Matèria de Bretanya és un dels llibres més llegits de la narrativa valenciana contemporània. Aquesta novel·la recull els records d'infantesa de Carmelina Sánchez-Cutillas a Altea durant els anys anteriors a la Guerra Civil. Allí trobem una acurada descripció d'alguns llocs que en l'actualitat s'inclouen en la denominada «Ruta Carmelina».

La iniciativa va sorgir a partir del curs «Carmelina Sánchez-Cutillas: matèria de memòria», que la Universitat d'Alacant va organitzar a Altea en 2010. Durant aquest any es va estrenar l'audiovisual Els dies d'ahir, que es pot veure de forma gratuïta a la plataforma Vimeo, i l'Ajuntament d'Altea va decidir nomenar com a «plaça de l'Escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas» tot l'espai contigu al portal Nou i la glorieta de Francesc Martínez i Martínez. Precisament ací és on comença el recorregut.

Al portal Nou podem evocar alguns dels personatges de Matèria de Bretanya, com la mare Paula o la mestra Cantarrana. Contigua a la plaça de Carmelina està la segona parada: la glorieta de l'escriptor Francesc Martínez i Martínez, avi patern de l'escriptora i un personatge clau en la seua vida i la seua obra. Des d'aquesta accedim al carrer Betlem i baixem fins al carrer Fondo, on, com conta Carmelina al seu llibre, els homes jugaven partides de pilota els diumenges.

El recorregut continua per la glorieta del Manyo, situada davant de la serra de Bèrnia. S'hi pot veure el penyal d'Ifac, el morro Toix, la costera del Sol i la mar. Travessem el portal Vell per a accedir al carrer Major, que puja fins a la plaça de l'Església. Des del mirador es contempla l'Albir, la mar, el port i l'estació del trenet de la Marina.

La ruta acaba, com l'últim capítol de Matèria de Bretanya, a la Casa Cervantes (c/ Santa Bàrbara, núm. 8), que Francesc Martínez i Martínez va manar construir a primers del segle xx. És allà on, segons s'explica en l'última frase del llibre, un amic de l'avi de l'autora va deixar «entre les seues mans tota la matèria de Bretanya».