Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Pedro Martínez Ortiz:"Quasi no pose deures i aposte per abolir els exàmens"

Pedro Martínez Ortiz:"Quasi no pose deures i aposte per abolir els exàmens"

P Què cal fer per a guanyar el «Goya» de l'Educació?

R El premi crec que arriba arran de traure l'oposició i poder treballar en un centre de forma estable. Volia generar un canvi en l'educació i se'm va ocórrer crear un projecte, «Emocionar amb les Matemàtiques», per canviar la visió dels adolescents sobre les Matemàtiques i la societat futura. Quan estudiava la carrera, vaig pensar que volia ensenyar-les amb còmics i va captar molts alumnes. En classe jugue també amb les emocions i la sorpresa.

P Significar-se amb una de les assignatures més dures ha d'exigir un plus laboral.

R Sempre imagine formes diferents de fer classe. Estic cansat de trobar-me en la universitat a gent que s'enorgullix de no saber Matemàtiques, que diu que són molt difícils. Tothom, no només els més xicotets, necessita tocar les Matemàtiques abans d'aprendre-les. Hem canviat les classes completament i intente explicar-ho tot amb activitats manipulatives.

P I el paper dels vídeos, apps i treballs online?

R Ho combine tot. Introduïsc els temes evitant la classe magistral, que no m'agrada. Són classes col·laboratives que també empren les xarxes socials i plataformes online. Cada alumne forma part d'un grup i té una responsabilitat.

P Complix amb la nova recomanació legal d'evitar els deures?

R No m'agrada saturar-los amb deures a les vesprades. Són xiquets i necessiten el seu temps. Intente fer tot el treball en classe. Puge, per exemple, un vídeo a la plataforma i els seus deures són dedicar cinc minuts a veure'l i prendre anotacions per a resoldre en classe tots els continguts. Algun dia toca acabar-lo a casa, però la dinàmica és no tindre deures i debatre els problemes tots junts.

P Quin paper juga l'emoció que preconitza per a aprendre?

R És fonamental. Com enguany visc al costat de l'institut, on pense quedar-me definitiu, treballarem les classes de reforç de Matemàtiques, que considere un reforç emocional, anant un dia a la setmana als col·legis adscrits a l'institut. Allí els meus alumnes són els mestres per a altres de tercer i quart de Primària. Ho vam fer a Crevillent l'any passat i el resultat va ser increïble. A més de crear una xarxa natural entre centres, els alumnes als quals se'ls donen malament les Matemàtiques reben un reforç en la seua autoestima perquè ajuden a uns altres més xicotets, i milloren els seus resultats.

P Amb tot açò, s'atrevix a proposar una fórmula contra el fracàs escolar?

R És complicat, seria un cúmul de moltes coses, però el més important és la motivació, perquè si els xavals passen huit hores seguides de classes rutinàries, s'avorrixen. També m'agradaria lluitar per la ràtio i els recursos a l'aula, perquè és molt important. No és el mateix tindre 30 alumnes com ara, que 20. La llei exigix un aprenentatge individualitzat i per a ser un bon docent es necessita temps per a atendre'ls a tots com mereixen. La diferència de reduir 10 per classe seria abismal i clau per als resultats, a més de tindre diversos docents a l'aula perquè evita una referència única per a l'alumne.

P Parlant de lleis, ja estem a les portes d'una altra.

R Una llei sobre una altra només posa pegats. Hi ha molt que canviar i jo faria una nova amb bons fonaments... perquè el món canvia ràpid. M'agradaria que deixaren la política i se centraren en donar una educació digna.

P Com se les arregla per a complir el currículum legal i introduir tants canvis?

R Amb estrès i dedicació. Me les veig i me les desitge, és un encaix de boixets El primer any costa molt i després tractes d'anar canviant activitats per a millorar.

P Quina sensació li queda quan suspén un alumne?

R Els departaments estipulen com posar nota però no tots els alumnes aprenen al mateix temps. A qui ho necessita, li done temps per a madurar. Qualifique amb molt pocs exàmens, estic per abolir-los perquè arrepleha esta mateixa informació del treball diari, del seu progrés en classe, i sense generar-los estrès.

P Descarta el llibre per les noves tecnologies?

R Cal educar en les noves tecnologies a l'escola, no es pot ignorar, per això relacione les Matemàtiques amb tot, el mòbil, els vídeos, però els llibres són també una bona eina. Fem tertúlies dialògiques i els meus alumnes llegixen la premsa.

Compartir el artículo

stats