Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Enrique Rubio: "Les generacions actuals no vorem la fi de la cal·ligrafia"

Director general de l'editorial Rubio, fundada per son pare en 1956 - Els quaderns es pensen en una de les principals artèries de València i s'imprimixen en Quart de Poblet

Enrique Rubio: "Les generacions actuals no vorem la fi de la cal·ligrafia"

P Alguna vegada han calculat quants adults han aprés a escriure amb els quaderns Rubio?

R No ho sabem, però hem superat els 500 milions de quaderns. En els 80 veníem una mitjana de 10 milions a l'any, quan no hi havia molts llibres de text. Això ha marcat una època i quasi tothom recorda (ja siga d'una manera positiva o negativa) fer els deures. Qui no ha escrit amb Rubio?

P Què creu que ha suposat per a l'educació en Espanya?

R Mon pare pretenia fer fàcil el difícil i estalviar temps a les escoles, perquè el professorat ja tenia les fitxes fetes i només havia de corregir. A més, s'ha demostrat la importància de la cal·ligrafia: activen cinc parts del cervell i treballa la grafomotricitat, que és molt important per a l'intel·lecte... Les operacions també influïxen en el desenvolupament lògic-matemàtic, sobretot els productes basats en les intel·ligències múltiples.

P Els preocupa que es pose en dubte la importància de la cal·ligrafia? Que es pense que seria més útil aprendre a escriure directament en teclat?

R Les coses no són tan extremes, el 99,9 % de les ventes continuen sent en paper. S'ha parlat molt del fi de la cal·ligrafia, però té moltes bondats i és la nostra forma de comunicació històrica. Les generacions existents no vorem la seua fi, està més lluny. A més, ara també escriuen les persones majors i s'ha posat de moda, per això tenim quaderns de cal·ligrafia creativa.

P Per què van fer quaderns per a la tercera edat?

R Vam vore que en els centres de dia feien quadernets però algunes persones majors no es sentien molt a gust, perquè eren els mateixos que els seus néts. Per això, vam crear un producte més específic i molt bo com a preventiu i per a les primeres fases d'algunes malalties. Quan una persona es fa major, igual que cuida la seua alimentació o fa exercici, també ha d'exercitar el cervell.

P Son pare va crear l'acadèmia Rubio en 1956 i després els quaderns. Ara, ja han imprés més de 500 milions de quadernets i cada dia ixen 10.000 més, tenen una web... és un repte mantindre l'empresa?

R Em vaig implicar en 1997, quan mon pare es va posar malalt. En eixa època, vaig escoltar molt la pregunta de si Cuadernos Rubio encara existia, i això em va produir un disgust enorme però al mateix temps em va fer un gran favor, perquè em vaig posar les piles... i així fins ara. És un repte, sobretot, en esta època, en què el sector editorial i educatiu està tan malament. Hem crescut un 50 % des d'abans de la crisi i això vol dir que sí es pot, amb treball, creativitat i un bon equip.

P Al principi, son pare visitava escoles per a portar-los els quaderns, però no sempre era comprés...Què pensaria ara?

R El qüestionaven perquè tal vegada era un producte avançat a l'època i durant un temps volgué fins i tot vendre l'editorial, però a finals dels anys 70 es passà de no vendre cap número a emplenar camions. Era una persona molt emprenedora i treballadora i, si s'entestava en una cosa, l'aconseguia. El deure de la segona generació és fer tot el possible per engrandir el seu camí.

P Com ha sigut la renovació?

R Vaig recuperar els colors verds i groc, com tot el món ens recordava. Així, vam tornar al passat però des d'un punt de vista actual. A més, hem introduït frases amb valors transversals com la igualtat, la bona alimentació, la cura del medi ambient, el respecte, el reciclatge... abans es parlava de temes religiosos i de l'exèrcit, els xiquets jugaven amb armes i les xiquetes amb nines... era una altra època i això havíem de canviar-ho.

P També estan al món digital: tenen web, app...

R Fou fonamental. Els quaderns també són digitals perquè aprenguen jugant... i fa quatre anys llançàrem l'e-commerce, amb més de 300 referències, el que no pot estar en un punt de venta. La web ja és el cinqué client: ha crescut en l'últim any un 50 %, i suposa uns 200.000 euros, que són molts quaderns. També estem presents en totes les xarxes socials.

P Una altra novetat són els quaderns en diversos idiomes.

R Tenim en alemany, anglés, gallec, català i valencià. Hem hagut d'invertir més, però això ens dóna més riquesa cultural i és un suport per a les diferents cultures. Tenim pendent Llatinoamèrica, però com diu el nostre lema vamos despacito pero con buena letra.

P A més, acaben de llançar material d'ortografia...

R Són llibrets per a Primària i en ells es treballa l'ortografia d'una manera diferent i motivadora; volem que siguen quaderns dinàmics i divertits. Ens hem adonat que cada vegada escrivim pitjor i ara tots ho fem públicament en les xarxes socials; tal vegada abans passava però no era tan visible. Crec que el Whatsapp i la vida que portem influïx, perquè contestem més ràpid del que pensem i no repassem com quan enviàvem una carta.

P Com es crea un quadernet?

R A través dels comercials, de la web, d'enquestes... escoltem què fa falta i pensem a quina edat va dirigit. A partir d'ahí fem un equip de professors i pedagogs que desenvolupen el producte i dissenyadors que ho maqueten. Incidim molt en una estètica actual, moderna, funcional, dinàmica... al final és una aventura i cada llibre és un món.

P Com definiria el seu treball? Com és dedicar-se a este món?

R És una responsabilitat des de fa més de 20 anys, un treball creatiu i apassionant, que faig sempre recordant a mon pare. És, sobretot, un treball de visió de futur, a llarg termini i d'avançar-te, on l'emprenedoria és fonamental. Sense oblidar la base de Rubio: qualitat a preu popular, perquè l'educació estiga a l'abast de tots. Per això no es veuen grans facturacions a Rubio, però sí una gran quantitat de productes venuts.

Compartir el artículo

stats