«A les llibreries sembla tot molt fàcil, veus el llibre allà i no pots ni arribar a imaginar tot el que hi ha darrere. Sembla màgia; veure com avança d'un plec en blanc a un llibre, un calendari o qualsevol altre producte gràfic; és un veritable tresor». Així parla Beatriz Hernández, estudiant de 2n curs del Cicle d'Impressió Gràfica de l'IES Carrús d'Elx.

Esta màgia que l'ha encisat ha estat desplegada pel taller d'Arts Gràfiques de l'institut i ha arribat a molts projectes; un dels que han editat mostra l'excel·lència de la tasca educativa d'un centre que auna innovació, implicació social, compromís i inclusió. Es tracta del llibre ¿Quién ha venido?, una composició única que han muntat completament al taller del Carrús, en un projecte multinivell, exemple de treball cooperatiu projectat en un aprenentatge servei. L'alumnat del Col·legi Santo Domingo Savio de Petrer i el Mara Vision School de Kènia han treballat les il·lustracions i el relat.

Els dos centres educatius elaboraren el llibre amb la mediació de l'Asociación de Desarrollo, Comercio Alternativo y Microcrédito (Adcam), que els permeté conéixer la realitat d'ambdós mons. Així, escenes de la vida quotidiana dels menuts massai emplenen el relat forjat també amb la mirada dels escolars petrerins.

Este material creat pels escolars arribà al Taller d'Impressió de l'institut en una memòria USB. El professor i el seu alumnat engegaven la màquina amb el repte de dissenyar i maquetar una obra, la matèria primera de la qual eren els somnis. Amb embotxats, solapes, pàgines multitamany i jocs manuals... la mirada del món de xiquets i xiquetes de sis anys quedà plasmada gràcies al treball rigorós dels joves estudiants d'Arts Gràfiques. El resultat ha sigut un llibre infantil creat cooperativament amb l'entusiasme que genera forjar mirades diverses del món.

«A l'FP intentem formar persones crítiques i capaces de prendre decisions, resoldre problemes i ser autònomes. Este és un cicle dur, som conscients, i més de la meitat de l'alumnat abandona. Però este és el nivell d'exigència, estem formant professionats i intentem fer treballs reals», apunta Toni Talens, el mestre del taller.

Així, des de l'institut s'opta per formar els estudiants com als treballadors que seran. «Tractem de plantejar reptes reals, assumim feines que reclamen professionalitat amb els temps i les exigències reals d'entrega que es demanen. Intentem sobretot ser honestos i exigir als estudiants el que els reclamarà el seu futur lloc de treball», afirma Talens.

Amb el projecte ¿Quién ha venido? el taller s'omplí de la vida que els dibuixos havien de cobrar a les pàgines del llibre. «Hem rebut els xiquets de Primària al taller; l'alumnat d'Impressió els ha explicat i mostrat part del procés; han conegut les màquines i han pogut ser conscients de com allò que ells dibuixaven quedaria finalment plasmat. Una experiència que ha permés els futurs impressors conéixer també noves realitats, noves mirades i l'exigència que comporta sempre crear per als infants», asseguren des del centre. «Ha sigut una experiència molt enriquidora, ens ha fet créixer a tots; professionalment i personalment», afegixen els impressors.

Però, a més d'açó, al Taller de l'IES Carrús les màquines no s'aturen mai. Al primer trimestre d'este curs han tret a la llum calendaris, bosses, samarretes, xapes, loteria i molts altres productes que els demanen centres educatius, ONG o altres col·lectius. Intenten respondre a les necessitats del mercat, i assumir els encàrrecs com si forem una empresa real. «És un treball molt metòdic i ensenyem a l'alumnat a que tinguen un sistema de treball rigorós i ordenat perquè pugen desenvolupar-se. Les arts gràfiques són així i, o t'agraden molt, o no t'agraden gens. Les empreses confien plenament en el nostre alumnat perquè ixen preparats per a desenvolupar-se en una faena. De fet, l'absorció laboral és pràcticament del 100 %», afirma Talens.

Per la seua banda, els estudiants del cicle destaquen la importància de poder gaudir d'una formació professional de qualitat. «Als 16 anys vaig deixar d'estudiar; era bona pero no em sentia còmoda a l'institut, no encaixava i no vaig acabar 4t d'ESO. Portava sis anys sense estudiar quan em vaig matricular al Grau Mitja d'Impressió Gràfica; vaig començar amb molts dubtes; m'agrada l'art però no m'esperava açò; ha estat una veritable descoberta», comenta Beatriz Hernández.

«M'ha canviat la vida»

L'exigència dels estudis d'FP ha estat un dels temes més debatuts en l'àmbit acadèmic dels darrers anys. Tanmateix, la qualitat dels aprenentatges al Carrús és summament valorada pels seus estudiants. «El que més m'agrada és que sempre estàs actiu, necessites tindre sang, ser espavilat perquè una errada teua fa malbé tota la feina. No m'ho esperava , el cicle m'ha canviat la vida», apunta Rubén Navarro. «L'exigència dels estudis és brutal, has de posar-li moltes ganes i per a aconseguir-ho has de saber que és allò teu», opina Joel Sánchez.