Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació

Un Erasmus+ pel clima

Un projecte internacional amb estudiants de cinc països forma a l'alumnat d'FP en energia renovables

Un Erasmus+ pel clima

Un gest i un crit reivindicatiu de la jove Greta Thunberg han iniciat un moviment estudiantil que, cada divendres, reclama als polítics i als adults una major conscienciació i compromís envers les polítiques mediambientals i la lluita contra el canvi climàtic. Greta és la cara visible d'una generació que es preocupa de com serà el seu futur, també en l'àmbit del medi ambient.

Amb l'objectiu de millorar l'entorn -concretament l'aire que tots respirem-, un centre educatiu de la ciutat de Zywiec (Polònia) va engegar l'Erasmus+ «Fonts d'energia renovable: una oportunitat per a netejar l'aire d'Europa», en el qual participa l'IES Rascanya de València. En esta iniciativa, s'ha involucrat a estudiantat valencià de Formació Professional i d'FP Bàsica, i també a joves de 16 a 20 anys provinents de Catània (Italia), Leinstrad (Noruega) i Estambul (Turquia), a més dels polonesos.

«A Polònia tenim un gran problema amb l'aire, especialment en hivern i al sud del país. Moltes famílies no poden comprar combustible de qualitat i cremen fem o qualsevol cosa, el que provoca que alguns dies la gent no puga ni eixir de casa», explica Anna Pajakowska, docent polonesa que coordinada el projecte. Per això, assegura que van decidir treballar el tema amb socis d'altres països, i combinar-ho amb la formació en instal·lació de plaques solars i fotovoltaiques que estudia l'alumnat. «Estos alumnes, que es formen per a ser instal·ladors, han de saber sobre energies renovables, perquè són qui podrà convéncer a la gent sobre els avantatges d'utilitzar energia alternativa», afirma la professora. A més, explica amb satisfacció que els joves estan «realment interessats en el projecte».

Este Erasmus+ finalitzarà en 2020 a Polònia, però la setmana passada fou el torn de la mobilitat a València, on es desplaçaren 16 alumnes en total, junt amb el seu professorat.

Daniel Brigido, professor de l'IES Rascanya, assegura que intentaren organitzar tot tipus d'activitats. «Hem tingut tallers d'energies renovables, sobretot de panells solars fotovoltaics i d'aigua calenta; hem fet xarrades, hem discutit sobre la regulació als diferents països i sobre com és de difícil per als governs posar-se d'acord contra el canvi climàtic...», detalla. Tanmateix, van rebre a la vicepresidenta, Mónica Oltra, i a la diputada de Podemos a les Corts, Beatriz Gascó.

El grup italià participant destaca la visita a l'empresa Atersa. «Ha sigut molt interessant quasi tocar i vore el material i com munten les plaques solars. Els estudiants han quedat meravellats del treball mecànic i també del manual, que és molt precís i per al qual cal molta paciència», afirma Angela Pulvinenti, la professora italiana.

L'alumnat implicat també valora l'oportunitat de debatre sobre un tema transcendental com reduir la contaminació. «Crec que és una idea molt atractiva: una unió internacional per una bona causa. És molt important pensar en el clima, perquè anem en mala direcció, i reflexionar sobre com podríem ser més sostenibles», afirma Tia Heimsvik, estudiant de Noruega.

El seu company, Michael Berg, destaca que han estat buscant solucions -«Noruega, per exemple, té molta energia hidràulica», i s'han adonat que tots «compartixen les mateixes preocupacions», malgrat ser de països diferents.

Per la seua part, Marcin Arast, alumne de Polònia, detalla que treballar sobre la sostenibilitat és «bo per a nosaltres i per al nostre futur. Jo, per exemple, compre productes ecològics, no utilitze borses de plàstic...», relata. A més d'impulsar definitivament l'ús de les energies renovables, altres xicotets gestos poden ser reciclar plàstic, no llançar menjar al fem, dutxar-se ràpidament...», detallen els adolescents.

Desenvolupament d'habilitats

Per al Rascanya, participar en este Erasmus+ és «una experiència molt grata, perquè hem pogut treballar tots junts sobre un tema tan sensible com el medi ambient. A més, el perfil del nostre alumnat d'FP és de nivell socioeconòmic baix i així han tingut l'oportunitat de viatjar», destaca Brigido.

Cal afegir que, com afirmen els docents turcs i italians, també «és una oportunitat per a conéixer persones i altres països», el que desenvolupa les habilitats socials i lingüístiques de l'estudiantat.

Després de les estades a València i Sicília, per on ja han passat els estudiants, al projecte encara li queden tres parades més: en maig serà el torn de la mobilitat a Noruega, i el pròxim curs a Turquia i Polònia. En cada destí, es centraran en una energia diferent.

Compartir el artículo

stats