Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació a les aules

La política va a escola

Alumnat de Primària i Batxillerat del Col·legi Sagrada Familia-PJO de València ha entrevistat a cinc candidats a l'alcaldia de València

La política va a escola

El Col·legi Sagrada Familia Patronato de la Juventud Obrera (PJO) de València ha impulsat una iniciativa atípica: entrevistar als candidats a l'alcaldia de València dels cinc partits polítics que, en l'actualitat, tenen representació política. Així, pel plató que havien preparat al centre educatiu han passat durant les últimes setmanes: l'alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), Sandra Gómez (PSOE), María José Català (PP), Fernando Giner (Ciudadanos) i María Oliver (València en Comú-Podemos), que es van sometre a les preguntes de l'alumnat, aprofitant les dues cites electores que s'aproximen.

Així, amb l'objectiu de dignificar la política i apropar-la a l'escola, un total de 30 alumnes des de 5é de Primària fins a 1r de Batxillerat es convertiren en entrevistadors, dins del projecte «Els polítics tornen a l'escola». A més, han comptat amb la col·laboració de 20 alumnes i del professorat dels cicles d'Àudio i Imatge, ja que les entrevistes es van gravar i s'editaran minuciosament.

Estos vídeos es publicaran perquè qualsevol ciutadà puga «conéixer millor als candidats», i el material audiovisual generat també s'aprofitarà a les classes d'ESO i Batxillerat. «Sabrem què pensen de l'ensenyament i dels joves, quin és el seu projecte per a València, quina seria la primera proposta que posarien en marxa si arribaren a l'alcaldia...», afirma José Ramón, director pedagògic del Sagrada Familia. Però, tanmateix, l'alumnat es va atrevir a preguntar a estos polítics més enllà de la seua militància i activitat en les institucions, i «sabrem si cuinen o no, quins gustos tenen, quina música els agrada, si eren bons estudiants...», afegix el professor.

A més dels vídeos, s'editaran monogràfics sobre aspectes concrets de l'experiència, que al centre qualifiquen de «magnífica i interessant per a l'alumnat»; i els estudiants dels cursos superiors analitzaran les entrevistes en profunditat.

Nervis inicials

Les entrevistes van suposar tota una experiència per als xiquets, xiquetes i joves que van participar. A més dels nervis i l'expectació inicial, també va haver uns quants detalls curiosos com, per exemple, que era la primera vegada que molts es maquillaven, el que era necessari per a contrarestar la llum dels focus.

Els estudiants, com Leire (6é de Primària), que va entrevistar a Fernando Giner, destaquen que han descobert que els polítics també tenen «vida familiar». A més, Lucía (1r de Batxillerat), entrevistadora de Sandra Gómez, explica que el projecte li ha servit «per a comprendre més la funció dels polítics» i reconeix que abans «no sabia molt de política i gràcies a l'entrevista he après prou sobre el tema». Esta és una experiència similar a la de Lucas (6é de Primària) que, en el seu cas, parlà amb María Oliver.

Per la seua banda, Laura (6é de Primària), reconeix que li va fer il·lusió conéixer a «una persona que ix en televisió», com María José Català, i Vicente (1r de Batxillerat) destaca que conversar amb Joan Ribó li va permetre «comprovar que els polítics són persones humanes i vore la importància de la política per a la societat».

En els cinc casos, coincidixen a dir que els polítics foren propers i amables i en totes les entrevistes aparegué el tema del transport públic. Des del centre destaquen que els cinc candidats tenen «no només un fons ideològic, sinó també humà» i agraïxen que saberen conversar amb els xavals «sense mitinejar en excés».

Compartir el artículo

stats