Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Drets humans

Immersió en la Història

Alumnat del Col·legi Internacional Ausiàs March conclou un projecte sobre el camp de concentració de Buchenwald

Immersió en la Història

Sempre he envejat als professors de llengües com anglés, alemany o francés per poder aplicar la «immersió»: submergir-te en el que estudies fins a oblidar el que tens al teu voltant. En Història és complicat, encara que la metodologia del Batxillerat Internacional permet moltes llicències; de fet, dos dels atractius del Programa Diploma és la metodologia i poder triar temes.

Primer, et planteges què vols que els alumnes aprenguen i recorden de la teua assignatura, però traslladar la importància de la Història al present, fins i tot al futur, no és tasca fàcil per a milenials que amb un clic tenen qualsevol dada històrica. Però això ens obri un gran món de possibilitats i conceptes...

Per a aprendre del passat i assegurar el futur, vaig triar que els drets seroem la línia dels temaris. Ho relacionariem amb els règims autoritaris de Hitler, Franco i Pol Pot, que s'aprofitaren d'altres éssers humans i eliminaren els seus drets.

Fer que l'alumnat entenguera que estos personatges històrics acabaren amb drets fonamentals és posar-los en guàrdia per evitar que torne a ocórrer.

Procés. Mentre preparava el temari, investigava, estudiava, planificava... a les Jornades sobre l'Holocaust de la Universitat de València vaig conéixer a Pamela Castillo, que va explicar que el Memorial de Buchenwald (Alemanya) rebia visites d'alumnes, i al meu cap va vindre la paraula «immersió»: visitar un camp de concentració tant de l'època nazi com de la soviètica; viure allí; menjar; dormir; xopar-se del lloc i de les sensacions... ho vaig vore clar.

Projecte. Calia planificar bé perquè l'alumnat no es quedara només amb la idea d'un viatge fi de curs o de l'horror; havien d'anar més enllà per aprendre i, sobretot, entendre.

Per això, just abans del viatge, vaig organitzar uns tallers interdisciplinaris amb companys que es van enamorar del projecte: desenvolupàrem el Taller del llenguatge de l'odi, per estudiar i reflexionar sobre textos, poesia i cançons fets en els camps, i sobre la manipulació a través del llenguatge tant per a dominar i convéncer, com per a resistir; altre taller fou el de Gestió de les emocions, per treballar els sentiments dels perpetradors i les víctimes, a més de preparar-nos per a assumir assertivament el que ens esperava; el tercer taller fou el d'Història, per esbrinar quan, on, com, per què i quines conseqüències van tindre estos règims. A més es podria haver afegit el Taller de Biologia (experiments mèdics, estudis genètics, bovines€); el de Matemàtiques i/o Física (construcció de camps)€ Un ampli ventall de possibilitats que complix un dels objectius del Programa Diploma: la interdisciplinarietat.

Acabat el curs, va arribar el viatje d'un grup de 13 persones a Buchenwald. Avió, trens, autobús, la mescla d'emocions i sentiments... no va ser fàcil visitar Weimar i el seu significat, el camp, la zona dels perpetradors i la de les víctimes, la infermeria, el museu, el camp de la República Democràtica Alemana.... Als camps, també vam realitzar tallers de Música, Art i Fotografia. Un camí pedagògic, d'ensenyament assertiu, que alhora marcava l'ànima. Una «lliçó de vida» com va comentar una alumna.

Un alumne explicava la sensació tan forta de passejar a soles pel camp buscant un enquadrament concret de huitanta anys arrere. Els estudiants havien de registrar tot el que van viure amb fotografies, vídeo, un quadern de bitàcola i entrevistes a alumnes i professors alemanys. Tots els dies, després de sopar, ho posaven tot en comú, reflexionaven i treballaven. Això és immersió.

L'últim acte va ser un homenatge a totes les víctimes, dissenyat per l'estudiantat i que es celebrà el passat 27 de gener, Dia Mundial de record a les víctimes de l'Holocaust. Transmetre als seus companys del col·legi la seua experiència i aprenentatge, en definitiva, la seua Immersió en Història. Van explicar l'objectiu, què havien sentit i reflexionat, com havien canviat la perspectiva de la vida i el que havien compartit, la importància de la Història en el present i en el futur. Per a acabar, inaugurem l'exposició fotogràfica «Deixarem que torne a ocórrer?».

? Reflexió final. La reflexió brollà de manera natural abans, durant i després, el que aprofità per a l'assignatura Teoria del Coneixement i també enllaça amb Creativitat, Activitat i Servei (CAS), per la voluntat d'ensenyar als companys més joves.

Estos dos cursos amb el projecte i la implicació de l'alumnat han permés desenvolupar les característiques del perfil d'un estudiant de Batxillerat Internacional i a la seua professora créixer com a professional i com a ésser humà.

Compartir el artículo

stats