta és «La taronja corredora», un joc de l'oca «especial», ja que el cítric és el protagonista en la cinquantena de caselles que el conformen. «Tot està relacionat amb la cadena alimentària i els i les alumnes poden descobrir la taronja des de la plantació en el camp fins a la seua venda o l'elaboració de sucs i melmelada», apunta la responsable de projectes.

Així, en este peculiar joc de taula, els jugadors perden torns perquè el conreu està «malalt»; han fet un mal etiquetatge o han aplicat herbicides o ceres; i avancen camí quan la producció és de molt bona qualitat; perquè els cultius es controlen biològicament o perquè els productes s'envasen en pots de vidre.

«Amb 'La taronja corredora' hem pensat en el cicle de la taronja o la mandarina ecològiques i les diferències amb l'agricultura tradicional. Hi ha bonificacions o penalitzacions referents a pràctiques permesses o no. També hem volgut resaltar que la taronja no es cull i de seguida arriba a les cases, sinó que passa per magatzems, distribució, establiments...», afirma Alberó.

Un altre dels jocs de la maleta és «L'encertes», cartes en les quals s'ha de respondre si algunes afirmacions sobre agricultura i ramaderia són vertaderes o falses.

De la taronja a la quinoa

La Unió de Llauradors no només es centra en allò més autòcton i arrelat a gran part de la Comunitat Valenciana, sinó que també ha incorporat els «nous» aliments que han irromput a les dietes actuals. Junt amb els batuts, molt de moda, també apareixen al material la quinoa, el quefir, el gengibre, la cúrcuma... «aliments que abans no es consumien però que ara estan a tots els supermecats», detalla Iván Caballer, tècnic de programes educatius de la Unió.

Este material -finançat per un programa de la Conselleria d'Agricultura- està destinat a Primària, però una part d'ell també es pot utilitzar en Infantil. A més, va acompanyat d'una guia amb instruccions i una part teòrica per guiar al professorat.

Alberó i Caballer esperen que este siga «l'inici d'altres projectes educatius, ja que és important que l'alumnat s'introduïsca en este món». Anys passats, distribuïren amb les diputacions un exitós conte sobre agroecologia, el de la gallina Ecolina. Creuen que és important continuar amb esta tasca perquè «menjar és necessari, però no s'ensenya com ni de quina manera es produïxen els aliments, i és important que l'alumnat siga conscient dels perjudicis o beneficis que comporta», destaquen.

D'altra banda, conscienciar als més menuts és un «camí directe a les famílies», perquè «són els xiquets i les xiquetes els qui diuen als adults què fem mal, com va passar amb el reciclatge».

La maleta ha tingut una gran acollida entre els centres, detallen en la Unió, i ja la tenen unes 400 escoles. Tanmateix, s'estudiarà la possibilitat de fer-la arribar a associacions i col·lectius que han mostrat el seu interés i als centres que ho facen a partir d'ara.

Un dels col·les que ja compten amb el material és el CEIP L'Olivera, de l'Eliana. Els xiquets i les xiquetes de 2n de Primària i la seua tutora, Joana Galdón, s'ho passen d'allò més bé emprant els sentits per endevinar quins productes toquen amb els ulls embenats; descobrir quines fruites i verdures són de cada estació; i llegint les caselles de «La taronja corredora».

L'Olivera té un hortet des de la creació de l'escola, ara fa 14 anys, i del qual s'ocupen en Infantil. «Hem aprofitat la maleta per relacionar-la amb el nostre hort ecològic», explica el director, José Corbera. «Allò bo de la maleta és que té una utilitat interdisciplinar i està molt ben preparada, quant a material didàctic i amb instruccions. A més, es pot treballar el vocabulari tant en castellà, valencià i anglés i es basa en el principal interés dels xiquets a esta edat: el joc», apunta el també mestre d'Educació Física. «Ens servix perquè aprenguen quins productes vénen de la terra, com treballar-los de forma ecològica i com s'ha de tractar als animals», resumix.

L'escola apostà per l'hort escolar -en el qual col·labora l'ajuntament-, «per ensenyar que els productes que arriben a casa no ixen per art de màgia del supermercat, sinó que hi ha un procés d'elaboració que ve de la terra, que s'ha de plantar i cuidar». El bancalet d'esta escola pública dóna cebes, lletuga, llimes, tomaquetes cherry, herbes aromàtiques... que els xiquets i xiquetes s'emportem a casa per menjar i cuinar amb la família.

«Agro jocs» és necessari ara, ja que «han canviat els hàbits i la societat», apunta Caballer, de la Unió. «Les famílies no van a l'horta ni al camp els caps de setmana, van als centres comercials, i ja no hi ha cultura de tindre un hort de terra...», lamenta. «Abans ho tenies a casa d'alguna manera, però ara cap xiquet dirà que vol ser agricultor»,reconeix. Per això, considera que «s'ha de donar valor al treball en el camp, que és molt sacrificat».

Més enllà de la maleta, que és per a les escoles, les famílies poden consultar material sobre el tema al web www.agroviva.com, on poden participar en concursos i guanyar diferents premis.

Material reciclat i reciclable

Tant la caixa com tot el seu contingut (cartes, tauler, peces del trencaclosques...) té il·lustracions molt cuidades. Tot s'ha fabricat a la C. Valenciana amb material biodegradable i respectuós amb el medi ambient, que prové de la fibra de fruites i verdures i de, per exemple, fècula de creïlla. Una tasca més costosa però que es pot fer, expliquen els seus creadors.