Hi ha un home a la riba. Ningú a l'illa sap d'on ve, ni per què la seua barca va venir a encallar justament en la seua afable llar. No saben què fer. Sospiten, analitzen, discutixen. L'home és un humà qualsevol: pot ser blanc o negre, pell fina o pelut, flac o gros. No importa la seua aparença física, sinó el que representa: «No era com ells». Este home és un estranger, i ve a enterbolir la pau d'esta xicoteta illa.

Amb l'ànim de provocar una confrontació real dels infants i joves amb el llenguatge contemporani de la música, de desenvolupar noves vies i estructures dramàtiques i de contribuir a la creació de nou repertori, naix el projecte escènic «L'Illa». Es tracta d'una òpera de cambra que té una duració d'al voltant d'una hora, pensada per a un públic des de deu anys d'edat. «L'Illa» està inspirada en el llibre d'il·lustracions homònim de Armin Greder i textos de Gloria Fuertes, Italo Calvino i del poeta tuareg Hawad.

Este projecte té com a objectiu mostrar un tema tan complex com el de la migració i l'exili, dins d'un espai poètic multidimensional que estimule la reflexió i convide al públic, adults i infants, a participar de la cultura i comprendre millor el món que els envolta.

La peça, que es podrà vore els dies 2 i 3 per als escolars, i el 5 de maig per al públic general, en el Teatro Rialto, gratuïtament, i ha estat produïda per la Fundación BBVA amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Cultura

Amb el punt de partida dels textos literaris i poètics, la compositora, Nuria Núñez, i el director d'escena, Rafael Villalobos, assumixen també la funció d'elaborar un llibret, amb l'objectiu que les dimensions musicals, dramatúrgiques i escèniques cresquen de forma paral·lela i puguen reaccionar contínuament entre elles durant el procés de treball.

Un propòsit que aconseguixen, per exemple, en impregnar la literatura als diferents planols sonors i espacials que conformen l'òpera, o al despertar a l'escenografia reflexos visuals subtils que es convertixen en musicals. L'òpera es manifesta com a gènere viu , oferint una experiència purament interdisciplinària.

La plantilla de «L'illa» la componen un total de cinc intèrprets; tres músics de Brouwer Trio (Jenny Guerra al violí, Elena Solanes al violoncel, i Carlos Apellániz al piano), un baríton (Javier Povedano) i un actor (Víctor Fajardo). Tots són músics i actors a la vegada, i exercixen un paper o un altre en funció del desenvolupament de la història. Així permeten un anar i venir constant entre les accions escèniques que sorgixen de la música i les accions musicals que sorgixen de l'escena.

L'escenografia es desenvolupa en forma de videocreacions mitjançant les quals el públic dialogarà amb l'espai a múltiples nivells. Per exemple, en l'obra no només es trobaran textos cantats, parlats i xiuxiuejats, sinó també projectats, gràcies al trebal de la videoartista María Royo. A més, els assistents utilitzaran enregistraments en vídeo dels intèrprets i a través d'estos exploraran el tema de la construcció i reconeixement de la pròpia identitat.

Les projeccions en escena es sumaran als recursos d'il·luminació i configuraran un nou sentit de l'espai escènic, definit per telons i elements corporis i, al mateix temps, materialitzat per la llum i les imatges projectades. Imatges que permeten suggerir ambients i llocs, però que a més poden participar en l'acció dramàtica convertint-se en elements actorals. La incorporació de tecnologies de visió i intel·ligència artificial traslladen les projeccions cap al territori de les imatges pensants, on l'actor pot interactuar amb els elements projectats, fins i tot amb el text, que reacciona davant els seus moviments.

Nuria Nuñez, compositora de l'obra, explica que es sent molt compromesa «no només amb la creació de nous públics sinó també amb la creació de nou repertori per al públic actual». Nuñez assegura que compondre òpera avui implica haver de reinventar-la com a gènere, i matissa que encara més quan va destinada a una audiència jove «que encara no té prejudicis en els seus hàbits d'escolta».

La compositora parla de l'actualitat com un moment on és «inevitable» repensar les estructures escèniques existents i aventurar-se a experimentar i desenvolupar nous formats. «Em sembla molt necessari construir ponts que acosten la música contemporània a l'audiència més jove, ja que ells són en realitat els més capacitats per entendre la diversitat actual de llenguatges sonors. Este projecte és una oportunitat única per desafiar el públic a viure un altre tipus d'experiències estètiques i per donar-los a conèixer una part de la nostra herència cultural que no es troba en els mitjans de masses», comenta Nuria Núñez.

La compositora de «L'Illa» aposta per afrontar el procés de composició musical amb honestedat, des d'un posicionament estètic clar i a través d'un llenguatge sonor propi, per aportar al projecte la coherència, profunditat i complexitat d'una proposta artística seriosa que no cau en mediocritats escèniques o en trivialitzacions musicals.

«L'Illa» és una obra singular que transcendix la pedagogia i s'endinsa en l'art definint un espai poètic multidimensional. Tota la informació sobre l'obra està disponible a: www.ivc.gva.es/ensems.