Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació a les aules

Coeducació a tot color

L'Exposició pot vore's a algemesí i és resultat del projecte d'innovació «incluart», compartit per 15 centres

Coeducació a tot color

A tot color. Així és com veuen la vida al Centre d'Educació Especial (CEE) Alberto Tortajada d'Algemesí. Així és com la pinten, així és com la compartixen amb altres escoles i instituts, i així és com la mostren a la resta de la societat. Esta escola, junt amb altres 14 centres, exposa 11 quadres al Museu de la Festa d'Algemesí, com a cloenda del projecte d'innovació «Incluart», que han desenvolupat durant este curs.

«Coeducació. Un recull de cadàvers exquisits» és una exposició, que es pot visitar fins al 15 de juny, i que fa realitat la inclusió a través d'activitats creatives, tot basat en la idea de l'escriptor surrealista André Bretó, que en 1925 compartí una extravagant diversió amb els seus companys per a «alliberar l'activitat metafòrica de la ment». El joc de «cadàver exquisit» consistix a compondre una frase o un dibuix entre diverses persones, sense que cap d'elles conega les aportacions precedents. Així és com ha treballat l'alumnat de l'Alberto Torjada junt amb altres 14 col·laboradors: els CEIP Cervantes, Blasco Ibáñez, Salvador Andrés, Ribalta i Verge del Pilar d'Algemesí; el Rafael Comenge d'Alberic; el Víctor Oroval de Carcaixent; i el Rosa Llácer de Castellar-Oliveral. A més, també han participat l'IES Sant Vicent Ferrer (Algemesí); estudiants de Magisteri del Campus d'Ontinyent de la Universitat de València i els CEE Miquel Burguera (Sueca) i Carmen Picó (Alzira). «Treballàrem amb una tela: cada escola feia una part, que se doblava i el següent centre només veia uns quatre dits del que s'havia pintat, per a continuar amb la mateixa gama de colors», explica Carmina Martínez, directora del CEE Alberto Tortajada.

El resultat són 11 colorits quadres de gran format i dos tríptics sobre els quals s'han esgrafiat (superposat sense tapar la capa inferior) les lletres de la paraula «coeducació» i que estan exposats en el Museu Valencià de la Festa d'Algemesí, un espai que suma valor a les creacions. «La peculiaritat del treball és que els centres no han vist els quadres acabats fins a l'exposició; només ho sabíem nosaltres, perquè preparàvem i portàvem les teles», apunta la directora. «Els vam demanar que expressaren què suposava la coeducació, perquè la producció artística no es pot aïllar de la societat en què es dóna i fou emocionant vore l'evolució de les pintures», afegix.

Per a l'elaboració de les obres, utilitzaren pintura acrílica a l'aigua i, a més de treballar la coeducació i la inclusió, amb este projecte també volgueren posar en valor l'àrea d'Educació plàstica, visual i audiovisual, que permet a l'alumnat explorar, expressar-se i desenvolupar la sensibilitat estètica, entre altres coses. Però, sobretot, es tracta d'un treball col·laboratiu, que ha permés l'intercanvi d'idees i la interacció entre escoles ordinàries i específiques, el que l'Alberto Tortajada ja impulsà el curs passat, a través de la iniciativa Planeta Oroneta, en què participaren huit CEE i CEIP de tota la Comunitat Valenciana, el que ha sigut la llavor d'«Incluart».

Acabar amb les reticències

Este curs, a més de l'exposició, també formen part del projecte el «museu virtual» de l'Instagram del centre (@artbertocole) i «Plàstica en aula oberta», que consistix a realitzar activitats -com visites a museus-, junt amb el CEIP Ribalta, els «veïns» del col·le d'Educació Especial, amb qui ja compartiren classe l'any passat. «És una forma de visibilitzar-nos i acabar amb la por i les reticències. El fet d'estar en una escola independent fa que quedem un poc apartats i detectàrem que hi havia xiquets i xiquetes que no sabien com dirigir-se al nostre alumnat; no podíem mantindre estes barreres», destaca la directora. Per això, un dels objectius del pròxim curs és continuar bastint llaços de col·laboració entre centres de diferents tipus.

Compartir el artículo

stats