Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació en les aules

Llegir no és només "de lletres"

El Cefire CTEM ha elaborat un curs per a mostrar al professorat com fomentar la lectura també des de l'àmbit científic

Llegir no és només "de lletres"

El foment de la lectura a les aules no ha de ser una tasca exclusivament de les matèries lingüístiques, també es pot treballar des de les àrees científiques. Este és el punt de partida de «Lectociència», una formació que oferix el Cefire d'Àmbit Científic, Tecnològic i Matemàtic (CTEM), que s'impartix de forma semipresencial fins al 20 de juny.

L'objectiu d'este curs pilot en el qual participen una vintena de docents, és animar al professorat a treballar la lectura a través del punt de vista de la cultura i les idees científiques i tecnològiques. «Dins de la literatura hi ha altres mirades: la d'una humanística, artística... i també científica, i no només en l'assaig. Per què la ciència no està representada en la lectura?», explica Elena Thibaut, la directora del Cefire (centres de formació, innovació i recursos educatius) CTEM. «Hem d'intentar que cada mirada aporte i donar perspectiva; hi ha diferents formes d'entendre la literatura i cal que hi haja una aportació de tots els agents», afegix.

Per tant, el que proposa este Cefire al professorat no és llegir llibres sobre ciència, sinó, per exemple, mirar amb altres ulls qualsevol novel·la i extraure allò que pot interessar des d'un punt de vista científic o que passaria inadvertit amb una altra mirada. L'objectiu és extraure la ciència de qualsevol text.

«Volem que hi haja projectes de Ciències amb contingut lingüístic, que es treballe conjuntament i que no es perda eixa visió; que ningú es quede a mitges quan llegisca un llibre per no fer-ho des de tots els punts de vista possibles», afirma Thibaut. «L'objectiu no és divulgar la ciència, sinó fer-la part de les humanitats i la cultura», detalla.

Miguel Pérez, assessor d'este centre de formació del professorat, explica que al Cefire portaven «molt de temps amb la il·lusió i intenció de fer alguna activitat diferent, i que integrara per igual a tot el professorat, no només el científic».

Col·laboració de Plurilingüisme

En esta formació col·labora també el Cefire d'Àmbit Plurilingüe. Els assessors Víctor Miralles i Lorena Martí expliquen que el que es pretén és «demostrar que es pot treballar qualsevol temàtica a partir de qualsevol lectura, ja siga humanística, científica, social...». Per la seua part, Martí detalla que no s'han de triar lectures «per la temàtica o per a treballar un concepte en concret, sinó que, si es vol fomentar el plaer per la lectura, hem de triar bones lectures i, a partir d'elles, podrem estirar el fil i tractar els temes que vulguem». «Hem d'abandonar eixa creença de què els llibres són per a aprendre. Són per a gaudir. Primer s'ha de fomentar la lectura per a gaudir», recomanen.

En la primera jornada del curs -que és presencial, igual que l'última-, a més dels assessors de Plurilingüisme, dues professores van presentar els seus projectes innovadors de foment de la lectura. Un d'ells és un club de lectura que Alicia Alcaraz va impulsar a l'IES Clara Campoamor d'Alaquàs, al 2008. «Fora d'horari escolar feiem una tertulia al voltant d'un llibre. L'excusa servia perquè tothom treballara el llibre des de qualsevol assignatura. Es tracta d'un projecte que integra tota la comunitat educativa i transmet la idea que la lectura és per a tots, no només per a professors ni per als ámbits lingüístics», explica.

Per la seua part,a l'IES Rafal d'este municipi alacantí, María Mercedes García i el seu alumnat han creat «L'escola de tecnòlegs», dins del projecte @latecnomola, que fomenta un ús productiu, racional i responsable de les xarxes socials, i que començà amb la lectura del llibre del youtuber El Rubius. «Tenim clubs de lectura tecnològics setmanals, de 1r a 4t d'ESO, i traslladem els continguts a l'aula; és un projecte de xiquets i per a xiquets, amb moltíssima participació, i fem maquetes, concursos, gamificació a l'aula...», detalla.

Compartir el artículo

stats