La 7a edició de la Mostra Internacional de Cinema Educatiu de València (MICE) ja ha començat el compte enrere per al seu inici, el pròxim 7 de febrer, a l'Auditori de Torrent. En esta edició, la mostra continua creixent i arribarà a 30 seus de tota la Comunitat Valenciana, des de Vilafranca fins a Guardamar del Segura. A concurs, han arribat 381 curtmetratges elaborats pels centres educatius, 212 d'ells valencians, del total de 1.200 que es presentaren.

Com a novetat, a més d'un jurat professional, enguany els guanyadors de les sis seccions existents (Animació Internacional Professional, Ficció Internacional Professional, Universitària; Escolars Internacionals, Estatal Escolar i València Escolar), seran triats també per un jurat escolar, format per 300 xiquets i xiquetes, com va anunciar ahir Josep Arbiol, director de la MICE. Estos jutges junior estudien al Col·legi La Puríssima, l'IES Conselleria i el CEIP Serreria, de València; l'IES Tierno Galván de Montcada; el CEIP Paluzié de Catarroja i el CRA Benavites de Quart de les Valls; i a ells es sumarà alumnat que vindrà de centres d'Alemanya, Finlàndia, Canadà, Turquia, Israel i Palestina, ja que la MICE és una cita internacional.

En esta ocasió, com va explicar el director de la MICE, l'organització es marca el repte de superar els 31.800 participants de 2018 durant els 17 dies que dura l'esdeveniment, que clourà el 23 de febrer amb l'entrega de premis a Sagunt.

A l'acte inaugural de Torrent està confirmada l'assistència del cineasta Manuel Martín Cuenca (La flaqueza del bolchevique), l'actriu Abril Zamora (Vis a vis) i el vicepresident de l'Acadèmia de Cinema Espanyol, Rafael Portelas, a més d'altres personalitats.

Durant eixos dies, totes les seus d'una vintena de comarques acolliran projeccions, tallers i diverses activitats, dirigides a escolars, adolescents i joves. Enguany, destaca la participació de l'actriu alemanya Hanna Schygulla (Berlin Alexanderplatz, Las amargas lágrimas de Petra Von Kant), que estarà a Castelló i rebrà un homenatge a Benetússer; a Sueca l'alumnat de dos centres d'Educació Especial jugarà un partit de bàsquet i després es projectarà la pel·lícula Campeones; a l'Eliana i Benifaió es dedicarà una jornada al cinema de l'Índia; i Gandia, València, Benifaió i Port de Sagunt acolliran un taller d'animació a càrrec de Thomas Kutschera, responsable de donar vida als dracs de la sèrie Joc de Trons.

A més, en algunes projeccions de pel·lícules actuals hi haurà música, doblatge o dansa en directe; s'ha organitzat un curs de formació per al professorat; i també hi haurà una mostra de treballs educatius de Taiwan i Cuba, assegurà Arbiol.

Una cita imprescindible

La setena edició de la MICE es va presentar ahir a la sala oval de l'Oceanogràfic, amb el suport de la Conselleria d'Educació, el Consell Escolar Valencià, i patrocinadors com Toyota, l'Escola Superior d'Arts i Tecnologia (ESAT) o Caixa Popular, que mostraren el seu compromís amb una iniciativa que forma «contra els discursos fàcils que duen a l'odi».

Jaume Fullana, director general de Política Educativa de la conselleria, afirma que el festival ha actuat com a «motor» per visualitzar «les bones pràctiques dels centres» i traure a la llum el «cinema educatiu». En paraules del director general, es tracta d'una «aposta pedagògica estimulant i innovadora».

Per la seua banda, Encarna Cuenca, presidenta del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, destaca que la MICE «treballa el sentit crític» i permet que les famílies entren als centres; tractar a classe temes diversos; que el treball no quede entre alumnat i professorat; i practicar la competència lingüística.

«Bossa», un curt per escoltar als immigrants

A la inauguració de Torrent es projectarà el curtmetratge «Bossa», realitzat pels germans Aitana i Frederic Serrallet, de 14 anys que mostra la situació en què es troben els immigrants subsaharians.