A l'IES Serpis de València fa cinc cursos que van decidir substituir el típic timbre d'escola per cançons. Però la música no es tria d'una manera casual, sinó que forma part del projecte «La cançó de la setmana». Pilar Garcia, professora de Valencià i de Comunicació Audiovisual, explica que un grup de docents va tindre la idea perquè «la megafonia arriba a tot el centre, i podria ser una eina de participació que permetera treballar de forma interdisciplinària». Així, l'alumnat, el professorat i tot el personal no docent de l'institut proposen les cançons que s'escolten durant una setmana a l'hora d'entrada i eixida, i entre classe i classe. Les propostes, com detalla la professora, han de complir una sèrie de requisits: tindre certa relació amb l'actualitat, una lletra interessant, ser una mostra de diversitat lingüística i/o musical, tindre un ritme original, i transmetre valors universals i educatius.

D'esta manera, als corredors del Serpis últimament s'ha escoltat a David Bowie i Queen, Bruce Springsteen, Frank Sinatra, Txarango, Madness, Rosalía, Maria Arnal i Marcel Bagés, Linkin Park, Montserrat Caballé... i esta setmana és el torn de Camarón que ha posat veu a Federico García Lorca. I és que, el projecte aprofita per a donar visibilitat a celebracions i festes (com el Dia del Llibre, de la dona...) i reivindicacions, fer homenatges, recordar canvis d'estacions, lluites veinals...

Però, a més, la professora explica que la iniciativa, que es realitza des del curs 2013-14, «també servix per a potenciar projectes del centre, com 'Com sona l'ESO' o 'Reggae contra la intolerància', ja que per la megafonia també s'ha compartit música feta per l'alumnat. Tanmateix, en molts casos les cançons s'estudien en alguna assignatura relacionada amb la temàtica.

Per a Garcia, «és una manera d'aprendre amb la música i integrar projectes de tot tipus». «La música fa que els alumnes s'impliquen molt i que, fins i tot, participen els que no tenen molt èxit acadèmic o no són molt actius a les classes». «Ens trobem a partir de la música i així fem centre», assegura. Per això es tracta d'una aposta «molt integradora i inclusiva», de la qual estem molt satisfets».

«La música canvia l'ambient. El timbre ja se'ls ha oblidat i, si ho penses bé, era com estar a una fàbrica...», especifica la professora. «Intente que siga música animada i que les lletres tinguen potencial per a ser treballades, tenint en compte també les diferents sensibilitats», detalla. La part més significativa o la tornada és la que s'escolta entre classe i classe, i durant els patis sona la peça sencera.

Al centre, sempre hi ha expectació per descobrir quina serà la cançó de la pròxima setmana i tota la informació sempre està disponible en un tauló especial i al compte de Twitter @institutoserpis. A més, esperen poder unir el projecte amb un programa de ràdio que tenen a l'institut.