Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Xelo Serrano: "No podem consentir que l'alumnat finalitze l'ESO sent analfabet visual"

Xelo Serrano: "No podem consentir que l'alumnat finalitze l'ESO sent analfabet visual"

P Com va nàixer l'associació valenciana i per què?

R Va nàixer fa quatre anys, per la preocupació del professorat, ja que la implantació de la Lomque va relegar l'Educació Plàstica, Visual i Audiovisual a una categoria residual i pràcticament sense importància dins del currículum. La societat avança, però l'educació no ho fa al mateix ritme. Esta és una assignatura que engloba multitud de continguts, no és a soles aprendre a dibuixar: abasta el dibuix artístic, el tècnic... però també la creació i l'estudi d'imatges i tota la part de l'audiovisual, que també és molt important. Per això pensem que una assignatura amb un currículum tan extens, no pot ser una optativa en la meitat de l'ESO, perquè el currículum és irrealitzable.

P També és la presidenta de la federació estatal. Com naix i quina és la seua tasca?

R La Federació 09 està constituïda per huit associacions de diferents comunitats autònomes. L'objectiu fonamental era agrupar-nos per a defensar els ensenyaments artístics en l'àmbit estatal. De fet, el passat gener ens reunírem amb el Ministeri d'Educació, perquè no volem perdre l'oportunitat d'exposar les dificultats a les quals s'enfronta la matèria i de realitzar propostes de millora abans que es cree una nova llei.

P Comentava que és optativa en dos cursos d'ESO...

R Sí, en 1r i en 4t. Un altre dels objectius del professorat és donar-li un caràcter d'obligatorietat a l'assignatura en tota l'ESO, perquè vivim en una societat en què l'impacte d'imatges diàries i constants (internet, xarxes socials, publicitat...) és aclaparador i la nostra obligació és educar a l'alumne perquè tinga una posició crítica enfront de les imatges. No podem consentir que els alumnes finalitzen l'ESO sent analfabets visuals. També pretenem acabar amb el concepte que l'Educació Plàstica i Visual és ensenyar als artistes o a ser artista; engloba una quantitat de continguts necessaris per a tots els alumnes i per a formar a la societat del futur.

P I què passa a Primària?

R És un altre dels canvis que vam proposar. Volem que hi haja un especialista, que ara no hi ha. Els xiquets arriben a Secundària amb unes limitacions brutals quant a conceptes, procediments i habilitats. Però no és culpa del professorat; el problema és que a Magisteri només tenen una assignatura quadrimestral per a formar-se.

P És en Dibuix tècnic on més es noten estes mancances?

R No, arriben a Secundària sense cap base en cap dels continguts de la matèria. És una llàstima que acabe l'etapa d'Infantil i en Primària s'abandona pràcticament...

P La situació de l'assignatura millora en Batxillerat?

R Igual que a l'ESO, la Lomque va introduir molts canvis. Algunes de les assignatures que contaven per a les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) ja no computen, com el Dibuix Artístic o les Tècniques d'Expressió Graficoplàstiques. Una assignatura de Batxillerat que no computa està condemnada a morir, perquè els alumnes trien les que els ajuden a tindre millor nota. Reclamem que es tornen a incloure en les proves. A més, abans de la Lomque hi havia dues modalitats de Batxillerat: l'Artístic i el d'Arts Escèniques, que ara s'han fusionat, el que va canviar moltes troncals. Són desajustos que no fan que millore la qualitat de l'ensenyament.

P Per què pensen que es va prendre esta decisió?

R Ja se sap que cada govern... Com la gran majoria de la societat, desitjaríem que es treballara per un pacte educatiu, que no hàgem de suportar cada cert temps un canvi de lleis educatives.

P Creuen que hi ha oferta suficient de Batxillerat Artístic?

R Pensem que, per als centres, el Batxillerat Artístic és difícil d'implantar, perquè es necessiten molts recursos. Aleshores, és normal entre cometes que la gent s'agrupe en centres. De totes maneres, s'ha de fer una inversió. En la part audiovisual necessitem eines tecnològiques que no tenim. Fem una educació del present sense pensar en el futur.

P Quin balanç fa de les Olimpíades de Dibuix que acaben de celebrar-se?

R Potser és el projecte més ambiciós que hem fet. L'any passat van començar les de Dibuix Tècnic i Geometria, per a defensar estes disciplines en tots els seus àmbits, no només com a base de carreres tècniques... i també com a preparació de les PAU. Enguany s'ha inclós l'Olimpíada de Dibuix Artístic i entre les dues ajuntàrem 200 alumnes a la Universitat Politècnica. Vam donar 25 premis i dues exempcions del pagament de matrícula. Per a l'alumnat fou molt motivador.

P El cap de setmana passat tingueren una jornada d'intercanvi d'experiències docents. Per què és important?

R L'associació no es va crear només per a reivindicar, sinó també per a promoure trobades i per a generar formació. Vam començar fa tres anys i el professorat rep moltes idees per a posar-les en pràctica a l'aula. És un intercanvi fonamental. A més, també participen personatges rellevants del món de l'educació artística, com Mayalen Piqueras, Carlos Escaño, Jordi Ferreiro... i ho fem junt amb el Cefire i l'IVAM.

P Què li diria a aquelles persones que afirmen que les notes a Plàstica són molt subjectives?

R Tenim un currículum molt extens amb uns criteris d'avaluació molt concrets i molt ben definits. Aleshores, no és ni més fàcil ni més difícil que altres assignatures i no és per a res subjectiu.

P I sobre la fama de què dedicar-se a les Arts no té eixides laborals?

R A Secundària no formem artistes, els donem eines i els preparem per a qualsevol disciplina que trien. En estudis superiors sí que és cert que es té eixa idea, però ara parlem d'un artista visual que engloba moltes coses: Disseny, Restauració, Audiovisuals... ja no és com fa 20 anys.

Compartir el artículo

stats