La Fundació Oceanogràfic ha començat a col·laborar amb el Ministeri per a la Transició Ecològica en el gran estudi científic que realitza sobre els fems marins en tot el litoral espanyol, en el qual estan baix control un total de 25 platges.

En concret, un selecte grup de persones procediren ahir de matí a la recollida sistemàtica de fems marins depositats a la platja entre les quals es trobaven, a més de personal de la Fundació Oceanogràfic, diversos tècnics del centre de la Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València, i de la Creu Roja d'Alacant.

L'amenaça global que suposen els fems marins ha de combatre's fent una profunda anàlisi de la tipologia de residu oposat, així com una revisió del sistema de consum i reciclatge que tenim. Precisament, amb el present projecte es pretén realitzar un estudi exhaustiu i estacional dels residus depositats a la platja de la Punta (El Saler), icona del que seria un ecosistema dunar verge, zona de transició entre ambients marins i continentals, que ha romàs inalterada per l'acció humana.

Igualment es busca comprovar si estos residus interferixen sobre l'avifauna que habita en estos ecosistemes, amb representació de diverses espècies vulnerables.

En concret, es tindran en compte els nius del corriol camanegre, declarat per SEO/Birdlife ocell de l'any, ja que nia sobre l'arena, per la qual cosa la seua reproducció és d'una fragilitat extrema i han de ser persones prèviament formades les que duguen a terme l'extracció de fem.

Mètode del conveni OSPAR

En cada platja, seguint la metodologia del Conveni OSPAR, es duen a terme quatre campanyes en les diferents estacions de l'any sobre dos trams diferents, un de 1.000 metres en el qual es comptabilitzen objectes de gran grandària, i un segon de 100 metres per a registrar la resta i classificar-los per tipologies.

Els objectius del programa no són només la neteja i retirada d'estos residus que arriben a les platges, sinó també l'aplicació de criteris per a comparar la situació de contaminació en diferents zones del litoral i previndre els fems a l'origen.

El seguiment sistematitzat i amb criteris de registre i gestió dels residus permet generar una base de dades sobre quantitats, tendències i fonts de la contaminació en el mar.

«Albuferització» de l’Oceanogràfic

El seguiment d'estos fems marins, amb una metodologia de mostreig científica, constituix una eina molt valuosa per a la fundació, ja que permet «connectar» estos ecosistemes de transició entre el medi marí i terrestre, amb el nou relat interpretatiu que es vol introduir a mitjà termini en el Oceanogràfic, dins del projecte de renaturalització dels jardins i llacunes del centre i la seua connexió amb l'entorn natural de la zona.

Este procés -que ja comença a donar els seus fruits, com la colonització natural de granotes, el pas d'ocells...-, es convertix en una eina important per a la sensibilització de la ciutadania, atés que anualment passen per les seues instal·lacions al voltant d’1,5 milions de visitants i poden conéixer de prop els elements principals d'un aiguamoll i la seua flora i fauna.

Neteja amb escolars

D'altra banda, ahir de matí la fundació organitzà una neteja de la platja del Parador del Saler, amb 35 alumnes de 4t d’ESO del Liceu Francés de València i 35 alumnes italians que estan d'intercanvi.

Es dividí als alumnes en set grups de 10 persones, dels quals quatre grups feren neteja general, dos es centraren en burilles, i un grup es dedicà a microplàstics, filtrant arena amb un tamís. Al final de l'activitat, es va soltar una tortuga al mar.