Almassora camina de la mà de la robòtica educativa i ho fa amb veu d'escola. L'IES Álvaro Falomir impulsa un projecte de mentorització i robòtica que ha aconseguit entusiasmar a grans i menuts. L'alumnat de 4t d'ESO, 1r i 2n de Batxillerat de l'institut almassorí es convertix en ambaixador de les noves tecnologies, el pensament computacional i la programació, i ensenya robòtica als centres d'Infantil i Primària de la localitat. «La iniciativa va sorgir del mateix alumnat el curs passat i ara comptem ja amb el suport de CaixaAlmassora i l'ajuntament, que ens dóna el patrocini necessari per a portar la robòtica educativa a tot el poble», apunta Julio Pacheco, professor responsable del projecte.

La mentorització convertix els estudiants de l'IES en professorat de l'alumnat d'Infantil i Primària, amb el desenvolupament competencial que això genera. «Haver d'explicar allò que sabem ens fa ser més conscients. Este projecte ens ajuda molt amb la informàtica, ja que abans d'anar a una escola has d'estar molt ben informada; a més hem hagut d'aprendre a treballar en equip i consolidar destreses de socialització; el projecte ens ha permés millorar les relacions també entre nosaltres», afirma Joana Adsuara, estudiant de 4t d'ESO. En este mateix sentit, Ruben Simó de 1r de Batxillerat ha posat l'accent en el desenvolupament del pensament computacional. «Esta experiència ens ha permés aprendre tant a tractar amb els xiquets com a desenvolupar en ells el pensament computacional», afirma. «Primer agafem un robot (que per a nosaltres és una ferramenta més) i ens hem d'informar per tal de fer la classe, preparar un dossier per als docents dels col·legis, cercar activitats per als xiquets i adequar el teu discurs a l'edat dels alumnes que tens. Sempre comence presentant el robot i fent una explicació que pot ser més infantil o fantàstica en funció dels alumnes. Després plantegem activitats com ara un panell de 'Preguntados'» en Blue-Bot, que els agrada molt. Les preguntes sempre tenen relació amb allò que elles i ells estan aprenent», afegix Joana Adsuara.

La iniciativa permet impulsar l'ús de les noves tecnologies a les aules, així com impulsar el pensament computacional, la programació i els coneixements de la informàtica i la robòtica a totes les escoles d'Almassora. «Preparem activitats amb robots que tenim a les aules d'informàtica amb l'objectiu de dur a terme una acció integral que millore la qualitat de l'educació. Amb la nostra tasca aconseguim que els més menuts s'inicien d'una manera lúdica en el llenguatge computacional», considera Meryem El Hammoumy . Amb el projecte, tot l'alumnat d'Infantil i Primària d'Almassora s'inicia en el món de la robòtica i la programació, eines fonamentals per al segle XXI. Un aprenentatge que se'ls conforma significatiu, ja que els arriba de la mà d'altres estudiants com ells. A més, la interacció entre els aprenents és enriquidora i genera aprenentatges summament enriquits.

Així doncs, l'impuls de la competència matemàtica i tecnològica està garantit amb esta iniciativa d'innovació pedagògica de la qual n'és capdavanter l'IES Álvaro Falomir; però la força del projecte rau en la seua interdisciplinarietat perquè l'alumnat mentor consolida a més, la competència social, comunicativa i l'aprendre a aprendre.

La robòtica inclusiva

Els estudiants d'informàtica de l'Álvaro Falomir han valorat especialment la mentorització en este camp. «Hem aprés a ensenyar a persones amb diferents capacitats, els estudiants que venien de Penyeta ens han permés desenvolupar l'empatia i altres ferramentes per a apropar-nos a ells», opina Sara Muñoz. Per la seua banda, Roser Camps considera que amb el projecte «he aprés a ser més valenta, exigent i responsable amb mi mateix; haver d'ensenyar a altres sempre t'exigix estar més segura; a més saber que allò que fas influïx als més menuts també et reclama major responsabilitat». «He assolit una nova dinàmica de l'explicació, ho has de fer bé i presentar-los el tema de forma que els arribe la informació i que s'entenga sense dificultat», afirma Montse Camps, alumna de 4t d'ESO, igual que els testimonis anteriors.

«La tasca desenvolupada amb els robots i l'alumnat amb necessitats educatives especials ha afavorit noves dinàmiques entre els nostres estudiants; ser capaços de connectar i presentar propostes adaptades i amb criteri ha estat summament valorat tant pels estudiants de l'Álvaro Falomir com els de Penyeta o cadascú dels CEIP del municipi», valora Julio Pacheco, impulsor del projecte.

Quan els aprenentatges esdevenen cooperatius i ixen al carrer per tal de convertir-se en servei a la comunitat, la qualitat d'allò que s'ha construït és especialment significativa per als aprenents. En este cas, l'enriquiment mutu generat per la interacció suma claus com l'empatia que es desenvolupa entre alumnat-professorat. «Haver de fer classe fa que moltes vegades et poses en la pell dels nostres profes; és complicat fer que la classe siga amena i respondre a les expectatives de tots», reconeix Joana Adsuara, alumna implicada.

Així, el món de la robòtica genera curiositat, obri noves portes als aprenentatges, a més d'incidir en aspectes del llenguatge de programació i pensament computacional. Amb esta premissa, el projecte de l'Álvaro Falomir encapçalat per Julio Pacheco i amb el suport d'institucions com Caixalmassora, l'ajuntament i la Diputació de Castelló, mira cap al futur amb veu ferma i clara. Perquè l'aprenentatge tan sols arrela si els aprenents se'n senten part d'ell.