La Fundació Trinidad Alfonso i la Generalitat, a través de la Conselleria d'Educació i Esport, han impulsat per quart any consecutiu la iniciativa del Dia de l'Esport, unint forces perquè els xiquets, xiquetes i joves valencians participaren al màxim d'esta jornada tan especial, que es celebrà el passat divendres, 5 d'abril.

L'edició d'enguany, que també ha comptat amb la col·laboració del Comité Olímpic Espanyol, ha aconseguit una xifra rècord quant al nombre de centres i d'alumnat que s'ha sumat. En total, foren 646 els centres participants i, tot i que la pluja va impedir el desenvolupament normal de la jornada en determinades poblacions, es calcula que celebraren la jornada més de 150.000 xiquets, xiquetes i joves, d'entre sis i 16 anys. A ells, cal afegir les set universitats de Castelló, València i Alacant; el Valencia Basket, a través de l'Alqueria; i el Centre Universitari EDEM.

El Dia de l'Esport està encaminat al foment de l'activitat física i a la promoció dels valors inherents a la pràctica esportiva, dos dels grans objectius perseguits per la Fundació Trinidad Alfonso. Al llarg del matí, els participants practicaren un «extra» d'activitat esportiva, al marge de les seues habituals classes d'Educació Física, i convertiren les escoles en una festa de l'esport i la convivència.

La xifra de participants demostra l'enorme acollida de la iniciativa, que cada any mobilitza més gent. A més, cada escola ha elaborat un vídeo amb les activitats desenvolupades i en el qual han respost a la pregunta «Per què és important fer esport a la meua escola?» Només per participar, cada centre educatiu rebrà un «pack» de material esportiu valorat en més de 120 euros i els sis millors vídeos rebran un xec regal de 2.000 euros per a equipament esportiu.

La Comunitat de l'esport

El conseller d'Educació i Esport, Vicent Marzà, i el director de projectes de la Fundació Trinidad Alfonso, Juan Miguel Gómez, estigueren a Oliva, localitat bolcada amb la festa, ja que es sumaren tots els centres educatius, els clubs esportius i l'ajuntament. Es celebrà, a més, un gran acte central al Poliesportiu Municipal, on es congregà a tot l'alumnat d'Oliva. En este acte principal també participaren el director general d'Esport, Josep Miquel Moya, i diversos esportistes del Projecte FER, com Kim López, César Sempere i Héctor Cabrera.

Per a Marzà, el Dia de l'Esport «és una jornada de conscienciació importantíssima i organitzar-la juntament amb la Fundació Trinidad Alfonso, i amb este excel·lent acolliment, demostra que ja és un projecte consolidat». A més, «els valors i els beneficis de l'esport són fonamentals en l'educació i la celebració és la prova fefaent de la implicació del professorat i les famílies», apunta el conseller.

Per la seua part, Gómez destaca que fou «una jornada espectacular». «Estem encantats de la resposta dels centres educatius de tota la Comunitat Valenciana, ja que s'han sumat de tots els racons de les tres províncies, i s'ha demostrat una vegada més que ens trobem a la Comunitat de l'esport. Volem destacar com és d'important fer esport i inculcar als joves ests hàbits. És fonamental estar en forma i tindre salut, ja que no és només un benefici personal importantíssim, sinó que redunda en benefici de la societat», explica el director de proyectes de la Fundación Trinidad Alfonso.

La «Comunitat de l'esport» és un pas més dins del suport de Juan Roig a l'esport a la Comunitat Valenciana a través de la Fundació Trinidad Alfonso i el Valencia Basket. Dins d'estos destaquen iniciatives com la Marató i Mitja Marató de València; el Projecte FER (la presentació de l'exercici 2019 del qual tingué lloc ahir), o el Programa de Suport a Competicions, en el cas de la Fundació Trinidad Alfonso. En quant al Valencia Basket, destaca la construcció de l'Alqueria, a més del suport constant al llarg dels anys de l'equip de bàsquet de la ciutat de València i de l'espectacular creixement de la secció femenina.

Les apostes d'Esport

Formació, oci, rendiment i potenciació de la xarxa d'entitats d'esport base són els puntals bàsics d'actuació en esta matèria per part de la Generalitat per a potenciar valors associats a la convivència, la igualtat de gènere, la integració social, la incentivació d'hàbits saludables i el respecte al medi ambient. Per això, la conselleria ha augmentat en els últims anys, de manera significativa, el pressupost destinat a esport. Enguany és de 29 milions d'euros, el doble que en els últims quatre, el que ha permés reforçar projectes educatius com «Pilota a l'escola» o crear-ne altres nous com «Esport a l'escola».