Troballes científiques que ajuden a mitigar l'impacte de la pesca sobre les tortugues marines, i a entendre aspectes de la vida animal quasi impossibles d'estudiar en la naturala, com el llenguatge de les belugues, són fites recents que contribuixen a situar la Fundació Oceanogràfic, malgrat la seua joventut, en la primera línia internacional de la recerca en la biodiversitat marina.

Resultat de la tasca investigadora de diversos científics que treballen en la fundació ha sigut la publicació de 12 articles en revistes científiques especialitzades en l'àmbit marí i diverses comunicacions en congressos i reunions internacionals. A més, l'innovador programa de conservació de la Fundació Oceanogràfic va permetre retornar al mar en 2018 quasi un centenar de tortugues i taurons. Són només algunes de les nombroses accions dutes a terme a penes dos anys després de la creació d'esta entitat, que pretén promoure la cura i la protecció del medi.

La Fundació Oceanogràfic completa les seues actuacions amb una intensa activitat de divulgació, duta a terme tant en el seu entorn més pròxim, amb iniciatives que fomenten el coneixement i la conservació dels ecosistemes costaners mediterranis, com dins de l’Oceanogràfic, la qual cosa -donat la diversitat de procedència dels seus visitants- conferix un abast global al missatge conservacionista. En paraules de la presidenta de la fundació, Celia Calabuig, «el repte és que els visitants isquen de l’Oceanogràfic amb consciència ambiental».

Riquesa marina

Durant 2018, l’aquari de València es va consolidar com un lloc privilegiat per a la recerca de la vida marina i el seu entorn. La gran diversitat d'espècies marines que alberga permet a l'equip científic de la fundació investigar en profunditat multitud d'aspectes, i generar així un tipus de coneixement sovint impossible d'obtindre en la naturalesa i, no obstant això, indispensable per a la conservació. Est erecurs -la facilitat d'accés a espècies esquives- és un element atractiu per a la comunitat científica. Per això, gran part de la recerca de la fundació es realitza en col·laboració amb institucions públiques i privades de referència internacional. En este sentit, alguns dels estudis realitzats poden ser qualificats de translacionals, ja que han permès aplicar el coneixement adquirit en l'estudi i conservació d'algunes espècies, com els dofins, en el seu medi natural.