El bebé beluga de l'Oceanogràfic complirà el pròxim 15 de maig dos anys i mig. El naixement de Kylu va ser un autèntic miracle i ara s'ha convertit en una peça clau per als projectes d'investigació de la Fundació Oceanogràfic, i en una animal meravellós i atractiu per a milions de visitants. Sembla mentida que Kylu mesure ja més de tres metres de longitud, en concret 319 centímetres, i tinga un contorn de més de dos metres (202 cm). Només amb contemplar-lo en la zona d'Àrtic ja es pot apreciar com el «xicotet» s'aproxima a la grandària de la seua mare, Yulka, i del seu pare, Kairo, de poc més de 4 metres.

A Kylu, que va nàixer amb 70 kg, ja li comencen a aparéixer les dents. S'intuïxen i es poden palpar, segons afirmen els seus cuidadors, és clar. No obstant això, des de fa més d'un any, Kylu ja pot ingerir peixos, ja que estos animals utilitzen les seues dents per a atrapar preses i no per a mastegar, per la qual cosa les engulen senceres. Per a tindre referències, servixen les dades de la seua mare, Yulka, que pesa 900 quilos i menja diàriament 21 quilos, mentre que Kylu pesa 460 i s'alimenta amb 11 d'espècies com l'areng, el capelí, el lluç, la maire o el calamar.

A vegades, els visitants poden contemplar com Kylu ocasionalment encara mama de la seua mare. Este comportament en espècies de cetacis pot mantindre's fins a passats els cinc anys d'edat. No obstant això, a mesura que va creixent, es veu de forma cada vegada més esporàdica.Controls setmanals

Els entrenadors van controlant el seu pes i mesures, que es prenen setmanalment. D'esta forma, és possible comprovar i assegurar la salut de Kylu i la seua adequada evolució. A més, Kylu participa en regulars controls veterinaris d'una forma voluntària, gràcies a la interacció tan estreta amb els seus cuidadors i als estimulants programes d'entrenament i enriquiment que desenvolupen a la seua mesura.

A simple vista, Kylu ha anat aclarint el seu color i ja no és tan fosc com ho era en nàixer. Es tracta d'un procés natural en les belugues mitjançant el qual la seua pell es va tornant mésblanca amb el pas dels anys. Podem observar-ho en Kairo, el pare, que amb més de 55 anys, és blanc intens.

Kylu va creixent, però continua sent el xiquet de la família i això es veu en el seu caràcter actiu, ple d'energia, juganer i curiós, que continua enlluernant als seus cuidadors i als visitants, que poden gaudir de l'oportunitat d'observar-lo de prop en l'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Col·laborant amb la ciència

El treball dels cuidadors no es limita exclusivament a l'entrenament, estimulació física, ambiental, o per a ensenyar als animals a col·laborar voluntàriament en revisions mèdiques, anàlisis i controls veterinaris, sinó que, igualment, gràcies a ells, Kylu ha passat a formar part important de diverses línies d'investigació, que s'han obert des de la Fundació Oceanogràfic, i que només es poden dur a terme amb estos mamífers gràcies a la proximitat i accessibilitat que el vincle amb els seus cuidadors brinda als investigadors.

Així, els científics estan coneixent amb precisió dades difícils o impossibles d'obtindre en el medi natural, com les referides a la seua fisiologia. També s'han realitzat per primera vegada ecocardiografies en una cria d'esta espècie o s'ha estudiat com funciona el seu sistema respiratori i immunològic.Una altra línia d'investigació en la qual Kylu ha sigut pioner és l'acústica. S'ha estudiat com evolucionen les seues capacitats de comunicació a nivell individual, i a nivell social amb els seus pares i amb el seu entorn.

Estos estudis són vitals i servixen per a avançar els projectes de conservació d'esta emblemàtica espècie en el seu medi natural, el hui tan amenaçat àrtic.