Una auca sobre la vida i les obres de sant Vicent Ferrer, promoguda per la Plataforma per la Llengua, es repartirà amb el diari Levante-EMV el pròxim 2 de maig. L'auca commemora el 600 aniversari de la mort del frare dominic valencià, que va ser també un gran orador del seu temps.

Els versos de l'auca han sigut compostos pel poeta castellonenc Vicent Jaume Almela i els dibuixos són obra de l'il·lustrador Joan Montañés, Xipell, que desenvolupa la seua tasca professional al diari Levante de Castelló.

El text i les imatges evoquen moments claus de la vida del popular sant Vicent i de la història valenciana, com la participació en el Compromís de Casp, que va introduir la nissaga castellana dels Trastàmara a la Corona d'Aragó, i la relació amb els papes del cisma d'Occident, perquè fra Vicent seria confessor del papa Pere de Luna. També es tracten a l'auca temes com la predicació en valencià per mig Europa, la fama dels seus miracles i, finalment, la mort, el 5 d'abril de 1419, a la vila de Vannes, a l'actual Bretanya francesa.

El tiratge de 18.000 exemplars de l'auca compta amb el patrocini de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i de la Conselleria d'Educació, Cultura, Investigació i Esport, i la col·laboració dels ajuntaments d'Agullent, Algímia d'Alfara, Llíria, Teulada-Moraira i Xirivella.

Segona col·laboració

L'auca de sant Vicent Ferrer és el segon projecte que promou la Plataforma per la Llengua en col·laboració amb el diari Levante-EMV, després de l'auca dedicada al lingüista Ferrer Pastor, que s'edità en el 2018 i va conrrear un gran èxit. En esta ocasió, l'alumnat pot conéixer la figura de Sant Vicent Ferrer, una personalitat clau per a la successió dinàstica i els esdeveniments polítics de l'època, a més de destacar en la seua vessant de predicador i missioner. Fou, per tant, una persona molt implicada en la vida social del seu temps.

Prop de les elits del moment, sant Vicent Ferrer tampoc oblidava al poble, per això fou partidari de predicar amb un llenguatge senzill i sovint acostumava a emprar exemples, símils...

La publicació de l'auca coincidix amb la commemoració de l'any jubilar vicentí, que es celebra en el 600 aniversari de la mort del sant valencià, que va faltar el 5 d'abril de 1419 a Vannes (França), on està soterrat. Uns anys després, en 1455, fou reconegut sant pel valencià Calixt III, el primer papa de la família Borja.

L'auca és una oportunitat perquè els xiquets, xiquetes i estudiants de qualsevol nivell coneguen la figura d'este il·lustre valencià, que va nàixer a valència en 1350 i va traspassar fronteres durant tota la seua vida. Les auques permeten a l'alumnat apropar-se a una biografia d'una manera entretinguda, ja que compta amb colorits dibuixos plens de detall i textos breus, amb rima, que animen a la seua recitació en veu alta.