Un grapat de vídeos de diferents centres educatius dels Estats Units s'han fet virals des de 2018, però també ho tenim a casa nostra. Al contrari del que puga semblar, no es tracta de cap challenge o repte que va reproduint-se gràcies a les xarxes socials, és una pràctica educativa que s'ha posat de moda i que este curs ha «importat» el Col·legi La Purísima de Torrent.

El centre valencià ha consensuat una sèrie de salutacions i gestos amables que l'alumnat pot emprar abans d'entrar a classe cada vegada que ve de casa (o del menjador, si és el cas). La mecànica és tan senzilla com efectiva: quan els i les escolars entren en fila, han d'assenyalar en un cartell que hi ha a la porta de classe quina salutació preferixen i la fan amb el mestre. Una rutina divertida que millora l'ambient de classe, servix per a saber l'estat d'ànim de l'alumnat i genera complicitat amb el professorat, asseguren els docents d'Infantil i Primària.

«Vam vore un vídeo estatunidenc a principi de curs i ens va semblar que era molt interessant per a treballar l'educació emocional en el primer cicle de Primària», explica María Casanova, tutora de 1r B. «Ens vam reunir per a pensar en les salutacions, ja que no volíem que foren iguals que les que havíem vist. Volíem fugir de gestos de moda i havíem de trobar salutacions amb les quals tots els xiquets i xiquetes es pogueren sentir còmodes», detalla. Així, van triar l'abraçada, que implica més proximitat, i un xoc de mans i de punys, tal vegada millor per a l'alumnat més tímid. A més, a esta escola concertada també van afegir el «paz y bien», la salutació franciscana, però amb llenguatge de signes; i un que gest que imita a un esquirol, inspirat en Rasi, el personatge que és la mascota de 1r i 2n.

«En la segona avaluació vam començar a fer-ho en primer i segon cicle, i a poc a poc la resta de professors van vore com agradava als xiquets i les xiquetes i es van sumar», recorda Casanova.

En el cas dels més majors, de 5é i 6é, han inventat ells les seues salutacions com, per exemple, una que han anomenat «al mar» i que fan tapant-se el nas. «Ho vam decidir en una sessió de Tutoria, els vaig proposar fer les salutacions i els va fer molta il·lusió, perquè ja ho havien vist als d'Infantil», explica Esther Alonso, tutora de 5é.

«Pots semblar que perds temps de classe, però guanyes confiança i estima; els vincles s'estretixen», afegix, al mateix temps que assegura que després d'esta rutina, «quan entrem a classe ja ens podem centrar més en el contingut».

Per la seua part, Casanova detalla que els infants «cada dia desitgen fer la cua per a saludar, els encanta i ho demanen». «Crec que en tota l'escola el favorit és el de l'abraçada, perquè és el més proper. Encara que els hages renyit per qualsevol cosa, després ens fem una abraçada i és com si no haguera passat res i tot oblidat», apunta.

A més, en algunes classes han decidit incloure la figura de «l'alumne del dia» que, junt amb el mestre o la mestra fa d'amfitrió i també saluda als companys. «Així, no només es millora la relació i l'afectivitat amb el professorat, sinó que també entre ells, per a treballar la convivència, el clima d'aula, establir vincles amb els companys, afavorir les bones relacions i evitar possibles baralles», explica la mestra.

Posar-se al mateix nivell

Quant als més menuts, María Dolores Iranzo, especialista d'Anglés en Infantil, detalla que en este nivell ja acostumen a fer-se abraçades «perquè els infants les demanen», però també han formalitzat saludar abans d'entrar a classe. «Els encanta i ens ha sorprès molt. Busquen l'abraçada i un xicotet moment de protagonisme i vincle amb la professora. Els motiva i els encanta, i a nosaltres també», reconeix. A més, Iranzo destaca que «baixar i posar-se al mateix nivell que els xiquets, sembla una ximpleria però per a ells és importantíssim» i més, en unes edats en què treballen les emocions i aprenen a posar nom a què senten.

D'esta manera, l'entrada a classe és un moment divertit al Col·legi La Puríssima de Torrent, sense cares llargues ni baralles pel corredor. I per si tot açò fóra poc, els alumnes més atrevits fan un «combo» de salutacions i combinen dues opcions!