15 de mayo de 2019
15.05.2019
Complicitat

Noves maneres de dir «bon dia»

El Col·legi La Purísima de Torrent ha incorporat a la seua rutina la salutació entre alumnat i professorat abans d'entrar a classe, amb l'objectiu de crear vincle i complicitat i millorar l'ambient a l'aula

14.05.2019 | 23:36
Vídeo: Arturo Iranzo
Una professora saluda a l'alumnat de 1r amb el gest que cada escolar tria.

El Col·legi La Purísima de Torrent ha "importat" la moda viral en què professorat i alumnat es saluden abans d'entrar a classe, triant el gest que més els agrada. Esta rutina, que es realitza dues vegades al dia, millora la complicitat amb els mestres i també entre els escolars, a més del clima de l'aula. Altres avantatges són l'eliminació de la conflictivitat i la creació d'un vincle emocional, tant en Infantil com en Primària.

Un grapat de vídeos de diferents centres educatius dels Estats Units s'han fet virals des de 2018, però també ho tenim a casa nostra. Al contrari del que puga semblar, no es tracta de cap challenge o repte que va reproduint-se gràcies a les xarxes socials, és una pràctica educativa que s'ha posat de moda i que este curs ha «importat» el Col·legi La Purísima de Torrent.

El centre valencià ha consensuat una sèrie de salutacions i gestos amables que l'alumnat pot emprar abans d'entrar a classe cada vegada que ve de casa (o del menjador, si és el cas). La mecànica és tan senzilla com efectiva: quan els i les escolars entren en fila, han d'assenyalar en un cartell que hi ha a la porta de classe quina salutació preferixen i la fan amb el mestre. Una rutina divertida que millora l'ambient de classe, servix per a saber l'estat d'ànim de l'alumnat i genera complicitat amb el professorat, asseguren els docents d'Infantil i Primària.

«Vam vore un vídeo estatunidenc a principi de curs i ens va semblar que era molt interessant per a treballar l'educació emocional en el primer cicle de Primària», explica María Casanova, tutora de 1r B. «Ens vam reunir per a pensar en les salutacions, ja que no volíem que foren iguals que les que havíem vist. Volíem fugir de gestos de moda i havíem de trobar salutacions amb les quals tots els xiquets i xiquetes es pogueren sentir còmodes», detalla. Així, van triar l'abraçada, que implica més proximitat, i un xoc de mans i de punys, tal vegada millor per a l'alumnat més tímid. A més, a esta escola concertada també van afegir el «paz y bien», la salutació franciscana, però amb llenguatge de signes; i un que gest que imita a un esquirol, inspirat en Rasi, el personatge que és la mascota de 1r i 2n.

«En la segona avaluació vam començar a fer-ho en primer i segon cicle, i a poc a poc la resta de professors van vore com agradava als xiquets i les xiquetes i es van sumar», recorda Casanova.

En el cas dels més majors, de 5é i 6é, han inventat ells les seues salutacions com, per exemple, una que han anomenat «al mar» i que fan tapant-se el nas. «Ho vam decidir en una sessió de Tutoria, els vaig proposar fer les salutacions i els va fer molta il·lusió, perquè ja ho havien vist als d'Infantil», explica Esther Alonso, tutora de 5é.

«Pots semblar que perds temps de classe, però guanyes confiança i estima; els vincles s'estretixen», afegix, al mateix temps que assegura que després d'esta rutina, «quan entrem a classe ja ens podem centrar més en el contingut».

Per la seua part, Casanova detalla que els infants «cada dia desitgen fer la cua per a saludar, els encanta i ho demanen». «Crec que en tota l'escola el favorit és el de l'abraçada, perquè és el més proper. Encara que els hages renyit per qualsevol cosa, després ens fem una abraçada i és com si no haguera passat res i tot oblidat», apunta.

A més, en algunes classes han decidit incloure la figura de «l'alumne del dia» que, junt amb el mestre o la mestra fa d'amfitrió i també saluda als companys. «Així, no només es millora la relació i l'afectivitat amb el professorat, sinó que també entre ells, per a treballar la convivència, el clima d'aula, establir vincles amb els companys, afavorir les bones relacions i evitar possibles baralles», explica la mestra.

Posar-se al mateix nivell

Quant als més menuts, María Dolores Iranzo, especialista d'Anglés en Infantil, detalla que en este nivell ja acostumen a fer-se abraçades «perquè els infants les demanen», però també han formalitzat saludar abans d'entrar a classe. «Els encanta i ens ha sorprès molt. Busquen l'abraçada i un xicotet moment de protagonisme i vincle amb la professora. Els motiva i els encanta, i a nosaltres també», reconeix. A més, Iranzo destaca que «baixar i posar-se al mateix nivell que els xiquets, sembla una ximpleria però per a ells és importantíssim» i més, en unes edats en què treballen les emocions i aprenen a posar nom a què senten.

D'esta manera, l'entrada a classe és un moment divertit al Col·legi La Puríssima de Torrent, sense cares llargues ni baralles pel corredor. I per si tot açò fóra poc, els alumnes més atrevits fan un «combo» de salutacions i combinen dues opcions!

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Juegos online - Crucigrama